Омбудсманът и майките внесоха законопроекта за личната помощ

29 Юни, 2018 19:46
4 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1281
Автор: Константин Карагьозов

Омбудсманът Мая Манолова и майки на деца с увреждания внесоха в петък в парламента проектозакон за личната помощ и дадоха петдневен ултиматум на депутатите някой от тях да го припознае и придвижи за разглеждане.

В противен случай те се заканиха да преминат към ефективни протестни действия. От 1 юни майки на деца с увреждания са в безсрочен символичен протест с палатков лагер пред парламента, който ще продължи до приемането на трайни решения на проблемите им.

"Съобразили сме се и с желанието на депутатите да почиват през август; ако се заемат незабавно с обсъждането на проекта, до 31 юли спокойно могат да го приемат, без да правят компромиси с неговото качество. Работихме по корекциите до 3 часа през нощта, за да внесем един много добър закон. Той ще реши проблема на хората с увреждания, защото е ключът към независим живот", сподели Манолова.

Манолова заяви още, че е получила съобщение от депутата Спас Панчев, който бил готов да го внесе в парламента. Омбудсманът смята, че така депутатите ще имат време да го разгледат преди лятната си ваканция, защото е достатъчно подробен. Предложението е законът да влезе в сила веднага след обнародването му в държавен вестник.

"Наясно сме, че ще е необходимо време, за да може администрацията да започне да го прилага, каза Манолова.

"Ще продължим да протестираме, докато законът не се приеме, каза една от майките на децата с увреждания - Вера Иванова.