26 Юни, 2018 09:51 1 638 4

Мая Манолова е готова да хвърли оставка

  • мая манолова-
  • оставка-
  • омбудсман-
  • увреждания-
  • хора с увреждания-
  • социална система

Социалната система има нужда от пари и реформи, категоричен е омбудсманът

Мая Манолова е готова да хвърли оставка - 1
Снимка: bTV

Социалната система, освен от пари, има нужда и от реформа – това не е популизъм, а ефективност. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

„Едната страна на проблема е, че майките са непредставителни, че протестиращите майки не са тези, които да казват колко да струва един самолетен билет, че трябва да се засрамят и да си приберат децата, че се финансират отвън и затова са на протест, че са проблем, който трябва да бъде решен от социалния министър и да ни се махне от главата. Всичко се свежда до това колко лоши са майките и колко лош е омбудсманът”, припомни конфликта Манолова.

Тя бе категорична, че проблемите на майките с увреждания са над всичко за нея и е готова да освободи поста си.

„Продължавам да се боря за тези закони. Това са три закона, които трябва да решат проблемите на една част от българските граждани”, каза Манолова.

Във връзка с появила се информация, че омбудсманът се готви за кандидат-кмет на София или кандидат кмет на президент, Манолова коментира: „Вас ще видим ли, г-н Хекимян, в ролята на кмет или на президент? И аз също си харесвам работата, но работата, в която влагам цялата си енергия и сърце, оказва се, че с нея не съм част от решаването на проблема, а съм част от проблема”.

По думите ѝ до момента няма нито един сериозен аргумент срещу законопроекта за хората с увреждания.

„Според експертите на социалното министерство ще са необходими още 105 млн. лв., за да получат 77 хил. души асистентска услуга. В момента 169 млн. лв. се дават, за да се получава добавка за чужда помощ в размер на 90 лв. и асистентски услуги има само за 11 158 души. Тук искам да кажа, че влизам в положението на финансовия министър – всички му искат пари. Това, което той трябва да разбере е, че с парите, които и без това се дава, могат да се осигурят асистентски услуги на пъти повече хора”, категорична е Манолова.

„Парите се харчат неефективно. Няма законови правила, по които да се урежда услугата за хората с увреждания”, каза още омбудсманът.

„Става въпрос за личната помощ, която според конвенцията на ООН трябва да бъде предоставена на всеки човек с увреждане. Трябва да имат и тази услуга – с какво нейното регламентиране е проблем?”, каза още Манолова.

Тя призова законите за хората с увреждания да бъдат приети. Проектът за личната помощ ще бъде внесен в парламента, като Манолова организира и публично обсъждане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не се отказвай

    5 6 Отговор
    Давай Мая ритай тиквата докато стане на детско пюренце !
  • 2 ПЕЕВ

    9 2 Отговор
    САМО КЬОР ФИШЕЦИ,ЩЕ СИ ЛЕЖИ НА ЯСЛАТА ОЩЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ.
  • 3 Грую

    2 0 Отговор
    Доста кратички са правомощията в закона и както виждам включват приемане на жалби и писане на отговори, а най-силният инструмент е сезиране на Конституционен съд и други, а пък те докато се задействат я камилата я камиларя и отиде 5 годишния мандат!
    Глава трета.

    ПРАВОМОЩИЯ

    Чл. 19. (1) Омбудсманът:
  • 4 Димитров

    1 1 Отговор
    ВЪНШНИЯТ ни ДЪЛГ е над 50 МИЛИАРДА,,,,,,,,,,Да изберем Мая -Премиер.......Да съберем пари и купим о.Св.Елена на Борисов и го изпратим с музика и Алла Пугачова там
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове