26 Юни, 2018 14:01 3 159 0

Изпратете ги до Тайван: разкриха тайно споразумение за бежанците

  • тайван-
  • австралия-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • науру

Идеята има за цел да спре чужденците, които искат да кандидатстват за престой в Австралия след лечение

Изпратете ги до Тайван: разкриха тайно споразумение за бежанците - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Правителството на Търнбул е подписало тайно споразумение за изпращане на бежанци на Науру, които се нуждаят от спешна медицинска помощ в Тайван. Идеята има за цел да спре чужденците, които искат да кандидатстват за престой в Австралия след лечение в местни болници.

Феърфакс Медиа разкри, че Австралия е подписала меморандум за разбирателство с Тайван, който обаче не е одобрил Конвенцията за бежанците от 1951 г., през септември миналата година. До момента пет бежанци са пропътували 5500 километра до столицата Тайпе, за да получат медицински грижи на високо ниво.

Неразкритата до момента сделка подтикна адвокати да предупреждават, че медицинската грижа се диктува от политическия императив за изпращането на бежанци в Науру.

През последните месеци 55-годишна жена от Иран, нуждаеща се от спешна сърдечна операция, е сред хората лекувани в Тайван и след това върната в Науру. 63-годишен афганистанец, за който се твърди, че умира от рак на белите дробове, отказва да се премести в Тайван за лечение и настоява това да се случи в Австралия.

Наскоро Федералният съд отсъди в полза на 30-годишна бременна сомалийка, която твърди, че се нуждае от по-висок стандарт на грижа в австралийска болница, отколкото в тайванско заведение. Жената се нуждае от аборт, но е изправена пред усложнения, защото е претърпяла генитално осакатяване.

Говорител на отдела по вътрешните работи потвърди, че споразумението с Тайван е подписано през септември и че "няколко лица вече са получили медицинско лечение в Тайван и са се завърнали в Науру".

"Правителството е ясно, че хората, които са обект на регионални споразумения, няма да бъдат оставени в Австралия". Медицинският трансфер не е път за австралийско гражданство", заяви той

Повече от 400 бежанци и търсещи убежище са били транспортирани в Австралия за лечение от остров Науру и Манус.

По-голямата част от тях са могли да останат, като подготвят молби за висящи съдебни решения срещу завръщането им. Докато съдът все още не е изслушал подобно дело, правителството по принцип позволява на медицински преместени лица, които са потърсили правна помощ, да останат след лечението си и се ангажира да не ги изпраща обратно в Науру.

Тайван обикновено се счита за притежаващ качествена здравна система. Говорителят на Отдел "Вътрешни работи" каза, че "ние сме многократно класирани сред притежаващите едни от най-добрите болници и медицински технологии в света".

Тайпе отдавна предоставя хуманитарна помощ на Науру, която е една от малкото държави, които признават Тайван като независима нация, а не като част от Китай.

Но Тайван все още не е държава-членка на ООН и следователно не е подписал Конвенцията за бежанците, което означава, че Тайпе не е длъжен втоматично да изслушва молбите за убежище.

Адвокат Джордж Нюхауз от Националния комитет за правосъдие, който се занимава с бременната сомалийка, заяви че правителството в Канбера "изпраща ясно послание на търсещите убежище по целия свят, че ако се опитат да дойдат в Австралия с лодка, те ще бъдат лишени от адекватна медицинска помощ и нашето правителство ще предприеме всички стъпки, включително да ги изложи на вреди, за да гарантира, че те никога няма да стигнат до континенталната част на Австралия".

Австралия е потърсила помощ от доста държави за медицински трансфери. Но Тайван е единственият, който е подписал договор с правителството на Търнбул.

Някои пациенти преди това са били прехвърлени в Порт Морсби в Папуа Нова Гвинея

Говорителят по въпросите на имиграцията и труда Шейн Нойман разкритикува министъра на вътрешните работи Питър Дютън за тайната на подобни споразумения и подкрепи медицинските трансфери, но засега не е критикувал трансферите до трети страни като Тайван.

Дейвид Вроу за The Sidney Morning Herald


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА