22 Юни, 2018 14:24 2 227 0

Откриха и разгадаха най-ранната творба на Да Винчи?

  • творба-
  • леонардо да винчи-
  • портрет-
  • архангел гавраил-
  • ернесто солари

Рисунката е била изучавана в продължение на 3 години от експерта по Да Винчи - професор Ернесто Солари

Откриха и разгадаха най-ранната творба на Да Винчи? - 1
Снимка: shutterstock

Италиански учени твърдят, че са открили първата известна творба на ренесансовия гений Леонардо да Винчи (1452-1519 г.). Тя представлява портрет на архангел Гавраил, изрисуван върху керамична плочка и се смята, че е нарисувана от великия художник, когато е бил 18-годишен. Твърдението, че това е първата му известна творческа работа, се базира на датата и подписа на Да Винчи, които са написани едва забележимо върху керамичната плочка: "Da Vinci Lionardo, 1471". Плочката бе представена пред журналисти в Рим, съобщава CNN.

Според професор Ернесто Солари, експерт по историк на изкуството и творчеството на ренесансовия гений, на плочката Леонардо е изобразил самия себе си в профил.Солари изучавал творбата в продължение на три години, преди да направи своите констатации и предположения.

"Така той е искал да покаже, че от ученик е станал художник", казва Солари. Плочката дълго време се е съхранявала от потомците на аристократичното семейство Фениче ди Равело.

След щателно изучаване Ернесто Солари и графологът Ивана Роза Бонфантино са успели да разгадаят шифрован надпис с инициалите на Леонардо да Винчи, годината на раждането му — 1452 г., числото 72, което отпраща към архангел Гавраил и годината на създаване на творбата — 1471 г.

"Леонардо цял живот се е увличал по ребусите. Този се разшифрова: аз Леонардо (52), аз архангел Гавраил (72)", обясни професорът."Знаем за зрелия му период, но почти нищо не знаехме за творчеството на младия Леонардо, за това как е започнал той", каза Солари.

Той разказа, че като млад Леонардо е работел във фабриката на дядо си в Тоскана и е рисувал керамични плочки. Тезата на Солари се подкрепя от факта, че изображението на архангела е направено с помощта на специална машина, измислена от Леонардо. Чертежите й се пазят в Уиндзор.

Копие на машината, чието предназначение дълго време е било трудно за разгадаване, заедно с копието на плочката с архангела ще бъдат изложени в Музея на изобретенията на Леонардо да Винчи в Рим.

Солари се затрудни да назове цената на творбата, която все още е в частни ръце. "Това е първата рисунка на Леонардо, тя е безценна", заяви той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА