19 Юни, 2018 12:11 2 244 10

Болни от рак сърби ще съдят НАТО

  • сърбия-
  • нато-
  • бомбардировка-
  • рак

Италиански съд вече потвърди причинно-следствената връзка между обеднения уран и заболелите войници

Болни от рак сърби ще съдят НАТО - 1

Болни от рак в Сърбия ще съдят страни членки на НАТО заради бомбардировките с обеднен уран и първите жалби се очакват в края на септември и през октомври, съобщиха медии в западната ни съседка.

Медиите цитират председателя на Гражданското сдружение "Обеднен уран" Свето Него. Жалбите ще се подават поотделно, обясни той.

"Ще съдим страните членки на НАТО за материални и нематериални щети. Ще започнем с жалби против пет държави" и ще се договорим кои да бъдат те, каза Него.

През следващите месеци ще бъдат формирани работни групи, които ще пишат жалбите. Зад проекта стоят Адвокатската камара на Сърбия, Адвокатската камара на Белград и част от Адвокатската камара на Ниш.

Най-важно за сръбските граждани е, че италиански съд потвърди причинно-следствената връзка между обеднения уран и заболелите войници, които са се намирали в бомбардираната територия в Косово.

"Съдът в Италия определи компенсации на болните от рак войници и семействата им от 200 000 до 500 000 евро и ние ще искаме същите обезщетения за нашите граждани", каза адвокат Сърджан Алексич, председател на организационния комитет на симпозиума за последиците от бомбардировките с обеднен уран.

Белград е решен да докаже последиците от бомбардирането на Сърбия с обеднен уран, каза миналия месец председателката на сръбския парламент Мая Гойкович.

Имаме задължение към гражданите след изчерпателна работа да им съобщим истината, тъй като това е престъпление без прецедент, заяви тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bibos

    3 40 Отговор
    Ами мюсюлманите заради които разпалихте войната и които изтрепахте, те ще ви съдят ли?

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Справедлив

    32 2 Отговор

    До коментар #1 от "bibos":

    Едно е война-друго е масов военен геноцид от военна организация като НАТО.Реално има още милион причини по целият свят за които трябва да бъдат съдени не само НАТО ами и САЩ...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Morgoth

    6 1 Отговор
    Загубена кауза. НАТО е военна организация и като такава не признава нито един съд. Ще трябва да съдят САЩ. Те пък от своя страна не признават европейския съд. В крайна сметка ще трябва да осъдят САЩ на тяхна територия - нещо което няма никакъв шанс да се случи.
  • 5 Болгар

    4 0 Отговор
    Правилно
    Браво
  • 6 Владо

    3 0 Отговор
    Доживях да прочета една смислена новин,чудо.Уви няма шанс,справедливостта да победи.Обречен кауза.Да съдиш Нато или Сащ все едно Бог.
  • 7 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    1 9 Отговор
    Всички болни в България трябва да съдят Русия . След Чернобил /за които Руснаците си мълчаха / комунистите приветстваха манифестиращите деца под радиоактивния дъжд!!!

    Коментиран от #10

  • 8 Факофф

    7 0 Отговор
    Пич, не помниш ли през 1999 г., когато Клинтън се пенявеше, че сърбите били супер агресор. След като започнаха бомбардировките, се домъкна в България някакъв хамерски дженерал полупиян пред журналисти в присъствието на Иван Костов и Надежда Михайлова, която му се беше оцъклила, сякаш щеше да му свали панталона и да му направи свирка. Та той обясняваше колко екологичен и безвреден бил обеднения уран, с който посипаха цяла Сърбия, а вятърът по- късно го довя в България.
  • 9 узунов

    2 0 Отговор
    сърбите разпалиха войната с техните мюсулмани защото им писна да издържат безработните мюсулмански семейства с по 10 мангала
  • 10 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ":

    Пий си хапчетата.
Новини по държави: