Last news in Fakti

24 Юни, 2018 11:01 2 280 102

Войната отново е мир, невежеството пак е сила

  • паметника на съветската армия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Любослава Русева, Редута

В 4 часа сутринта на 22 юни пред Паметника на Съветската армия в София се появила рехава групичка с венци и цветя. Венците поставила в подножието на монумента, а с цветята изписала думата „Помним”. След което цял ден бяхме замервани с прессъобщения, от които разбрахме, че…

… За първи път в България се почитала паметта на руските воини, загинали във Втората световна война;

… При това се случило точно в деня и часа, когато започва нападението на Хитлеристка Германия срещу Русия;

… Инициативата била организирана от „Атака“, към която се присъединили представители на обществени организации, Съюзът на ветераните и директорът на Руския културно-информационен център у нас;

… Волен Сидеров бил единственият български политик и лидер на парламентарна група, който „почете паметта на падналите за свободата на Европа от хитлерофашизма“;

… А шефът на Руския културно-информационен център Павел Журавльов благодарил за отбелязването на тази дата с думите: „Радваме се, че в България има хора, които все още помнят тези страници на историята”.

Впоследствие се разбра, че същинският венец на мероприятието представлявало словото на Сидеров, коалиционен партньор на дясноцентристката партия ГЕРБ, при чието трето управление на държавата–членка на ЕС тя имаше честта да бъде председател на Съвета на Европейския съюз. И все още е, въпреки че в последните дни на това председателство въпросният коалиционен партньор заяви: „Когато говорим за тази дата (22 юни – бел.ред.), трябва да кажем задължително, че през цялото време тази военна агресия на Хитлер беше подготвена, финансирана и насочвана от Запада“. Освен че си „затваряше очите” за всички нарушения на Хитлер по международните договори, през 1938 г. същият Запад подари на Хитлер две суверенни държави – Чехословакия и Австрия, добави той. Нещо повече, според Сидеров Западът умишлено насочвал Хитлеристка Германия към Русия, за да бъде тя унищожена, „само че Русия устоя”. А ето и финалните акорди: „Русия защити не само Отечеството си, но спаси и Европа от тъмните сили на хитлеризма. Време е също така да се признае ролята на Сталин като държавник и главнокомандващ за тази победа”.

Тази акция през нощта, или по-точно в ранните часове на деня, щеше да бъде трагикомична, ако всъщност не ставаше дума за вбесяваща провокация. Провокация, далеч по-нагла от среднощно нахлуване в НАТФИЗ, пиянски изстъпления в самолети, замеряне на келнери с тапи, заплахи срещу протестиращи и луксозни почивки в петзвездни парижки хотели и Варадеро. Някак можеше да преглътнем дори факта, че политикът, който имитираше жестовете на Фюрера в предизборните си кампании, от известно време го играе пръв русофил и даже се самонакичи с ордена „Звезда Отечества“. Подмяната на историческата истина обаче би трябвало да предизвика гняв, още повече че върви в комплект с ясно изразена антиевропейска и изобщо антизападна реторика. Като добавим и опитите за реабилитиране на Йосиф Висарионович, няма да е никак учудващо, ако Сидеров вземе, че се появи на закриването на европредседателството ни с фланелка „Сталин – наш рулевой“…

Но най-вбесяващото все пак е друго: всичко това се разиграва пред очите на общественост и институции, които посрещат провокацията с пълно безразличие. И което е по-лошото – не реагират и историците, от които се очаква да развенчаят така удобната за Русия легенда, че е станала невинна жертва на „вероломно нападение“. Ако пък реагират, става дума за двама-трима души, и то в сайтове, които не се четат масово, за разлика от стандартните телеграфни монитори на напълно овладяната българска публичност. Затова е толкова лесно преди всичко младите да бъдат лукаво изманипулирани за историческите факти – по същия начин, по който Уинстън от „1984“ на Оруел пренаписваше миналото.

Впрочем като чиновник в архивния отдел на Министерството на истината задачата на Уинстън беше тъкмо тази – да редактира статиите, които са станали неудобни за „следреволюционното“ политическо статукво. От старите броеве на „Таймс“ той изваждаше личностите, превърнали се в „неличности”, и ги заместваше с нови герои. С пренапечатването на архивите истинските хора постепенно изчезваха, а на тяхно място се появяваха въображаеми образи – като смелчагата Огилви, проявил се в също толкова измислената война между „добрата” Океания и „недобрата” Евразия. В един момент самият Уинстън се обърка кое беше истина и кое – лъжа, наблюдавайки лозунга на Партията:

ВОЙНАТА Е МИР

СВОБОДАТА Е РОБСТВО

НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА

В нашия случай обаче Евразия е добра, а на мястото на героя Огилви в цял ръст се възправя Сталин, комуто трябва да отдадем своята гореща признателност. Или поне така ни се внушава с нахалната забележка, че „помним“, след като години наред паметта ни беше изтривана с идеологическа гума. До степен там не само да се разположи оневиняваща Съветския съюз версия за престъпното му сговаряне с Хитлеристка Германия, ами и злокобният Коба, един от най-жестоките сатрапи в човешката история, да се сдобие с героичен ореол.

Разбира се, за да се помни, е наложително да се припомня, иначе невежеството неминуемо ще се превръща в несъкрушима сила. Ако сте забелязали, точно руснаците много обичат думата „несъкрушим“, но по ирония това прилагателно лепва като ръкавица най-вече по отношение на истината за началото на Втората световна война, което съвсем не се пада на датата 22 юни 1941 г.

За сведение на Сидеров, който всъщност го знае много добре, „войната е мир“. Буквално. ВСВ започва с мирен договор, известен като „Пакта Рибентроп – Молотов“, подписан от външните министри на Германия и СССР на 23 август 1939 г. Именно тогава Йоаким фон Рибентроп и Вячеслав Молотов се договарят двете държави да не се нападат, а ако някоя от тях влезе във война, другата да запази неутралитет. Германия също така се задължава да доставя на СССР индустриално оборудване, технологии и оръжие, а съветската страна – суровини и храни. Пактът за ненападение има и секретна част, в която става дума за подялбата на Европа на сфери на влияние, като е предвидено в „зоната на интереси“ на Съветския съюз да попаднат Литва, Латвия, Естония, Финландия, източната част на Полша и Бесарабия. Стремежът на Москва е да възстанови границите на Руската империя от 1914 г., т.е. преди Първата световна война, а Германия гледа да си подсигури тила от изток.

В резултат на тази договорка Вермахтът се чувства спокоен да нахлуе в Полша само след осем дни, на 1 септември. Но пък Сталин въобще не възнамерява да гледа безучаство, така че на 17 септември съветски войски навлизат в Полша от изток. На 28 септември с териториалната подялба на страната е приключено, което е отбелязано с тържествен съвместен парад в Брест. И понеже това явно не е достатъчно, два месеца по-късно СССР напада Финландия, а през лятото на 1940 г. навлиза и в трите балтийските държави Литва, Латвия и Естония. Територията на Съюза се разширява драстично, когато към нея са присъединени Бесарабия и Северна Буковина.

По повод пакта, който съветските идеолози чак до 1990 г. твърдяха, че служел на мира, са правени задълбочени историографски изследвания, стигащи до един и същ извод: този договор не просто обещава сътрудничество във военната, дипломатическата, икономическата и прочие области, а дефакто е фундамент за подялбата на Европа. Авторитети от ранга на Лорънс Рийс и Норман Дейвис опровергават клишето, че добрият Сталин е воювал с лошия Хитлер, а Дейвис дори нарича пакта „съвършен план за агресия“. Според него Сталин се готви за нападателна, а не за отбранителна война, и именно този факт обяснява изненадата от германското нахлуване на 22 юни 1941 г.

Апропо, още в Полша руското „добро“ се проявява по възможно най-чудовищния начин: след германското нападение милиони поляци тръгват да търсят спасение предимно в Русия. Те не знаят, че след две седмици съветските войски ще ги пресрещнат и „сгащят“ в източната част на страната, нито че след време съветската власт ще ги депортира в Сибир и Централна Азия. Известно е например, че за да се отърват от многочислените бежанци, Сталин и Берия вземат решение да набутат около 1 милион поляци в товарни вагони, които отправят към границата с Иран. Повечето умират от глад и болести, а междувременно полските офицери, които не се дават без бой, са пленени и избити. Случаят с масовия разстрел в Катин е вече доволно нашумял, въпреки че до разпадането на Съветския съюз отново се пробутваше версията, че е бил дело на германците. И на този фон, представете си, миналата година Русия много се обиди на Полша, когато полският външен министър Витолд Ващиковски обяви, че искането страната да опазва паметниците на съветските войски, вместо да ги събаря, е нахално до безобразие…

Румъния, България, а сетне Проливите – такива планове са се въртели в главата на „миролюбивия“ Йосиф Висарионович, което вече не допада на Хитлер, та той задейства плана „Барбароса“. Дотогава обаче всичко си върви по мед и масло, а Рибентроп (по доц. Михаил Дойчев) даже възторжено пише на Фюрера, че сред съветските главатари се чувства както в своята родна, националсоциалистическа среда. Но ето че удря часът „двата въоръжени до зъби тоталитарни хищника да се впускат в битката си за световно господство“, този път вече един срещу друг.

И да бъдем признателни на единия, че ни отървал от другия, за да ни се натресе след няколко години с цялата отвратителност на зловещия си режим?

Това го разправяше и Иво Христов, все още депутат от БСП, когато нарече 80% от българите дебили. Но изказването за дебилите далеч не беше най-скандалното в лекцията, която после самият той изтри от профила си във Фейсбук. Същият този, който е и професор по социология, възхваляваше политиката на Сталин, при когото Русия се самоизхранвала, след като към нефта добавила и зърното. Каза: „Сталин пое страната с дървено рало, а я остави в космическата епоха… Ако не беше сталинският режим, Русия нямаше да победи Хитлер.“ Независимо, че в резултат на глад, колективизация и репресии само в периода 1926 и 1939 г. живота си са загубили между 7 и 13 милиона души, Христов настояваше тъкмо да бъдем абсолютни дебили, за да приемем величието на един сатрап.

Легитимирането на Сталин като герой, на когото дължим свободата си, вече върви с ускорени темпове, а за целта явно не е достатъчно спорадичното запалване на европейски знамена пред Паметника на Съветската армия. Доколкото помня обаче, възхваляването му, както и възхваляването на комунистическия режим изобщо, беше забранено със закон, приет на 26 април 2000 г. Той все още е в сила и е съвсем кратичък – съдържа едва четири члена, но за сметка на това ясно посочва престъпленията, извършени по време на тоталитарния режим. Преди 18 години българските народни представители са гласували единодушно, че комунизмът преднамерено е унищожил традиционните ценности на европейската цивилизация и е нанесъл на обществото ни непоправими морални вреди, поради което всеки опит за неговата реабилитация също представлява престъпление. Отгоре на всичко инициативата да се отбелязва Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим беше на президентите Желю Желев и Петър Стоянов, но заслугата за прокарването й е на Бойко Борисов. Премиерът я „облече” с официално решение на Министерски съвет, което, естествено, не му попречи в интервю за едно списание да каже, че от всички световни лидери най-много се възхищава на Сталин, Хитлер и Мао Дзедун…

И така, ще повторя, в страната ни е в сила закон, който обявява комунизма за престъпен, което ще рече, че ако видим някого с фланелка „Сталин – наш рулевой”, с каквато се разхождаше един младеж на Бузлуджа, трябва мигновено да сезираме прокуратурата. Ще рече още, че ако някой сипе дитирамби за Сталин, спешно следва да попитаме правораздавателните институции по какви причини си затварят очите. Т.нар. гражданско общество пък е длъжно да реагира с изострена морална чувствителност, когато този някой е коалиционен партньор в управлението и си позволява да фалшифицира миналото, защото „Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото.“

Всъщност с проблема за фалшифицирането като основа на принципа за контрола над действителността Оруел се занимава и в „Бележки за национализма“ (май, 1945 г.). Национализмът е жажда за власт – казва той, която вирее благодарение на широк кръг от „врагове”, създаващи усещане за несигурност, тревожност и страх. В случая врагът, разбира се, е Западът, в чиято сфера пламенно се стремяхме да попаднем и уж все още сме, но покрай провокации като тези на Сидеров и компания може би сме напът да напуснем.

Ако това е целта, редно е обаче точно тези да се махнат веднагически, и то на първо място от управлението. Да си почитат Сталин в Новосибирск и да слагат венци денонощно на стените на Кремъл. Пък един ден за това може и признателност да им дължим. Най-сетне искрена, а не фалшива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грантаджийче

    29 12 Отговор
    Поредната грантаджийска глупост.
  • 2 българче

    36 15 Отговор
    Историята отдавна се е произнесла - ПОБЕДИТЕЛЯТ е СССР.
    А че има неонацисти, реваншисти и просто платени предатели, които мътят "водата" - винаги е имало.

    Коментиран от #16

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Грантаджийче

    34 14 Отговор
    Сталин може да е бил всякакъв, ама е въвел РЕД. В същото време във ФАШИСТКА БЪЛГАРИЯ са избивани ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ даже без съд и присъда. А нещо за това - дитирамби няма ли????

    Коментиран от #18

  • 5 НКВД

    27 7 Отговор
    Рехава групичка!! 1500 човека! Обаче НПО забраниха да се спомене!

    Коментиран от #15

  • 6 Ауууууу

    28 11 Отговор
    Те демократите са така, чуждо мнение не търпят. Поредното доказателство е в тази статия. СССР е победител. Точка по въпроса, е...я си е...н, бития си бит!
  • 7 Бесен Язовец

    32 6 Отговор
    Другия път ше се отрази ,,множество пред паметника на US летците да отбележим великите бомбардировки над София! ПЛЕМЕТО Е ПРОДАЖНО!

    Коментиран от #17

  • 8 goni

    21 9 Отговор
    Браво ма!:) Само едно си забравила! Да възхвалиш тройната ос! Ииии! Ние, ако бехме победили!!!:) Щеше да настане такъв живот! Не знам Богдана Карадочева не се чува никаква! Ама, нали знаеш, кои са Карадочевите? Щеше пак дати изкара песента за доброто същество! Как мислиш, ако не беше СССР , дали щяхме да се поздравяваме с Хаил Хитлер?!:) Мисля, че щяхме да сме много по-добре!:) Най-малкото ти изобщо нямаше да можеш да пишеш!
  • 9 българче

    27 10 Отговор
    В България има една КОМПАКТНА групичка кречетала, които използват всеки един повод да плюят по Русия. Голяма част от кречеталата са платени от западни фондации.
    Обаче няма да чуете НИТО ДУМА от тях, за убийствата и изцепките в ЗАПАДНА ЕВРОПА по същото време!
  • 10 българче

    20 8 Отговор
    "само в периода 1926 и 1939 г. живота си са загубили между 7 и 13 милиона души".

    Жалки тъпаци, даже не могат да лъжат.
    ---------------------------------------------------

    За 13 години убиването на 7 МИЛИОНА човека означава убиването на 2740 човека ВСЕКИ ДЕН, 365 дни в годината. Това е толкова голяма тъпотия, че само ТЪП ТЪПАК може да го твърди, че и в медия!!!!
  • 11 Путиноидите явно нямат мозък

    15 25 Отговор
    Браво за статията. Съветските уродливци веднага се подредиха да вият на умряло. Точно като саката глутница улични псета от циганския коптор на Карнобат.
  • 12 no name no face no number

    23 11 Отговор
    Да се забрани капитализма със закон и смотаните еврогейски ценности. Комунизъм никога не е имало г-н Отворен. Другите държави не ме интересуват, но в България при Тошо си се живееше добре в сравнение с този мафиозки кошер управляван от крадци и отрепки включително тези създали този закон и тези взривили мавзолея на Георги Димитров. Много тъпи хора вместо да го рушат можеха да го използват за хиляди други неща. Но както твоята " истина" е деградивна така и тяхната. Да били са в съюа Германия и СССР и са искали да поделят Европа ами днес как е ? Къде е НАТО? На кого ближете задника??? Само питам и отговор не искам. Както казах мен ме интересува България и сега тук за разлика от преди 1989 е АД- царство на дебили тва е истината
  • 13 СеСеСере

    14 20 Отговор
    Статията е самата истина, само като чета, колко тъпаци са коментирали и ми става тъжно. За сведение Сталин избива около 40 млн души без съд, почти целия си офицерски състав, започва войната с много малко офицери избива наред, от страх.

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Рубладжийче

    7 15 Отговор

    До коментар #5 от "НКВД":

    Къде видя 1500, пък и човека, на това от горе!!!.
    Спри Боярищника!

    Коментиран от #36

  • 16 Българин

    14 19 Отговор

    До коментар #2 от "българче":

    Победитери са страните от антихитлеристката коалиция, мекеренце русофилско. Ако не бяха Великобритания и САЩ Хитлер щеше да стигне до Владивосток. Ама не благодарни те руснаци и гнусните им слуги не го признават.

    Коментиран от #19

  • 17 Рубладжийче

    8 18 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Продажни са руските отпадъци.
  • 18 Ристе

    13 17 Отговор

    До коментар #4 от "Грантаджийче":

    В България никога не е имало фашизъм, покажи нещо с което да понвърдиш думите за избитите, истината е че сме били правова държава и на бесилото са отивали престъпници, обирджии на мандри криещи се в шубрака и не случайно им казват шумкари. Борис е бил твърде мек, а е трябвало до крак да ви избие, били са една шепа хора финансирани от москва. То и сега е същото,затова като защитавам България си мислите че някой ми плаща. Мамицата ви шумкарска продажна.

    Коментиран от #20, #101

  • 19 българче

    19 9 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Всичко което е дадено на Съветския съюз от съюзниците представлява 4% от военната техника произведена от Съветския съюз по време на войната. Освен това, трябва да се знае, че и техниката и хранителните продукти предоставени от съюзниците СА ПЛАТЕНИ ДО СТОТИНКА! Още неща трябва да се знаят. Съюзниците се включват във войната на 6 юни 1944 година,когато става ясно, че песента на Хитлер е изпята.

    Коментиран от #21

  • 20 Грантаджийче

    14 7 Отговор

    До коментар #18 от "Ристе":

    ГЕО МИЛЕВ - ПО КОЕ ПРАВО Е УБИТ???????
  • 21 Българин

    11 18 Отговор

    До коментар #19 от "българче":

    Тия глупости за 4% ги разправяй на русофилското сборище край Копринка. Истината и съвсем различна, но руснаците и руските мекерета никога няма докато джуджето е на власт са го признаят. Затова и приеха закон, според който се предвижда големи парични глоби и затвор за всеки, който дори в интерт каже истината за Пакта Рибентроп-Молотов, например или за решаващата роля на ленд лиза.

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ристе

    8 16 Отговор
    Гео Милев е наистина за 10 хил. подведен и той е участвал в обирите. Не четете само малоумна червена литература, образовайте се малко колкото и да вие е трудно. Ако не бяха ФАЩ щяхте да победите ама някой друг път. Отделно сатрапа сталин беше в оста а вашите предци пишеха позиви с молба до царя да се включим и ние, а сега се пишете антифашисти да ви у простите кратуни.

    Коментиран от #31

  • 24 Българин

    10 13 Отговор

    До коментар #22 от "българче":

    Ясно е, че си зомбиран руски трол със закърняло сиво вещество. Повтаряш руските лъжи за ВСВ, която те най-лъжливо наричат ВОВ, за да не си спомнят, че заедно с нацистка Германия започнаха ВСВ.
    Психясалото джудже преди две години има наглостта да каже, че Русия е щяла да победи Германия, не само без съюзниците, но и без съюзните републики като Украйна и останалите още 13 републики. И разни отрепки повтарят тези нелепици като истина от последна инстанция.

    Коментиран от #25

  • 25 българче

    14 7 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Абе то и баба ти ако беше мъжка, щеше да има дръжка.

    Нищо не ви пречи на прозападните тъпаци да повтаряте неистини и глупости, ама БРАТУШКИТЕ и в момента ви навират в кучи ГЮЗ и ще останете там!

    Коментиран от #27, #28

  • 26 Фен

    12 6 Отговор
    Тоя грантаджия що не вземе със същия патос да опише щастливият и демократичен живот в Либия, Ирак, Сирия, Афганистан, и т.т. след демократизирането им. И да сравни кой е изтрепал и съсипъл повече хора - Сталин, или САЩ?
  • 27 Българин

    9 13 Отговор

    До коментар #25 от "българче":

    Ясно е че си оформено руско зомби. Дори техниката на която твоите братушки влизат в София е от западните помощи. Да не говорим, че прословутите Катюши щяха да бъдат купчина желязо ако ги нямаше Студебейкърите. За локомотиви изобщо няма да ти казвам, защото няма полза. Промит мозък си и не особено развит. Типичен русофил.

    Коментиран от #35

  • 28 Рубладжийче

    6 9 Отговор

    До коментар #25 от "българче":

    Навират вашите глави в задника си да ги лижете още по-добре, джендърче непоръбено. Сега Рашка - говняшка е в ролята на нацистка Германия и подобно на нея ще асе голямата тояга. Покрай нея си заминаване и вие като сътрудници на путлерастите.
  • 29 Историк

    6 9 Отговор
    Волен Сидеров, преди да стане платен русофил:

    “Съветската армия е страж на мира” – тази лъжа се насаждаше в главата на българина от буквара на първолака до вестника на пенсионера. Песни се пееха и стихосбирки се тиражираха в прослава на “легендарната Червена армия”. Не знам друга нация да е възпявала така окупатора си и да му е издигала мегаломански паметници, по-високи от телевизионната кула. България го е правила. Гнусотата на голяма демагогия изискваше не само да се подчиниш, но и да обожаваш този, който ти носи робството. А там, където е стъпил ботушът на Альоша, друго, освен робство, хората не са узнавали. Предполагам, че в бъдещите буквари и енциклопедии определението за съветската армия ще бъде “Страж на робството до разпадане на империята”.

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Путьо!

    10 4 Отговор

    До коментар #23 от "Ристе":

    Не смей да споменаваш Гео Милев!

    Коментиран от #33

  • 32 ГосТ

    11 5 Отговор

    До коментар #29 от "Историк":

    Какво да ти кажа, Русия идва като победител след войната, а ние сме загубили. Ние сме били врагове на Русия. Какво очакваш? Загубили сме заради спасените непризнателни чифути и недалновидния потомък на още по недалновидния си баща,доведен от мишката стамболов. Вие май забравяте обстоятелствата.

    Коментиран от #34

  • 33 Историк

    6 10 Отговор

    До коментар #31 от "Путьо!":

    Гео Милев ако знаеше по чия заповед все вдига септемврийското въстание и как вождовете Димитров и Коларов се изникват тайно през Сърбия да Москва, оставяйки излъгани те от тях въстаници на произвола на съдбата, нямаше да прославя инспирираната от руснаците касапница.
  • 34 Историк

    5 9 Отговор

    До коментар #32 от "ГосТ":

    Обстоятелствата са следните :
    Да 5 септември 1944 година България и Русия поддържат дипломатически отношения. Враговете не поддържат такива. България не е изпратила войски срещу Русия, но Русия бомбардира български градове в началото на войната/за руснаците 22.06.1941 г. /, руски самолети и подводници прехвърлят в България обучени в Русия въоръжени диверсанти. Това е истинската история.

    Коментиран от #37, #44

  • 35 ГосТ

    8 4 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Много глупав. Това е лошото на демокрацията, даде глас на глупавите хора.
    к'ви бейкъри,к'вш 5лв бе урко ?
    Катюшите са революция, също като изстрелването на първия човек в космоса от руснаци, от един и същи човек. Отговора от сащ беше германски. Панимаеш ?

    Коментиран от #38

  • 36 Гюрза

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Рубладжийче":

    Копейкин спри листерина,ако си отдолу..трудно ще видиш колко са отгоре,то бива хермафродит..ама от центаджия да станеш копейкинджия,оня с катъра да не ти е кръстник?
  • 37 ГосТ

    7 2 Отговор

    До коментар #34 от "Историк":

    Аааабе к'ви ми ги говориш. Руснаците бомбардирали,а англичаните и американците не 😂 И много ясно, че ще бомбардират съюзниците на хитлеристка Германия. К'ви отношения , к'ви 5лв бе.

    Коментиран от #41

  • 38 Българин

    5 12 Отговор

    До коментар #35 от "ГосТ":

    Каква революция бе неграмотник? Ракетна артилерия през ВСВ има не само кочината, но и Германия, Великобритания и САЩ. Най-точна е германската Нибелверфер, защото направлаващата е тръба и има въртеливо движение на снаряда а Катюша та дава най-големи разсейки. Затова след войната блядовете и я изоставят и приемат германската концепция, като правят Град. Русофилията е синоним на неграмотност, предразсъдъци и сляпа вяра в руската кочина.

    Коментиран от #42, #50

  • 39 стоян георгиев

    6 7 Отговор
    сталин е любим герои само за тези дето не са преживели неговото управление.особено е любим за разните комплексирани глупаци с робска психика ,желаещи да бъдат доведени до величие въпреки тоталната си посредственост.днес маса български псевдоинтелектуалци величаят тоя сатрап или другия такъв на 20 ти век.волен сидеров обаче като доказан психопат ги величае заедно.

    Коментиран от #51

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Историк

    3 6 Отговор

    До коментар #37 от "ГосТ":

    Отношения разбира се, дипломатически. Ако беше чел като малък , сега нямаше да изпадаш в глупава ситуация, да се нерви от това и да изпадаш в бяс. САЩ и Великобритания са ни бомбардирали защото сме им обявили война, а любимите ти братушки са ни бомбардирали въпреки, че сме имали дипломатически отношения. Т. Е. нарушили са международното право, за което толкова често обичат да говорят. Чети повече или не пиши за да не се излагаш като неграмотник.
  • 42 ГосТ

    7 3 Отговор

    До коментар #38 от "Българин":

    😂 разсейка си ти 😂😂😂
    Т'ва да не ти е карцином. Много ясно, че катюшите са революционни,направо са се изспускали в гащите като са ги чуели. За времето и предназначението си, са най добрите. А Каральов е гений,като много други руснаци. Не съм чувАл за хамерски ракети по това време, но знам че всички германски капацитети са пленени от хамерите за да им задвижат космическата програма и направят бойни ракети.

    Коментиран от #47

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Бесен Язовец

    9 4 Отговор
    Каквото и да си пишете продажниците от НПО Историята няма да промените и фактите са на страната на СССР и Червената Армия!
    ,,Заб за чене ОКО за две"
  • 47 Историк

    4 7 Отговор

    До коментар #42 от "ГосТ":

    Русофилите сте зловредните разсейки в българското общество. Колегата е прав като ти пише, че Катюша та е неточна и дава разсейване/ако беше по-"умен щеше да знаеш за разсейването при стрелбата /.

    Коментиран от #49, #57

  • 48 Илич Санчес

    6 4 Отговор
    Оная къде е писала статията всички знаеме за кой работи и чии интереси обслужва затова я изгониха от всички редакции!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 НКВД

    9 3 Отговор

    До коментар #38 от "Българин":

    Тая ,,Катюша" направи фашистите при Сталинград на кпиталистическо пюре затова не е угодна сега след 75 г.!!! ФАКТ ЧЕ СССР СРИНА КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ФАШИЗЪМ!
    ФАКТ: ЧЕ СССР ЗАБИ ЗНАМЕТО В БЕРЛИН!
    ФАКТ: ЧЕ СССР ЗАВЗЕ ФРОНТ ОТ 5000КМ.ЗА 2 Г.
    ФАКТ: ЧЕ САЩ,UK,Франция се криха през ВСВ!

    Коментиран от #54, #59

  • 51 ГосТ

    9 1 Отговор

    До коментар #39 от "стоян георгиев":

    Никой не величае Сталин. Сталин е грузински паразит и диктатор. Срещу едното зло е стояло друго зло. По малкото зло е победило (колкото и да ненавиждам чифутите). Смешно е обаче, да се отричат победите на Русия. Катюшите и танковете им били боклуци,смешници. Това е положението, с танковете си побеждават , с катюшите също. И калашника дава по толям откат от м16,ама го използват повече.

    Коментиран от #58

  • 52 Историк

    2 6 Отговор

    До коментар #44 от "българче":

    .......Български роти са се били ОТ СТРАНАТА НА НЕМЦИТЕ при обсадата на Севастопол, РАЗБИТИ СА и знамето им в момента се пази във Военния музей там!!!!...

    Това са поредните русофилски лъжи. Сигурно дядо ти е бил картечар а баба ти медицинска сестар в българската рота в Севастопол? Няма пленено българско знаме в руски музей-още една русофилска лъжа. Русофилията изобщо съществува единствено благодарание на лъжите и дебилите , който вярват в тях

    Коментиран от #53

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Историк

    2 7 Отговор

    До коментар #50 от "НКВД":

    Отново руски лъжи за ВСВ. поднесени при това с русофилска злоба и истерия, дължащи се на ограничени исторически познания.
  • 55 Историк

    3 5 Отговор

    До коментар #53 от "българче":

    Бил съм русофилски лъжецо. Няма воювали български роти на руския фронт, така, че няма и пленени ротни знамена. Истината е, че над 1 500 000 руснаци са се били в спомагателните роти на страната на вермахта срещу Русия.
  • 56 Историк

    3 4 Отговор

    До коментар #49 от "Грантаджийче":

    ....: ТИ КОГА СИ СТРЕЛЯЛ С КАТЮША...

    Когато бяхме гаджета с баба ти. И не обиждай, че може да си ми и внук. тогава презервативи нямаше.
  • 57 ГосТ

    7 2 Отговор

    До коментар #47 от "Историк":

    Всъщност, историята показва друго. Най зловреден за България е бил най големият русофоб и страхливец. Освен с репресиите си,осакатява България с хората на които дава цялата власт. Не случайно, нарекох колегата ти разсейка. В момента цялата ни страна е едно огромно злокачествено образование. Защото т.нар. демократи я докарахте до там. Зер0,едно голямо Зер0

    Коментиран от #60

  • 58 стоян георгиев

    4 6 Отговор

    До коментар #51 от "ГосТ":

    сега нека те поправя не русия победи хитлер ,а съветския съюз.освен съветския съюз срещу хитлер воюваше огромната британска империя и огромната икономическа сила сащ,които подпомогнаха съветската победа много сериозно.без тези си съюзници сталин едва ли би победил.победата на сталин се дължи не на танковете му нито на катюшите ,а на огромното числено превъзходство както в техника така и в жива сила.немците воюват постояннно в съотношение едно към седем срещу ссср и дори това съотношение немогат да потдържат.що се отнася до съветските танкове ,те са били много по-лоши от немските такива ,но много повече ,същото е и за катюшите .тва е истината.съветския народ обаче е бил много решителен и жертвеготовен,което много е помогнало на некадърните му генерали да победят въпреки некадърността си.хитлер ,също подпомага съветските победи с пълната си некомпетентност и тъпотии които сътворява.та тва е истината .

