27 Юни, 2018 10:08 140 246 21

Защо автомобили не могат да минат Годишен технически преглед?

  • технически преглед-
  • автомобили-
  • гтп

Глобата за неспазване на наредбата е 1500 лева

Защо автомобили не могат да минат Годишен технически преглед? - 1

Шофьори не успяват да минат с автомобилите си Годишен технически преглед (ГТП) заради пропуски в онлайн системата, която автоматично проверява за платен данък. Във Видинска област, например, шофьори с бележка за платен данък са връщани, тъй като системата не го отчита, заяви за радио „Дарик“ Тодор Желев, началник техническа експлоатация в Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Дори полицаи са били върнати и прегледът на служебния им автомобил е бил прекратен. Оказало се е, че служебните коли трябва да се вписани в общината и да е отбелязано, че са освободени от данък, посочи председателят на Съюза във Видин Николай Николов.

Проблемите следват промяна в Наредбата за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства. Според изменения от месец май, т.г. служителите на пунктовете за технически прегледи вече нямат право да сканират квитанция за платен данък, когато системата не го отчита. Глобата за неспазване на наредбата е 1500 лева.

Системата обаче не винаги отчита, че данъкът е платен и продължава да показва възможност за сканиране на квитанция. От фирмата „Демакс“, която поддържа системата, са информирали СБА, че все още не са получили официални указания от „Автомобилна администрация“ да премахнат тази стъпка.

От Министерството на транспорта заявиха за радио „Дарик“, че промяната в наредбата цели да спре минаването на технически преглед с фалшиви бележки или бележки за частично платен данък. Няма данни за пропуски в системата, а онлайн свързаността е факт от години, уточниха от ведомството.

В пунктове на СБА има случаи на шофьори, които имат бележка за платен данък, но не могат да минат на технически преглед с автомобилите си, тъй като онлайн системата ги отхвърля, обясни Тодор Желев: "До 20 май ние имахме опцията ръчно да приложим платения данък с холограмния стикер, като сканирахме данъка и въвеждахме номера на холограмния стикер и след това прегледът продължаваше. Но с изменението на наредбата от 20 май тази опция се изключва и при отказ на системата на "Демакс", че автомобилът няма платен данък, ние директно го връщаме. Нашите служители прекратяват прегледа, защото все пак и те подлежат на санкции".

За случаи на върнати шофьори разказа председателят на СБА във Видин Николай Николов: "Имаме случаи с граждани, които имат платен данък, идват, показват ни бележката, но ние нямаме право да го пуснем. Лизинговите компании също, които имат повече автомобили. Там някой отразява, друг не, за съжаление. Аз не мога да знам къде е вината. Човекът ми показва, че е платено, системата казва, че не е. На кого да вярвам?! Идват хора с видимо истински бележки, системата не ги пуска, ние ги връщаме, те се сърдят. Има нещо дребно, което трябва да се доотработи".

Дори полицаи са били върнати и прегледът на служебния им автомобил е бил прекратен: "Идва автомобилът, който е освободен от данък, обаче системата изкисва да се сканира данъкът. И допреди да се измени наредбата ние сканирахме големия талон, на който се вижда, че автомобилът е служебен на полицията и колата след като е освободена може да премине технически преглед. Обаче сега ги връщаме и тях".

Оказало се е, че служебните коли трябва да се вписани в общината и да е отбелязано, че са освободени от данък, посочи председателят на съюза във Видин Николай Николов. Според него промяната улеснява работата на пунктовете за технически прегледи, стига системата да функционира гладко. Опцията в онлайн системата, която все още позволява сканиране на квитанция за платен данък, трябва да се премахне, добави Николов. От фирмата „Демакс“ са информирали СБА обаче, че все още не са получили официални указания от „Автомобилна администрация“ да премахнат тази стъпка.

От министерството на транспорта заявиха за радио „Дарик“, че промяната в наредбата цели да спре минаването на технически преглед с фалшиви бележки или бележки за частично платен данък. Няма данни за пропуски в системата, а онлайн свързаността е факт от години, уточниха от ведомството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    80 1 Отговор
    Интересно на брой букви на статия ли ви плащат?до средата на статията всичко е казано след това пак го повтаряте с леки промени и статията става Два пъти по дълга .
  • 2 123

    44 7 Отговор
    Заради данък ще минат всички, виж за техническа изправност поне половината ще окапят. Ама нали в агенциите са от професор нагоре, тях техническата изправност не ги интересува. Важното са парите! Заплатаджии без акъл...
  • 3 Митю

    26 2 Отговор
    Чудили се дали да вярват на системата ,
    или на очите си...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Чурулик чурулик

    15 4 Отговор
    Следваща стъпка е лепенките и хартииките от китаи и секи ше има преглед кат си вкара данните у компа и ги напечата на принтера и нема преглед нема дявол хахахха а
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Митко

    31 3 Отговор
    Пунктовете за ГТП да си гледат за техническата изправност н МПС-то,а за данъка си има данъчна служба и НАП.Пък КАТ за какво бяха,на сега не мога да се сетя ама нищо,за тях другия път!?
  • 9 Край

    19 2 Отговор
    За какво са тия прегледи. В България 100 от колите са абсолютно изправни. Няма една върната. Според мен прегледа може да го минат и само документи без кола.
  • 10 гост

    12 8 Отговор
    Че то има ли още балъци и луди дето минават на преглед , плащат данъци и граждански на тая държава?
  • 11 ГТП

    38 3 Отговор
    Защо трябва пунктовете да следят и да проверяват за Платен данък на МПС ???
    тЕ Трябва да гледат техническата изправност а не Данъците !!!
    тия в данъчмото за какво си взимат заплатите, Що за малоумен закон е това ???
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Това за

    35 2 Отговор
    Платения данък при прегледа за техническа изправност ще падне веднага в къда просто никой не се е осмелил да подаде жалба срещу закона в тази му част
    Платения данък няма нищо общо с техническата изправност на ППС и да го изискваш за да се удостовери техн изправност е абсолютна глупост въведена от някой малоумен политик който така иска да увеличи събираемостта на данъците
    Има си други служби и начини това е АБСУРД

    Коментиран от #19

  • 14 Българче

    19 1 Отговор
    За изгорели газове над нормите не спират ама за други глупости да
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 asdf

    17 0 Отговор
    Никъде по света няма такава пародия :) Гумените глави в центъра на София са толкова тъпи, че няма на къде повече за затъпеят. Шапка им свалям на тези некадърници, винаги ще намерят начин да закопаят една идея по-дълбото страната. А дано се накрадат и да се махне тая сган проклета на където иска само да не са тука. Долни утрепки!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сандокан

    21 1 Отговор
    За плащане на ток да се представя валидно „ПСИХО” а за водата „ПЪЛНА КРЪВНА КАРТИНА”. Не разбирам защо колите на полицаите трябва да са освободени от данък ,техните коли да не летят???
  • 19 Дани

    17 0 Отговор

    До коментар #13 от "Това за":

    Ми тя тая държава живее от това бре ти ся им го вземи Глоби такси данаци ала бала ... От дека ша крадат бре То като нема икономика шай тъй
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове