Last news in Fakti

28 Юни, 2018 16:06 2 868

Мегаполис въвежда данък върху пустеещи имоти

  • хонг конг-
  • жилища-
  • данък
Мегаполис въвежда данък върху пустеещи имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Имотите в Хонг Конг са най-скъпите в света. Цената им продължава да расте на фона на все по-малкото предлагане. В същото време в мегаполиса има и доста пустеещи имоти. Мярката предприета от властите има за цел да увеличи броя на предложенията, респективно да забави темпа на поскъпване, обясняват специалисти. Инвеститорите обаче са против подобна мярка. Те са на мнение, че преди да се въведе подобен данък държавата трябва да увеличи предлагането на парцели за жилищно строителство.

Пазарът на недвижими имоти в Хонг Конг демонстрира минимално охлаждане през последните месеци на фона на многогодишно, и то силно, поскъпване. От 2003 г. досега цените на жилищата поскъпнаха почти с 500%. В отговор на това правителството обсъжда спорната мярка.

Имотите в този административен район на Китай отдавна влиза в ТОП 3 на най-скъпите, като Хонг Конг често е на първо място. Причината е ограничената за строителство земя. Също така търсенето на имоти от жители на континенталната част непрекъснато расте. Ниските лихвени проценти по ипотечните заеми също спомага да повишаване на търсенето, респективно на цените. На фона на всичко това властите на Хонг Конг искат да въведат данък върху пустеещите жилища, но анализаторите се съмняват в неговата ефективност.

Подобен данък се разглежда като начин за увеличаване на предлаганите жилища, но също така подтикват инвеститорите да разпродадат построените, но все още непродадени апартаменти без да дочакат повишаването на цените. Инициаторите на предложението смятат, че подобна мярка ще спомогне за намаляване на социалния разрив между тези, които нямат и тези, които имат собствено жилище.

Хонг Конг не е първият град, който въвежда подобна мярка. В Сингапур и Ванкувър вече действа подобен налог. Въпреки това прилагането му в Хонг Конг предизвиква съмнения. „Разглеждам подобна мярка единствено като демонстрация от страна на правителството, че иска да направи нещо, за да подобри ситуацията на пазара на недвижими имоти, но без да има особен ефект", казва професорът по политически науки към Университета в Хонг Конг Матю Вонг.

Предприемачите са против тази инициатива: „Подобен данък не може да намали ескалацията на цените, която се явява съвкупност от постоянен дефицит на парцели за жилищно строителство и свръхликвидност на фона на изключително ниски лихвени проценти по ипотечните заеми" се посочва в изявление на Асоциацията на строителите в Хонг Конг.

Една от причините, поради която анализатори се съмняват в ефективността на данъчната мярка е, че в края на 2017 г. броят на новите пустеещи жилища е бил 9000 и тази цифра може значително да се увеличи ако се вземат под внимание жилищата, които ще се построят през следващите две-три години. Броят на пустеещите жилища старо строителство е около 30 000.

Важно е да се отбележи, че цените на имотите от вторичния пазар се намират на границата на „взрив". Само за първите пет месеца на текущата година обемът от сделки достигна 38.2 млрд. USD. Цената на квадратен метър жилищна площ в Хонг Конг расте 24-ти пореден месец. Строителите не се притесняват да повишават цените на своята продукция в рамките до 70%.