Психолог: Легализиране на педофилията? - фейк нюз

28 Юни, 2018 17:45
9 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 997
Автор: Светослава Ингилизова

Като хибридна и фалшива новина определи информацията за черновата на нова занижена класификация на диагнозите на Световната здравна организация (СЗО), свързани със сексуалните отклонения и в частност педофилията, кризисният психолог Младен Владимиров.

"Това е най-вероятно чернова, качена за дискусии, нищо повече. В медицината си има дефиниции, ясно описани, какво е МКБ – списък на всички поведенчески състояния и болести, каквито имаме и на нашите болнични листове, за да може специалистът да реагира. Това е тясно професионално издание. Документът не прави релации с държавни документации. В България има много добър закон срещу педофилията", каза за ФАКТИ Владимиров.

"Организация с такъв авторитет няма да си позволи никога да легализира педофилията", категоричен е специалистът.

"Нека това да е повод за един конструктивен дебат за сексуално ограмотяване. Да се помогне на децата да разпознават и реагират на инцестни действия от страна на родители, възпитатели, треньори", предлага психологът.

Според него има опасност с темата да се злоупотреби, като определени партии я политизират, опитвайки се да натрупат дивиденти, отмествайки общественото внимание от други важни теми. В същото време, спекулирайки със страха на хората, се засилва омразата към тези с психични разтройства и така се увеличава стигмата срещу тях.