Last news in Fakti

29 Юни, 2018 14:00 11 921 39

През цялото време крещяха, че ще ни убият

  • лвов-
  • цигани

Става все по-лошо: ултранационалистически банди в Украйна са взели на мушка ромите. И ги тормозят редовно. Последното брутално нападение - шестото само за два месеца - завърши с убийство. А сред ранените има и едно дете

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Атаката дошла като гръм от ясно небе - малко преди полунощ маскирани нападатели, въоръжени с ножове, нахлули в ромския бивак с викове "Цигани, покажете се!" и напълно унищожили палатковия лагер. Нападението, извършено на 23 юни в гориста местност край украинския град Лвов, продължило само няколко минути и завършило с един убит и четирима ранени, двама от които тежко. Жертвата е 24-годишен мъж, а сред ранените има и едно 10-годишно дете.

"Атакуваха ни с дълги ножове и през цялото време крещяха, че ще ни убият. Нападаха всекиго, който се изпречваше пред очите им", сподели пред ДВ 19-годишният Рай, който също е пострадал при нападението. Рай е брат на 24-годишния Давид, загинал при бруталната атака.

Все повече нападения срещу роми

Дотук полицията е идентифицирала осмина предполагаеми извършители - седем младежи на възраст между 16 и 17 години и един 20-годишен мъж, за когото се предполага, че е главатар на бандата. Всички те са местни хора. Ако бъде намерен за виновен, организаторът на нападението може да получи доживотна присъда, а сподвижниците му ги грози до 15 години затвор.

Всичките предполагаеми извършители са членове на радикалната група "Трезви и гневни младежи", която досега не е била известна на властите, заяви пред ДВ говорителката на полицията в Лвов Свитлана Доброволска. По думите ѝ, не полицията, а украинските тайни служби СБУ са отговорни за следенето на потенциално опасни радикални групировки. Шефът на службите Васил Грицак предположи на свой ред, че зад нападението в Лвов "може да стои Русия". Доказателства обаче не бяха представени.

В социалните мрежи групата се самоопределя като крайнодясна. Тя фаворизира нацистката символика и крайнодясната идеология, а членовете ѝ се обявяват срещу консумацията на алкохол и наркотици.

От началото на годината в Украйна са регистрирани десетки нападения и случаи на открити заплахи срещу представители на ромското и на други малцинства. "Напоследък тези нападения много зачестиха, а на полицията очевидно ѝ липсва воля да се бори срещу тях", заяви за ДВ Дмитро Швец, един от адвокатите на ромите, пострадали при нападението край Лвов. Шефът на украинската полиция Серхий Князев също признава, че нападенията срещу роми са зачестили. Според него обаче, правоохранителните органи взимали всички необходими мерки.

Само през последните два месеца в Украйна се стигна до шест брутални нападения срещу роми. Това край Лвов е първото, завършило с убийство. По-рано този месец крайнодясна група, наричаща се "Национални бригади", разтури ромски бивак в столицата Киев и принуди обитателите му да избягат. Подобни нападения имаше също в западния украински град Тернопил и в едно село близо до Лвов.

Кметът на града Андрий Садовий настоява за повече превантивни мерки от страна на полицията. Но говорителката на Лвовската полиция Свитлана Доброволска твърди, че такива мерки вече се взимат. И че властите работят заедно с местната ромска общност за предотвратяването на подобни нападения в бъдеще.

"Последен предупредителен сигнал"

По данни на Съвета на Европа, ромската общност в Украйна наброява около 260 хиляди души. След нападението в Лвов генералният секретар на Съвета Торбьорн Ягланд отправи ясен призив: "Сега е много важно всички отговорни лица - политици, местни управници, полицейски ръководители - да се мобилизират и да дадат адекватен отговор на това насилие, което изглежда е обхванало цяла Украйна".

От правозащитната организация "Хюман райтс уоч" заявиха на свой ред, че това е последен предупредителен сигнал към украинската полиция да вземе решителни мерки срещу този вид престъпления. А пълномощничката на германското правителство по въпросите на човешките права Бербел Кофлер каза, че очаква "пълно разследване на това ужасно престъпление, както и наказания за неговите извършители". Посолствата на САЩ и Канада в Киев също осъдиха насилието и настояха да бъде потърсена съдебна отговорност от извършителите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СвръхАз

    10 3 Отговор
    Чак така ли ве?
  • 2 Шансу Имамов

    47 26 Отговор
    Винаги съм казвал че урките не са хора
  • 3 Бат Сали

    213 2 Отговор
    A когато циганите върлуваха из Красна поляна с брадви и ножове и равяха че ще избият всички, Българи къде бяха правозащитниците.
  • 4 JPower

    58 12 Отговор
    Четох до тук

    """"Шефът на службите Васил Грицак предположи на свой ред, че зад нападението в Лвов "може да стои Русия". Доказателства обаче не бяха представени.""'" Ако някоя хохла си въобразява,че може да вкара ЦИГАНИН да се бие срещу Русия, много е изкукал!!!
  • 5 Адолф

    120 2 Отговор
    Ще пророня една сълза....от радост :)
  • 6 кОра

    72 1 Отговор
    БХК спите, я веднага да излезете с гневна реакция и да осъдите остро нападението над невинните цигани.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ванката

    80 3 Отговор
    а кога и в българия??? или то като няма българи кой да го на прави тука некви 15-20човека от цяла българия сме единствените които искаме да се очистим от тая зган явно ...

    Коментиран от #13, #38

  • 9 Подуенска мома

    41 6 Отговор
    Истински последователи на Бандера! Макар че като гледам наште цигани как са се развилняли и от нищо и никого не им пука няма да е зле да им погостуват и да им свият сърмите . А иначе с американска помощ Украйна в момента е на дъното и там е страшно и в икономически и политически план
  • 10 Да живее хитлер

    56 2 Отговор
    Браво на момчетата, само така и занапред, смърт за тия гниди които паразитират на нал гръб:-)
  • 11 БХК

    29 4 Отговор
    ЗАПОВЯДЪЙТЕ В БЕ ГЕТОТО .БАТ БОЙКО ША ВА ПАЗИ ХРАНИ И ПОИ.
  • 12 Ммм даааа

    48 1 Отговор
    Сега уплашените орди от украински цигани ще се втурнат към България, защото тук ще са царе и те ще колят и бесят българското малцинство. Примери колкото щете.
  • 13 Gost

    6 14 Отговор

    До коментар #8 от "ванката":

    Ако ти влезеш в меле от 15 срещу 15,щв си първия който ще се насере.
  • 14 соросоидни кърлежи

    30 1 Отговор
    горната снимка точно такава както го виждаме в БГ, и като ти пуснат една циганска музика и купона тече цял ден, само че в други държави има кой да ги дисциплинира, при нас кърлежи бият полицията.
  • 15 ЕХА

    31 2 Отговор
    Заглавието е объркано. Става все по-лошо/по -добре/ ултранационалистически банди в Украйна са взели на мушка ромите. А в България фад-роми взеха на мушката цяла държава,управлявана от соросоидни кърлежи.
  • 16 Синдикат на Ало Измамниците

    37 0 Отговор
    Откривам дарителска сметка в полза на въпросните младежи,с цел да бъдат поканени в нашата държ....... пардон циганизирана територия,с цел дългосрочното им забавление. Понеже ние сме силни само пред клавиатурата.
  • 17 robur

    19 1 Отговор
    Бързо една конференция по обмяна на опит
  • 18 МИСЛЕТЕ

    10 2 Отговор
    . . . . От началото на годината в Украйна са регистрирани десетки нападения и случаи на открити заплахи срещу представители на ромското и на други малцинства. . . . Разбирате ли какво означава и други малцинства ??
  • 19 Деде

    28 0 Отговор
    Циганин наби гей. БХК е в шаш : кой де виновен?
  • 20 Манаф

    3 25 Отговор
    Що не влезнат така в Столипиново,и ще бъдат много любени тези млади скинарчета

    Коментиран от #25

  • 21 glupak

    1 20 Отговор
    Дай Боже едно истинско Баташко клане за Българите, да не чакаме три години за да обявим независимост в Бг. Бял ден да не ви дадат турците, всички Яни под …..

    Коментиран от #26, #37

  • 22 ХанкоБрат

    22 0 Отговор
    Ако им свършат циганите там да заповядат в България!
  • 23 ррррр

    25 3 Отговор
    Най добре да внесем Украинци за да се справят с нашите роми защото Българите са овце и нищо не става от тях освен роби.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Смях

    5 1 Отговор
    Сигурно са откраднали нещо и са хапнали после лек пердах, но,както винаги, преувеличават и лъжат кат цигани, че ги заплашвали да ги убият.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 така трябва

    9 0 Отговор
    Така се процедира с паразити и лентяи.
  • 30 Укр

    4 0 Отговор
    Ци...ганията прода дрога навсякъде в Украйна. Полицаите ги пазят, защото дрогата за продажба върви предимно от полицаите. Няма на кого да се оплачеш...
    Младежите ще ги намерят и ги затворят на топло, защото се намесиха в бизнеса на....
  • 31 ИВАН

    6 0 Отговор
    Навсякъде полицаите и политиците са продажни, иначе страхливата циганска маса лесно можеше да бъде контролирана, и нямаше да вреди на останалите хора.
  • 32 Бай Тошо

    6 0 Отговор
    Да идват ромите към БГ тук Боко ги закриля тъкмо още гласове ще събере човека
  • 33 БЪЛГАРСКА НАЦИЯ

    5 0 Отговор
    Само те и Хитлер знаят как да се оправят с тази напаст.
  • 34 бойко

    5 1 Отговор
    докарай те ги в българия на свети влас ,да ги спасим там ще се чувстват като в украйна ,а валката ще ги пази!в българия може да правят всичко каквото им душа иска ! дерзай велика българийо!
  • 35 само главни букви

    1 0 Отговор
    в България някой знае ли колко са ромите и колко са циганите,броят им расте с главоломни темпове,след време ще останат тука само цигани
  • 36 стоян георгиев

    0 3 Отговор
    факти ако продължи с тези статии ,путиноидите ще заобичат украинците ,а тва определено е проблем,така че моля да ги спрете,няма как сорос да финансира хора дето трепат цигани,сорос финансира само хора дето трепат руснаци или ги разпъват на кръст,тва е невярна информация явно с тия цигани,щото украинците са цигани и се опитват да бъдат фашисти ама безуспешно щото са цигани.нали така другари?смяхх.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.