1 Юли, 2018 23:30 7 695 31

Нерде Ямбол, нерде Стамбол

  • турция-
  • ердоган-
  • избори

Но Турция има демократична традиция, каквато малко страни имат

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бърнард Люис в класическия си труд „Възникване на съвременна Турция“ (издадена на български от издателство „Пигмалион“) пише, че турците никога не са живели под чужда власт. Това е вярно. Доста по-големи от Турция държави са търпели чуждо иго.

Това пише в профила си във „Фейсбук“ Георги Даскалов.

Например всички днешни държави в двете Америки са възникнали като колонии. Русия е била почти два века и половина под властта на монголо-татарите, а в един период, в края на XVI-и и началото на XVII-и – и под полско владичество.

Индия е бивша британска колония, а пък самата Британия е била 400 години под римска власт.

Макар в упадъка и залеза си Османската империя да е била обект на силно чуждо влияние, тя никога не е управлявана от не-турци, поне формално.

След Първата световна война Ататюрк успешно се противопоставя на страните победителки и макар да жертва голяма част от територията на империята, успява да събере повечето турци под един покрив в съвременната Република Турция.

Всичко това е редно да се има предвид, когато коментираме ставащото в Турция, включително и изборите тази неделя, завършили с победа на Ердоган. Повечето реакции са, че Турция се е сдобила със султан, че идат мрачни времена, религиозен фундаментализъм и други такива.

Но Турция има демократична традиция, каквато малко страни имат. След основаването на републиката през 1923 година кемалистката партия е на практика единствената и управлява до 1950, когато организира избори, разбирайки че ще ги загуби. Така и става, печели ги новосъздадената Демократическа партия.

Страната е преживяла три преврата, като винаги след това военните отстъпват доброволно властта и организират общи избори. Това е белег за политическа култура, която не може да бъде изкоренена току-така.

Независимо, че в неделя Ердоган взе цялата власт, той и партията му не са безалтернативни. За разлика например от Русия, където Путин и „Единна Русия“ нямат никаква опозиция.

И каквото и да става, Турция е единствената мюсюлманска държава, в която има, ако не образцова демокрация, то поне важни елементи от нея – многопартиен парламент, относително свободни медии и – поне засега – възможност властта да бъде сменяна чрез избори.

Възможно е, разбира се, деградиране. Но все пак едва малко повече от половината от гласувалите са подкрепили Ердоган. Другите са убедено срещу него. Което значи, че той не може да прави каквото си поиска.

За разлика например от някои други страни, претендиращи за световно лидерство.

Така че да не бързаме да отписваме Турция и да не я мерим с измислените си аршини.

Както е казано – нерде Ямбол, нерде Стамбол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    48 8 Отговор
    Давай Хасане, ти си!
    Само по-спокойно,да не получиш оргазъм. ;)
  • 2 Башибозук

    55 8 Отговор
    Авторът заслужава 1000 лири награда. Да си я вземе от консулството в Пловдив.
  • 3 Голям Слон

    11 3 Отговор
    Стамбол?! Нерде не..
  • 4 ganio

    45 19 Отговор
    Не е баш така.
    Първоначално в Османската империя тюрк е било обидно.
    Второ, турците не са имали право на ръководни длъжности.
    Единствено християни и евреи които са приели исляма са могли да заемат управленски длъжности. Вижте само кои са били велики везири, предимно гърци, сърби, българи, албанци.
    Тоест елита е с наш балкански произход, а не с турско-анадолски. Така че може да се каже, че ние сме бащите на съвременната турска нация(поне на елита).

    Коментиран от #7, #11

  • 5 бай. ГАНЯ селендура

    21 11 Отговор
    ТЮРКИЕ СИ Е ТЮРКИЕ , СТАВАЛИ СА КАТАКЛИЗМИ , ПРЕВРАТОВЕ И ПРЕДИ И СЕГА . НО ТОЬИ ПРОМЕНИ КОРЕННО СИСТЕМАТА. По добре президенстка република от колкото парламентарна система. По добре един да управлява от колкото цяла глутница като при нас. Един и да пощипва по малко е търпимо, но цяла тайфа с родата си и балдъзите и братовчедите, тя държавата грохва и фалира .
    Дано се оправят турчулята ,но бих искал и ТУК ДА БЪДЕМ ПРЕЗИДЕНТСКА система. Това е моето желание, ще знаеш кой е отговорен и ще му търсиш сметка. Дано не е като у сибир. А да починал един добър доносник, бог да го прости беше си грешник и келепирджия меродия за всяка манджа
  • 6 Баш Майсторът

    54 17 Отговор
    Преди няколко години,фирмата за която работих,ме изпрати там за по три месеца.Първият път бях в Чанаккале,а вторият в едно селце на около 200км. от Сирия....Аз демокрация не видях,там командва ходжата,каквото той каже,това се прави,Всеки петък събира мъжете от селото и им чете конско,няма не искам.,..Още нещо,при мюсюлмани тази дума Демокрация, не съществува..,,,,

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Антисоциалист

    19 3 Отговор
    Господа, както "демокрация" - гръцка дума, така и "република" - латинска дума", означават на български "народна власт". Важно е дали народната власт е НА или НАД народа, дали е ОТ народа, дали е ЗА народа, та и в каква степен и обхват. Предлозите определят неочевидното, но същественото. "Взел ОТ" и "Дадена ОТ" са противоположни, както "НА" и "ЗА" народа са противоположни на "НАД" народа. Нееднозначно по оценка е дали е за, над, и от народа, дали е насилствено или обратното - по заблуда, по потребност или изгода. Но нееднозначността не е причина за неоценяване!
    В статията няма нито един факт за нито една от тези съществени оценки. Но няма и още - дали г-н Ердоган сам управлява стопанството в Турция! Сам е невъзможно, тогава - с кои? Кои са тези?
    Следователно, статията не разкрива нищо, а внушава - с религиозна цел...
    "Нерде Ямбол. нерде Стамбол", а?
  • 9 Цар Освободител

    26 9 Отговор
    Украйна, Северна Македония и Албания също никога не са окупирани в дъъъъъъъългата си история. Османският халифат беше окупиран от Франция и Британската империя. Те си взеха арабските страни- от Сирия през Египет до Мароко. Англичаните държаха Константинопол между 1918 и 1923. После, типично по англииски, го заебаха на гърци и турци да се трепят помежду си. Турция съществува по-малко от сто години като самостоятелна държава. Има време.

    Коментиран от #12

  • 10 чалма тв

    14 12 Отговор
    Демокрация и политически ислям, няма такова животно.
  • 11 Фатих Мехмет

    9 14 Отговор

    До коментар #4 от "ganio":

    Ръсиш само глупости.

    Коментиран от #15

  • 12 Фатих Мехмет

    19 13 Отговор

    До коментар #9 от "Цар Освободител":

    Англичаните никога не са влизали в Истанбул. Чети за Чанаккале и за ПСВ. ПСВ Османската империя фактически не губи.

    Коментиран от #21

  • 13 Балконски

    11 7 Отговор
    Преди XVIII век,не съществува държава русия.Москва е на 870г.Московско княжество се появява през 1463 г. Толкова за древната история на „русия“

    Коментиран от #17

  • 14 Ypnt

    8 17 Отговор

    До коментар #6 от "Баш Майсторът":

    Пише пълни глупости и със сигурност ако си излизал от Бг. Изобщо то не си ходил в Турция.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Баш Майсторът

    15 5 Отговор
    На толкова много места съм ходил,не само в Турция,че ти толкова пъти не си се завивал с юргана....
  • 17 5ко

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Балконски":

    Държавността в Русия запчва с Киевска Рус. Затова титлите на руския император започват с : Цар, Велик Княз и Самодържец на Велика, Мала и Бяла Русия и тнт, и тнт...
  • 18 хубава история

    7 3 Отговор
    По-кротко за Русия, моля. Че ако дойдат крайните леви и десни на власт, ще заплачете искрено за Путин. Народут е голямата опозиция в Русия, а не партиите. Но Той винаги се консолидира, когато има разположени (противо) ракетни установки на 600 км. от столицата Им, и когато са във вече реална, а не студена война.
  • 19 Салам Алеко

    13 5 Отговор
    Определено трудът на този писател е отишъл вятъра! Преведена на български, дето никой българин няма да си направи труда да я погледне, камо лида я прочете! Най-много, по изборите, местан и другите да я подаряват на неграмотните да си я ползват когато се отчитат на ходжата!
  • 20 БатП

    6 3 Отговор
    Свободни медии? Извинявай, ама за една и съща държава ли си говорим? Кога за последно общува с турчин с ниво на интелигентност над средното? Не че в Турция може да се намери такъв, всички избягаха на запад, ама реално там са ограничени дори социалните медии. Такива еврейски статии може да ни ги спестиш.
  • 21 стоян георгиев

    7 7 Отговор

    До коментар #12 от "Фатих Мехмет":

    хаиде хадие не губи!!!!османската империя се разпада след първата световна воина.основна причина да има обаче съвременна турция е българия,която спасява турция.без българия днес турция щеше да е част от русия.нещо като азърбаиджан. тва трябва да го знае всеки турчин и да го помни както го е знаел и помнел кемал ататюрк.

    Коментиран от #24

  • 22 Морук

    3 4 Отговор
    Еее вийй пък не в като да сте били 500год ,под османско владичество муахахахах,ама ся Каракачанов като купи изстребителите и юриууушш към Стамбул,"на пазар"за локум баклава и дюнер
  • 23 Морук

    2 3 Отговор
    И болен лидеров Красимир Каракачанов Валери Симеонов ли станат паши на падишаха Бойко,ятаган ли играййй еееейййййй
  • 24 Морук

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Вай бе стоене мн си чел,без бай ганя и Айнщайн немаше да е открил Атома сигурно,ако не беше бай Ганьо Алеко сигурно още щеше и да е жив

    Коментиран от #25, #29

  • 25 Салам Алеко

    6 4 Отговор

    До коментар #24 от "Морук":

    Ако не беше бай Ганьо яничарина, да ви оправи генотипа, още щяхте да сте черни като саудитските араби!

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Салам Алеко

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Морук":

    Питам Недра от 28 блок, каква е разликата между рязания и нерязания? Ами, каквато е между буталото със сегменти, и буталото без сегменти! Обърни внимание, Недра разбира от двигатели, а ти даже не знаеш каво е това сегмент! За жалост унищожиха яничарите в 18 век, и търция там си остана!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 стоян георгиев

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Морук":

    тва дето писах моруче е самата истина.ако българия не бе застанала на страната на османската империя през първата световна нямаше да се случат две много сериозни събития.първото е да има октомврииска революция,второто е нямаше да има турция.българия 1915 година разбива малката антанта и спасява истанбул от 2 млн.щика на румъния,българия,гърция и сърбия.не само спира въпросните щикове ,но пази подстапите за истанбул когато на османската империя и е наи-зор при галиполи.ако тогава вместо да ви пазим ви бяхме ударили заедно с гърци,румънци и сърби истанбул и проливите щеше да паднат за дни.само година и половина преди това българската армия стига сама до истанбул,а представи си заедно с още 1,5 млн. съюзници?ако не бяхме на страната на турция, русия нямаше да се изтощи така от дългия фронт срещу,немци австриици ,българи и турци и нямаше да се разпадне,което щеше да изпълни плана на император николаи втори константинопол да е руски град ,а руснаците да са дошли през кавказ до проливите.османската империя е била разделена предварително и всички вземат зоните си без русия и гърция.русия щото се разпада ,а гърция щото е много алчна.англичаните вземат северна африка както са искали,а французите сирия.та тва е положението.без помоща на малка българия турция днес щеше да е част от русия и гърция,а и от българия в региона на одрин,поне по предварителните договори които ни предлага антантата.

    Коментиран от #30

  • 30 Морук

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Лъжеш, никъде в Курана не пише такова нещо, а щом не го пише значи си измисляш!
  • 31 Male mila

    2 1 Отговор
    Стоене стоене от искару по дълбоко нема ,и от Витоша по високо нема ,аз съм друг морук,прост си се родил и прост ше си умреш,национализмът е плод на болен мозък,ама най Ганьо си е бай ганьо