    Коментиран от #62

  • 59 Историк

    3 6 Отговор

    До коментар #50 от "НКВД":

    ... ФАКТ ЧЕ СССР СРИНА КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ФАШИЗЪМ!...

    В СССР имаше КОМУНИСТИЧЕСКИ ФАШИЗЪМ, който в епохата на Путин се преварна в КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ФАШИЗЪМ. Време е да бъде сринат и той, не се плаши, скоро ше стане.

    Коментиран от #61

  • 60 Историк

    2 7 Отговор

    До коментар #57 от "ГосТ":

    ......Най зловреден за България е бил най големият русофоб и страхливец......

    Кой е той и какво е направил или ми говориш наизуст? Според мен русофилите сте най-вредните за България елементи.
  • 61 НКВД

    3 1 Отговор

    До коментар #59 от "Историк":

    Чакай чакай да стане, първо ЕС и САЩ Русия после

    Коментиран от #65

  • 62 ГосТ

    6 2 Отговор

    До коментар #58 от "стоян георгиев":

    Така,пак ще се повторя. Благодарение на леките си танкове,произвеждани в големи количества, Русия печели най голямата танкова битка в историята. Стратегия. Руснаците също са имали тежки танкове. Тази битка, както и битката при Сталинград се води единствено между Русия и Германия. По долу,един от коментарите много добре отразява и предназначението на Катюша -правило е на пюре нацистите при Сталинград. Слушал съм гермаски войници,които говорят за Катюша. Стратегия.
    Всъщност, ролята на Англия и сащ е абсолютно същата, като първата световна,която е водена основно между Германия и Франция. Битката при Вердюн и т.н. Битката при Сталинград завършва 1943, а десанта в Нормандия е 1944. Това какво означава?

    Коментиран от #64, #66

  • 63 Шулц

    2 3 Отговор
    Аз не се признавам за освободен от никой и не изказвам благодарности на никой,до ден днешен се чувствам поробен и от двете страни....
  • 64 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #62 от "ГосТ":

    т 34 не е лек танк,нито пък русия печели битката при курск.в битката русия губи няколко пъти повече танкове както и жива сила ,но както казах и преди това немците немогат да потдържат дори съотношението 1 към 7.затова и отстъпват при курск.русия след 42 година не ползва тежки танкове щото кв то се оказват много некачествени.в края на воината ссср създава танк наречен ис на името на сталин ,но и тои е некачествен.и другото дето си писал са пълни глупости.може да провериш ако толкова те интерасува катюшата ,първо на какъв камион се вози въпросната остановка и дали немците имат подобна технология.после може да провериш за технологията фау едно и фау две и кога ссср достига технологично немците в реактивните технологии.

    Коментиран от #67

  • 65 Историк

    2 4 Отговор

    До коментар #61 от "НКВД":

    Умен русофил разпад на ЕС и САЩ сънува. Сигурно и дядо ти се е вдъхновявал с мисълта, че капитализма ще се разпадне и на Запад ще избухне социалистическа революция.

    Коментиран от #70

  • 66 Историк

    2 4 Отговор

    До коментар #62 от "ГосТ":

    Митове се, че русия печели някаква танкова битка. Всъщност руските загуби в техника и жива сила са многократно по-големи от германските. но вие русофилите вярвата в руските митове и нищо не може да ви убеди в противното.

    Коментиран от #69

  • 67 ГосТ

    5 1 Отговор

    До коментар #64 от "стоян георгиев":

    Технологията фау изтрелва янкитата в космоса. Тази технология закъснява, достатъчно за да загубят германците войната. Катюша ги разцепва,направо ги смазва. Стратегия, за 100 тен път.Същият инженер изстрелва Гагарин. 😂 та викаш руснаците губят при Курск 😂😂😂 . На въпроса за Нормандия нещо ? Ама вие сте мега зле,янките и англичаните били спечелили двете войни 😂Стига бе. И прОчети, коя армия нанася съкрушителния удър на германците през Първата Световна. И коя е най голямата и тежка битка. Ще ме съсипете от смях.

    Коментиран от #68, #85

  • 68 българче

    4 1 Отговор

    До коментар #67 от "ГосТ":

    Остави ги двамата ненормални тъпаци да се пържат в злоба и гняс.
    Те сами достатъчно са се наказали, а ние - да пием за победата!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 ГосТ

    5 2 Отговор

    До коментар #65 от "Историк":

    И последно, не слагай под общ знаменател ЕС и сащ. Това са съвсем различни неща. Ако Путин не се беше дърпал 2010 при няколкото срещи с Меркел и Саркози,сега ситуацията щеше да е съвсем различна. Но като гледам, пак натам отиват нещата. ЕС и Русия са Европа. От там нататък, всичко е провинция

    Коментиран от #71, #73, #74

  • 71 Историк

    3 2 Отговор

    До коментар #70 от "ГосТ":

    НКВД така лише. Разберете се русофилите, за да не се излагате.
  • 72 Историк

    3 6 Отговор

    До коментар #69 от "ГосТ":

    Или си пиян или от истината ставаш неадекватен. Да казваш истината не те прави нечия подлога. Подлога си когата рапространяваш например руските митове и легенди за Втората световна война и ролята на руската кочина в нея. Това, което русофилите правите.

    Коментиран от #75

  • 73 НКВД

    4 2 Отговор

    До коментар #70 от "ГосТ":

    Според него ЕС е З.Европа САЩ и робите им от Източна Европа!

    Коментиран от #77

  • 74 Историк

    3 5 Отговор

    До коментар #70 от "ГосТ":

    И Русия никога не е била Европа.

    Коментиран от #76

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Бесен Язовец

    6 2 Отговор

    До коментар #74 от "Историк":

    Само дето 4 мил.кв.км от тириторията на Русия е в Европа! А Франция най- голямата в З.Европа е едва 550 хил.кв.км! Кой е повече в Европа ? Русия Е ЕВРОПА!

    Коментиран от #79, #83

  • 77 ГосТ

    4 1 Отговор

    До коментар #73 от "НКВД":

    сега без англичаните, ще види коя е Западна и коя Източна Европа.
  • 78 ГНЕВЕН

    4 2 Отговор
    В ТАЗИ ТЪПНЯ СЕ СЪДЪРЖА НЕИСТИНА!!!!!!!!!!!!!!


    Втората Световна започва МНОГО ПРЕДИ германците да стигнат до съветската граница!!!!

    ЗАЩО АВТОРКАТА БЕЗСРАМНО ЛЪЖЕ?????

    На 1 октомври 1938 година Полша в ултимативна форма иска от Чехия да и се предаде Тешинската област, предмет на териториални спорове между нея и Чехословакия през 1918 - 1920 г. Останало в международна изолация, чехословашкото правителство се принуждава да приеме условията на ултиматума.
    На 2 ноември 1938 година Унгария по решение на Първия виенски арбитраж получава южните райони на Словакия и Закарпатска Украйна с градовете Ужгород, Мукачево и Берегово.
    Преди началото на Втората световна война Нацистка Германия без използване на военна сила присъединява редица територии в Европа: Австрия (вж. Аншлус) и Судетската област (1938), централните райони на Чехия и Мемелската (Клайпедска) област (1939). Тук става въпрос за присъединяването на Судетската област.
    През март 1939 година Германия окупира останалата от Чехословакия част, включвайки я в състава на Райха под името Протекторат Бохемия и Моравия.
    ФАКТ!!!!!!!

    Коментиран от #80, #90

  • 79 ГосТ

    7 2 Отговор

    До коментар #76 от "Бесен Язовец":

    А тази "статия" е писана от някоя заблудена блогърка за някакви пари с които да си купи нова чанта и обувки. Кой за бога почита Сталин, в Русия със сигурност не го харесват. Факт е обаче, че той е начело на червената армия и страната по време на войната. Също така е фкт,че и тези драконовски мерки от негова страна имат ефект в тази крайна обстановка. Показателен е и факта за сина му.

    Коментиран от #87

  • 80 Историк

    1 5 Отговор

    До коментар #78 от "ГНЕВЕН":

    Втората световна война започва с Пакта Рибентроп -Молотов с тайните крлауци между Германия и Русия за подялба на Европа

    Коментиран от #82

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Историк

    2 5 Отговор

    До коментар #76 от "Бесен Язовец":

    Руснаците имат азиатски манталитет със сляпо подчинение на тази, който ги управлява, независимо какъв е -цар, султан, генерален секретар и ли някакъв друг идиот.
  • 84 Историк

    2 5 Отговор

    До коментар #82 от "ГНЕВЕН":

    Не си в ред щом истината те прави гневен. Чети, /но не и руска пропаганда/ може и да ти помогне да се успокоиш. Истината те прави свободен.

    Коментиран от #86

  • 85 стоян георгиев

    1 5 Отговор

    До коментар #67 от "ГосТ":

    фау изстрелва и руснаците в космоса другарю.гагарин лети на фау.или тва са го пропуснали да ти го кажат?катюшата ги разцепва другарю щото ссср може да прави много катюши ,а хитлер не макар че има същата технология че и много по-добра,а сталин може да прави много катюши щото лошите хамериканци му пращат много камиони на които да слага установките и много суровини да прави катюшите.ако тва е стратегия, да тази е ползваната от ссср такава.хитлер пък помага като спира печелившия за немците блицкриг и го заменя с позиционна воина и големи битки в които руснаците предвид огромните си резерви са на далавера.въпреки това обаче до края на воината дори и при битката в берлин немците дават в пъти по-мако загуби на боиното поле от ссср.хубаво е да четеш преди да се опитваш да пишеш.и не виждам що месиш нормандия.първо научи кои танкове са леки кои средни и кои тежки,тук не си в еврофутбола пред блока .

    Коментиран от #89, #93, #96

  • 86 ГНЕВЕН

    5 2 Отговор

    До коментар #84 от "Историк":

    Дрън дрън Ярина!!!!

    Чети история, двойкаджия, при това соросоиден прост!!!
  • 87 Бесен Язовец

    3 2 Отговор

    До коментар #79 от "ГосТ":

    Ше си купи самоче от пазра ,,Илиенци" и за гащета от 1,50 лв.даже ше и останат😁
  • 88 СеСеСере

    2 5 Отговор
    Руските подлоги, бързо в Русия! Американските, бързо към Америка, Европейските марш към Европа!
  • 89 НКВД

    6 2 Отговор

    До коментар #85 от "стоян георгиев":

    Ха-ха-ха хахахаха ЗиС-5 е камиона който носи ракетите бе!!

    Коментиран от #91, #92

  • 90 стоян георгиев

    3 5 Отговор

    До коментар #78 от "ГНЕВЕН":

    тва дето описваш е станало,но воина все още няма.втората световна започва на другата година ,когато се вижда че хитлер няма как да бъде спрян с отстъпки,сталин също.след почването на втората световна обаче двамата диктатори са в съюз и за две години окупират всеки за себе си огромен брои страни в европа.така те достигат до сериозна обща граница даваща им възможност да воюват един с друг.лъжа е че ссср се е защитавал ,напротив тои окупира територии с ясната идея да граничи с германия.така че да обявяваме сталин като спасител на европа е смешно,предвид намеренията му да я окупира подобно на хитлер,което и прави.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 ГосТ

    6 2 Отговор

    До коментар #89 от "НКВД":

    Ама той е американски нали 😂
    Всичко от америка за Европа са консерви (за храна или оръжия и в двата случая ) платени на десетократна цена. Освен финансово , скапаните хамери се облагодетелстват и технологично. Взимат абсолютно всички немски технологии,учени и инженери. Това е най големият грабеж в историята. Безскрупулен и нагъл. Просто са се възползвали от ситуацията според тяхната природа. Европа е в разруха и слаба,защо да не я ограбят...
  • 93 ГосТ

    5 0 Отговор

    До коментар #85 от "стоян георгиев":

    Ти си като някаква латерна бе човече. От девет кладенци вода.ако това , ако онова. т 34 е много по лек от тигрите и много по лесен за производство,затова са произведени големи количества танкове, които всъщност не са били толкова лоши. Русия побеждава в Курск в най голямата танкова битка. Факт. Катюша има огромен боен успех. Фау и Катюша са съвсем различни неща, ама съвсем. И не ми извъртай. Освен Катюша, руснаците имат Р1-Р7 ракети омбре. Първата първата междуконтинентална балистична ракета с ядрен боен заряд е Р-7. Така че по полека. Факт е че руснаците също имат достъп до фау,но още преди това имат свои разработки. Циолковски е руснак,бате. Факта, че Русия изпреварва сащ във всичко,въпреки че при краварите са всички немски инженери и проекти, ме кара да мисля че говориш глупости че руснаците са разчитали на фау,подобно на краварите ;)

    Коментиран от #97

  • 94 ГосТ

    3 0 Отговор

    До коментар #91 от "стоян георгиев":

    😂😂😂
    Ай стига бе
  • 95 Българофил

    2 3 Отговор
    Много години промиване на мозъци. 22 юни е една трагична дата, в която една държава напада друга държава в хода на световна война, в която двете държави отдавна участват, макар между тях да има пакт за ненападение.Трагедията е , че за 100 дни е избита и пленена цялата кадрова Червена армия( 4 милиона), унищожени са стотици села и градове. И всичко е в резултат на вредната политика на Сталин и мечтата му да завладее Европа. Армията му готова за нападение, а не за отбрана- проста причина от военна гледна точка. Ако е имало мисъл за отбрана СССР е щял да защищава Полша, а не да прави обща граница с Германия по средата на Полша...
  • 96 ГосТ

    6 2 Отговор

    До коментар #85 от "стоян георгиев":

    Нормандия 44 и Сталинград 42-43 ги давам за пример, за лицемерието на вашите господари и любимци. Също, както дадох за пример и Първата световна война и битката при Вердюн. Участието на америка и в двете войни е грабителско. Типични лешояди.

    Коментиран от #98

  • 97 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #93 от "ГосТ":

    казах ти да четеш преди да пишеш.т 34 е среден танк ,а тигрите се появяват в ссср на третата година от воината,демек да обясняваш как руснаците имали леки танкове ,а немците тежки е смешно и некомпетентно.при нападението над ссср немците са имали около 4000 танка основно леки и средни,а сссср над 20000 сред които е имало и тежки ,квито немците са нямали.няма как да спориш с мен другарю щото ти си необразован по темата и плещитш глупости.дори не са лъжи ,а глупости.т 34 са лесни за производство ,но и пълен боклук като всичко съветско,немците са ги палели без проблеми без особени загуби,но предвид скромните собствени мощности не са можели да потдържат равновесието.на курск ти писах кво е станало.руснаците губят няколко пъти повече воиници и техника,но немците отстъпват щото нямат резерви.другото дето си го писал са тотални глупости.цилоковски ракети комети.немците имат същата система за залпов огън като руснаците,но нямат възможност да я качат на американски камиони и я теглят като ремърке.затова и немогат да наситят фронта с такива установки.фау 2 е прототипа изтрелял гагарин в космоса .другото са пак щуртии като за леките съветски танкове.пак ти казвам другарю чети преди да пишеш,щото пишеш глупости.

    Коментиран от #99

  • 98 стоян георгиев

    1 5 Отговор

    До коментар #96 от "ГосТ":

    какво ми даваш за пример?с нормандия или първата световна?лицемерието в случая е съветско.през първата световна англия и франция за да защитят съюзника си русия обявяват воина на германия и австрия,а русия изоставя съюзниците си в средата на воината сключваики мир с германия и австрия.тва се нарича лицемерие.същото става и през втората световна.ссср подкрепя хитлер през първите две години на воината,даваики му жито и суровини безплатно и воюваики в негова полза.после хитлер като напада ссср руснаците лицемерно молят англия и сащ за помощ,въпреки че преди това са помагали на хитлер против англия.тва са фактите и пак ти казвам чети преди да пишеш глупости.
  • 99 ГосТ

    2 2 Отговор

    До коментар #97 от "стоян георгиев":

    Добре, че са били американските камиони викаш,че руснаците да спечелят. А стига бе. Е това ако не са глупости,не знам кое. Не ми навлизай в полемика кои били леки кои тежки, не съм танкист. В Курск, благодарение на стратегията си, единствено и само Русия срещу Германия печели. Печели и при Сталинград. А когато американците и англичаните виждат накъде отиват нещата, че руснаците са готови да бият немците чак до Берлин, решават да навлязат и ограбят и те Европа. Това е, просто и ясно. От длъжник на Европа,се превръщат в кредитор.
    Руснаците имат достъп до фау,но преди това имат много свои разработки. Фау 2 е променена значително,и докато всички инженери и проекти са в сащ,руснаците са първи в междуконтиненталните ракети,изстрелването на спътник и изстрелването на Гагарин. Баста
  • 100 msc

    3 0 Отговор
    Сталин е направил това ,което щеше да направи и Екатерина Велика и Петър Първи и въобще всеки сериозен държавник.Като дава пример с желанието Русия да върне границите от 1914 автора сам не се усеща в абсурда на тезата си.Всяка голяма империя ще иска да го направи това нещо.
  • 101 msc

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ристе":

    България е била тил на германската армия.От тези мандри за които говорите е отивала продукция за германците.Помислете преди да говорите такива неща.

    Коментиран от #102

  • 102 клюкар

    3 0 Отговор

    До коментар #101 от "msc":

    Малко трудно му е да мисли, щото неговия мозък е кафяв и се намира в коремната кухина вместо в черепната. Затова обича да обвинява другите, че нямат мозък. Просто не знае кое е мозъка. По същата причина всичките му "мисли" имат характерен мирис и кафяв цвят. По същата причина понякога се пише "СеСеСере", но има и много други никове. Всичките те си приличат по това че къкат коментари все с характерния мирис и кафяв цвят.