26 Юни, 2018 11:30 919 5

Демократична България: БСП иска вот, а не политика

  • вот на доверие

Началото на тази качествено негативна промяна в управлението на системата за сигурност започна през 2013 г., когато тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев

Провалът на правителството в сектор „Сигурност“ е факт и това се вижда от недоверието на българското общество към системата за сигурност на страната като цяло. Неспособността на властта да се справи с престъпността, да опази обществения ред, дори да наложи спазването на правилата за движение по пътищата, доведе до драматична загуба на доверие на българските граждани към държавата изобщо.

Това се посочва в политическата позиция на Демократична България по внесения от БСП вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов заради провала му в политиката по опазване на обществения ред и сигурността в страната.

Причините, за толкова лошото състояние на тази сериозна дейност на управлението, са комплексни. Но основно са резултат от целенасочената политика на управляващите за „приспиване на системата”, с цел безпрепятственото функциониране на корупционните схеми по високите етажи на властта.

Началото на тази качествено негативна промяна в управлението на системата за сигурност започна през 2013 г., когато тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев, с цел създаване на мнозинство за формиране на правителството на Орешарски, се съгласи да бъде отстъпен за управление секторът за сигурност на политическия представител на олигархичния капитал ДПС. В последствие Бойко Борисов си договори връщане в управлението с тези, които го свалиха от власт, но с цената да приеме продължаването на отстъпената „концесия” от Станишев на МВР и службите. Осветяването на тази порочна приемственост очертава като еднакво отговорни за неспособността на държавата днес да се справи с опазването на обществения ред и борбата с престъпността, както управляващите от ГЕРБ, така и тези, които им искат вот на недоверие от БСП и ДПС.

Обективно погледнато, най-сериозният проблем в МВР и службите за сигурност, е тежката демотивация на огромната част от служителите в системата, които по принцип са съвестни хора и искат да служат на държавата. Демотивацията им обаче на първо място е резултат от всеобхватната „кадрова търговия”, която се прилага като принцип за израстване в кариерата. Конкурсното начало за израстване в кариерата е подменено с назначаването на възлови позиции на хора, които нямат необходимите качества и подготовка, но за сметка на това са зависими и се подчиняват на волята на задкулисната власт, която ги е лансирала. Така системата е овладяна и подчинена на управляващата олигархия. Това нейно състояние води до психическа потиснатост и фактическа инертност. Практически МВР и останалите служби, вместо да разкриват тежките корупционни престъпления, ги прикриват. Голямата част от почтените и съвестни служители затаяват съществена информация за важни процеси в обществото, защото съзнават, че тя няма да се употреби по предназначение, а ще послужи на началниците им за търговия. Към този основен елемент на демотивация трябва да се добавят и тежкото материално състояние, несправедливото финансово стимулиране, и т.н.

Друг сериозен проблем, водещ до неефективност на системата за сигурност е неадекватното разположение на силите спрямо конкретната оперативна обстановка. Тази неадекватност е в два аспекта. От една страна имаме неефективно струпване на сили в определени райони и места /основно в София/ и съответно оголване на цели такива в страната, което дава възможност на престъпния контингент да се адаптира и атакува уязвимите места. От друга страна функциите и длъжностните характеристики на различните степени в системата са застинали назад във времето, което я прави тромава. Затормозената координация и ведомствения егоизъм често създават комични ситуации при екстрени случаи.

Всичко това са натрупани проблеми, които не се разрешават основно поради липса на компетентност на най-високо професионално и политическо ниво. Назначението на Валентин Радев за министър на вътрешните работи е кулминация на практиката на този пост да се назначават все по-очевидни фигуранти, зад чиято фасада МВР и другите служби се управляват ръчно от Бойко Борисов, с цел да може да изпълнява ангажиментите си към олигархичните кръгове, които го държат на власт. При това ръководство на МВР правителството се отказа дори да споменава думата реформа (както впрочем и в други сектори, като например правосъдието).

Изхождайки от горното, може обосновано да се предположи, че внесения вот на недоверие от БСП има за цел лъскане на фасадна опозиционност и той няма да предизвика нищо повече от поредната имитация на парламентарна демокрация. Без съмнение, след отшумяване на вота, министър Радев ще бъде сменен, защото твърде скоро стана обществено нетърпим с цялата си фрапантна некомпетентност, но това няма да се отрази на водената политика, защото тя е свързана единствено със задкулисните зависимости на министър-председателя от подкрепящата го олигархия. Това състояние на нещата е плод на дългосрочен негласен консенсус между всички “системни“ партии – ГЕРБ, БСП и ДПС. Това личи и по факта, че президентът Радев, който има пряко отношение към системата на националната сигурност и управлението на службите, по никакъв начин не се превърна във фактор за реформа в сектора.

За да има осезаема промяна в опазването на обществения ред и борбата с престъпността решението е едно – отстраняване от власт на сегашните управляващи и радикални действия за реформи и повишаване мотивацията на служителите в сектора за сигурност чрез еднаквото приложение на закона спрямо всички граждани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕЕВ

    2 2 Отговор
    КОМУНИСТИЧЕСКИ ПАРТЕНКИ.
  • 2 гост

    2 2 Отговор
    Червеите изпълзяа.
  • 3 хаха

    2 1 Отговор
    Демократична България - 0,5% !
  • 4 Синия гол шаман

    0 0 Отговор
    Ние, психодесните, от "Демократична България", подкрепяме с две ръце и три крака другарката Корнелия Кост...ъъъ....Нинова! Искаме предсрочни избори, надяваме се да влезем тоя път в Парламента! (((
  • 5 Синия гол шаман

    0 0 Отговор
    Ние, психодесните, от "Демократична България", подкрепяме с две ръце и три крака другарката Корнелия Кост...ъъъ....Нинова! Искаме предсрочни избори, надяваме се да влезем тоя път в Парламента! (((
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове