Last news in Fakti

20 Юни, 2018 19:00 3 009 26

Световното не може да скрие ширещата се корупция в Русия

  • мондиал-
  • световно-
  • владимир путин-
  • русия-
  • корупция

Нека се наслаждаваме на футбола. Но да не забравяме, че Кремъл стои зад убийства и военни интервенции

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Експлоатирането на Световното първенсво по футбол от страна на Русия започна преди официалното начало на Мондиал 2018. Звездата на отбора на Египет, когото убедиха да тренира в столицата на Чечения Грозни, беше буквално измъкнат от хотела си от лидера на републиката Рамзан Кадиров... който позира с него пред телевизионните камери и събралото се множество. Първа точка за съюзника на руския президент Владимир Путин, свързан с редица политически убийства и попадащ под американски санкции.

Благодарение на решението на ръководството на ФИФА да подари домакинството на тазгодишното първенство на Русия, подобни пропагандни пози може да се очакват през следващите месеци от режима в Москва, който иска да намали международното напрежение, но без да се откаже от агресивните си действия в Украйна и Сирия. При откриването на Мондиал 2018 в Москва миналата седмица Путин покани феновете да "се потопят в атмосферата на този прекрасен футболен празник и, разбира се, да се насладят на престоя си в гостоприемната Русия".

Кремъл плати доста за това шоу - 11 милиарда долара за стадиони и други инфраструктурни проекти. По-голяма част от парите отидоха при близки до Путин като Арас Агаларов, бивш бизнес партньор на американския президент Доналд Тръмп. Неговата компания построи стадион в Калининград за 280 милиона долара. Според в. "Ню Йорк таймс" съоръжението с 35 000 места ще домакинства четири мача от Световното първенство, след което ще бъде оставено на местния футболен отбор, който обикновено събира около 4000 фенове на мачовете си.

Това показно прахосничество бе придружено и от демонстрации на расизъм и национализъм. Властите се опитват да възпрат руски фенове, които поздравяват чернокожите играчи с маймунски носове, но не успяват да контролират политиците. През миналата седмица Тамара Плетньова, която оглавява Комисията по въпросите на семейството, жените и децата в Думата, посъветва рускините да не започват връзки с чужденци по време на Световното. Особено ако са от различна раса.

Путин вероятно е разочарован от броя на чуждестранните делегации, уважили откриването на събитието. Присъстваха държавни глави от бивши съветски републики, африкански и латиноамерикански страни. Западните политици отказаха да дойдат заради скорошния опит за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Лондон, за който британските власти обвиниха Кремъл, както и опитите на Москва да се меси в изборите на няколко държави.

Русия ще получи огромно медийно внимание през следващите седмици, което ще бъде насочено към блясъка на спортното събитие. Нека всички се наслаждаваме на футбола. Но да не забравяме, че режимът в Кремъл, който се опитва да използва грандиозния спектакъл, за да поправи репутацията си, е отговорен за корупция в огромни мащаби и убийства и води войни срещу съседите си.

*Редакционният коментар е публикуван на сайта на The Washington Post. Преводът е на Клуб Z.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 НКВД

    35 8 Отговор
    Гърбавото отборче на Сорос в бг.работи на ишлеме!
  • 3 КОНТРА

    29 5 Отговор
    ТУКА ГЛЕДАЙТЕ КРАДЦИТЕ НА ДЪРЖАВТИ ПАРИ И КОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ СТИГА НА РАЗСЕЙВАЙТЕ С ХОРСКИТЕ РАБОТИ.
  • 4 падналия ангел

    39 5 Отговор
    Като прочетох заглавието си помислих-DW, но и клуб Z става. Могат да си менкат статиите първо едната после другата, така за разнообразие.

