Грантаджийски организации финансирали протестите, майките отговориха гневно

21 Юни, 2018 16:44
7 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1552
Автор: Мартин Христов

Андриана Стоименова, изпълнителен директор на Центъра за психологически изследвания, обяви, че започват разследване по сигнали за грантаджийски организации, получили пари от утвърдени асоциации, с които в последствие финансират протести.

Стоименова посочи, че има писмени сигнали, изпратени към "нашите организации", за проекти и източници на финансиране от международни организации. По думите й става въпрос за получени средства над милион.

"Сигналите са изпратени от наши членове и партньори. Данните са публични и ги има в някои регистри", коментира Стоименова.

Тя бе категорична, че в отчетите пише, че съответните организации са помагали тези протести.

"Когато се проверят данните, ще излезем с конкретни имена. Ние сме против език на омраза. Нашата експертиза стъпва на сигнали и факти", категорична е Стоименова.

"В момента сме против всякакви опити да се деструктулизира процеса по създаването на два ключово важни законопроекта", категорична е Стоименова.

"Много ми е тъжно, че трябва да се занимавам с такъв случай. В момента се прави Закон за хората с увреждания", напомни Стоименова. Тя посочи и че въпросът за хората с увреждания е надпартиен.

На пресконференцията от национално представителните организации отново се обявиха категорично против законопроекта, предложен от омбудсмана Мая Манолова, който е изготвен заедно с майки на деца с увреждания.

Андриана Стоименова още в началото заяви, че пресконференцията се провежда по искане на членовете им. "Те виждат какво се случва - едно разделение. В общественото пространство ние сме обвинявани, че не подкрепяме Закона за личната помощ, а той стои от осем години", обясни Симеонова.

Тя бе категорична, че национално представителните организации на и за хората с увреждания не могат да подкрепят такъв законопроект, който е само за 77 хиляди лица с увреждания.

"Съгласно конвенцията, най-разумно би било личната помощ да бъде разработена в Закона за социалните услуги", заяви Симеонова, припомняйки становището на организациите, което бе представено по време на заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Национално представителните организации заявиха готовност да направят шатра на хората с увреждания, които там ще носят бели тениски и всеки, който иска може да дойде и да се запознае с техните искания.

Именно по време на обсъждането на законопроекта в Съвета за интеграцияна хората с увреждания преди дни напрежението между организациите и институциите рязко се повиши и завърши с викове "Убиец" спрямо председателя на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който преди това призова майките да не разкарват тези нещастни деца по улиците.

Национално представителните организации са и против приемането на оставката на заместник-министър Росица Димитрова. Това коментира по време на пресконференцията Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите у нас.

Припомняме, още вчера организациите разпространиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов с искане Димитрова да бъде върната на работа и оставката й да не бъде приемана.

Долапчиев отново заяви, че национално представителните организации на и за хората с увреждания заявяват, че са категорично против приемането на оставката на заместник-министър Росица Димитрова и искат тя да бъде възстановена на работното си място. По думите му тя няма грам вина, напротив, работи активно по проблемите на хората с увреждания.

Долапчиев посочи, че участието й в този най-висок световен форум в Ню Йорк, който България председателства, се случва на 150 години веднъж. "Тя стана жертва на висок медиен интерес", категоричен бе Долапчиев.

По отношение на Закона за личната помощ по време на пресконференциятаюристът Хари Хараламбов заяви евфемистично: "На една трепетлика й пресъхва капковото напояване."

На въпрос защо използва този евфемизъм, Хари Хараламбов, юрист към регионалната организация на Съюза на слепите отговори:

Този закон е нейният ресурс. Аз имам затова доказателства. Тя се стремеше да постигне това чрез Наредбата за асистент за независим живот в Столична община преди 10 години и не й се получи. Сега иска да го постигне на национално ниво, защото ресурсът е по-голям. Дали повечето майки са увлечени и подведени или част от тях също искат да споделят този голям ресурс - аз не знам, но законът е така написан, че това да се превърне в един бизнес, в което само по себе си няма нищо лошо. Социалните услуги са бизнес, но бизнесът със социални услуги трябва да се подхожда с човещина, а не толкова комерсиално и както се изразяват много хора като слон в стъкларски магазин. Не може да се печели на гърба на човешкото нещастие.

Тази трепетлика настоява също така за премахване на ТЕЛК, правилно ли съм разбрала?
Правилно сте разбрала. Това е нещо абсурдно. Медицинската експертиза не може да я няма. Оценката на уврежданията може да се реформира. Вие трябва да разровите повече нещата и да се каже крайно ясно, че заслугата за цялостното объркване в експертизата за работоспособността и въобще човекът, който измисли това да не бъде експертиза на инвалидността или на увреждането през 99-та и 2000 г., а да се превърне в експертиза на работоспособността, от което се обърка всичко, е именно същата тази трепетлика, която е един вредител, който не понася отговорност за нищо. Внушава своя придобит опит, придобит от Европа, като уж пряко приложим с грешки и неграмотно и не поняса отговорност за нищо като последна инстанция.

Ние останалите хора с увреждания не сме толкова неграмотни и не искаме тя да решава нашата съдба, нито пък ние - претендираме ние да решаваме нейната.

Именно затова е този разнобой, защото трепетликата винаги се е изживявала като ментор, като човек от последна инстанция, като носител на новото и модерното, а всички други, особено несъгласните са ретроградни, носители на старото, на комунизма, на който тя също много добре е служила.

Малко по-рано днес Вера Иванова, една от протестиращите майки на деца с увреждания, взе отношение по повод твърденията на национално представените организации на хората с увреждания, че протестите се финансират от грантаджийски организации.

Ето какво каза тя пред БТВ: Не знам колко повече могат да ударят дъното. Те са инжектираните и финансираните от държавата, усвоили са милиони през годините, за да бъдем на дъното. Правим всичко това, не защото ни се плаща, а от любов към децата ни, добави тя.