    Коментиран от #22

  • 5 Само така

    14 31 Отговор
    Браво на факти.бг, че предоставят обективна информация и повече от една гледна точка по даден въпрос. Един от малкото такива сайтове в България.
    Защото нещата винаги са комплексни и никога само черни или бели
  • 6 ЕЕЕ

    29 12 Отговор
    Някой го е яяяд, Русия поетпано възвръща позициите си и ви го начуква налиии :)))
  • 7 Еничър

    25 3 Отговор
    Америка е пък света вода не на пита. Ангелчета
  • 8 читател

    23 6 Отговор
    Платените квичалки от клубЗ. Ми то няма нормален човек дане ги знае.
  • 9 Да уж

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "rusnak":

    Взе ли сте думите ми от устата.
    Подлеци. Не могат без гадостей даже по време на празника.
  • 10 Ежко

    18 5 Отговор
    Клуб Z ли? Що не си гледате нааканите дупета, а сте трогнали да коментирате нещо дето изобщо не ви влиза в работата? Гранаджии!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бат Вальо

    20 2 Отговор
    Я да си свалят маските тия от гейклуб ZORO, и да си декларират сребърниците от Сорос, и да си платят данъците ...
  • 14 Наблюдател

    6 23 Отговор
    Руските отпадъци пак са се превъзбудили!

    Коментиран от #15

  • 15 Бат Вальо

    19 1 Отговор

    До коментар #14 от "Наблюдател":

    Със сигурност ти самия си направен от биологичен отпадък ...
  • 16 Румяна Костова

    14 0 Отговор
    Ало,оставете футболните запалянковци да се радват,вълнуват и купунясват.Ама не можете да говорите за спорт и да не замешате коктейл от традиционната ви руска агресия.А тъй като в Сирия тя е насочена срещу терористите,не зная какъв келепир имате да ги жалите.Терористите,де!.А Украйна пък е друга приказка.Тя от няколко години води някаква невидима,мистериозна война с Русия.
  • 17 Румяна Костова

    16 4 Отговор
    KlubZ,не очаквах от вас подобна неадекватност.Спортните мероприятия от ранга на Световното по футбол не се организират за да показват или крият корупция! Айде,разпусне малко с по някоя бира пред телевизора.Пък като свърши Световното по футбол,отново се заемете с поръчковите си статийки за лошата Русия.
  • 18 сори сорос

    22 2 Отговор
    абе, незнам за ширещата се корупция в Русия, но със сигурност Световното не може да скрие перфектната организация и хубавите стадиони, прекрасната обстановка и милиони доволни фенове.

    язък за потрошените грантове! :)
  • 19 Галя

    14 2 Отговор
    Още колко такива статии ще има? Колкото и да пишете, няма да спрем да се радваме на перфектно организираното Световно първенство.
  • 20 Шаран БГ

    8 0 Отговор
    Изрично е написано, че ПРЕВОДЪТ е на Клуб Z !!
    Не е необходимо да се пише кой, какво и как......
    Руски ли е - то е грозно, пияно, корумпирано, развратно, престъпно......
    Добре е, че оттатък Атлантика живеят само ангелчета - със бели крилца.
  • 21 бобо

    6 0 Отговор
    Дразните се?Никой не ви е виновен, че четете Клуб Z и DW до края.И за това си има хора.А за оправяне на настроението пуснете си песента на Слепаков "Оле-Оле-оле"-с най дори чувства към Кадиров.
  • 22 ЗайоБайо

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "падналия ангел":

    Хаха и аз помислих, че е Дойче Зеле!
  • 23 Факт

    2 0 Отговор
    Присмял се хърбел на щърбел!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ветеран

    0 0 Отговор
    Много " напоителна" статия , явно перфектната организация на СП , изненада Сорос- овцете и затова заблеяха жално !
    Наближава времето на овчата създарма !
  • 26 СССР

    4 0 Отговор
    О джийзъс...Бедни ми краварю...Без Русия,коя световна война щяхте да спечелите?Който се е захванал да хапе Русия,добро не е видял.Много скоро всички ще разберат това,най-вече краваря Дони.