30 Юни, 2018 08:29, обновена 30 Юни, 2018 08:32 4 227 23

"Газпром": Газът на "Турски поток" може да мине през България

  • газпром-
  • газ-
  • турски поток-
  • южен поток

Москва пък ни отряза за "Южен поток"

"Газпром": Газът на "Турски поток" може да мине през България - 1
Снимка: БТА/АР

Природният газ от Русия по втората отсечка на "Турски поток" в началото на 2020 г. може да премине през газотранспортните системи на България, Сърбия и Унгария. Това съобщи президентът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от "Интерфакс" и "Фокус".

"В началото на 2020 г. природният газ по "Турски поток“, след като бъде пуснат в експлоатация неговата проектна мощност, може да премине през газотранспортните системи на България, Сърбия и Унгария“, каза Милер.

"В момента в България, Сърбия и Унгария са взели решения за развитието на националните газопреносни мрежи. Турски поток е проект за безтранзитен износен газопровод от Русия към Турция през Черно море и нататък до границите на Турция към съседните страни.

"Първото разклонение на газопровода е предназначено за турския пазар, а второто е за снабдяването с газ на страните от Южна и Югоизточна Европа", подчерта шефът на Газпром.

Междувременно Москва ни отряза за директен газопровод по дъното на Черно море. Това става ясно от интервю на заместник-министъра на външните работи на Русия Александър Грушко пред ТАСС.

"Що се отнася до строителството на газопровод по дъното на Черно море до България, което всъщност е възраждане на проекта "Южен поток", ще кажа само, че ние направихме нашия избор. Сътрудничеството с Турция по газопровода "Турски поток" върви доста успешно. По отношение на България може да става въпрос само за продължаване на сухопътното разклонение на второто трасе на "Турски поток". Ние разчитаме, че българската страна ще завърши реализацията на проекта си за развитие на националната газотранспортна система в обеми и срокове, които ще позволят да осъществяваме доставки за европейските потребители на руски газ по транзитната сухопътна тръба от 1 януари 2020 г., в това число за обезпечаване на подаването на газ на границата със Сърбия", категорично заявява Грушко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ю бре

    46 7 Отговор
    А де, А де Москва била ни орязала , орязаха ни герб и продажници като Орешарски .
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Gost

    25 4 Отговор
    Демек ще мине, ама друг път :)
  • 4 Бесен Язовец

    33 8 Отговор
    Не щеме ни богатства (газ, нефт, злато) Не щеме ни пари (долари, рубли, евра) А искаме свобода, човешки правдини (чисти и честни управници) Гербаджиите вън, да си одят в Америка и Европа и т.н. бесепарите-комунисти вън, кой в Русия, кой в Америка (при щерките), депесарите-фесове вън, кой в ТРуция, кой в Кюрдия. само и само да ги няма всичките тез изедници, които пият кръвчицата на българския народ.

    Коментиран от #18

  • 5 Ryty

    23 1 Отговор
    Що да минава и да разваля сметките на наще лъвове сега вдигат газта с 11% след 2-3 месеца с 20% няма смисъл борисов да се кичи и с газов хъб, достатъчно са му тиквените медали
  • 6 АнтиЕС

    31 6 Отговор
    Не ни отряза Москва, а ЕС!!!
  • 7 Голям Слон

    29 5 Отговор
    Хайде, сега.. Москва ни била отрязала. Ние сами се самоотрязахме преди няколко години. Сега правим опит отново да се трансплантираме, но вече другите са ни виновни за собствената продажност, недалновидност и некадърност.
  • 8 onq s konq

    9 11 Отговор
    След като руски газ ще минава през България ТРАНЗИТ за Сърбия и Унгария по НАШИ ТРЪБИ,следва ДА ПОЛУЧАВАМЕ И ТРАНЗИТНИ ТАКСИ.така че не разбирам за какво "орязване" става дума!

    Коментиран от #13

  • 9 Антон

    31 5 Отговор
    Не ни е отрязала Москва!
    Боко се гордееше че е спрял всички руски проекти.
    Сега пак ще си купуваме руска газ, но и с турска комисионна.
    Тези са за бесилката.
  • 10 Тошо

    24 3 Отговор
    ЗаТурция газ а за нас утайката. Браво на Бойко.
  • 11 Реалист1

    21 3 Отговор
    Тия управници не знаят на кого да си подадат г@зовете вече. Единия път няма да има Южен поток, сега се съгласяват да вземем от Турски поток със всички екстри. Малоумници са докато слушат нарежданията от Брюксел и Вашингтон. Не се грижат за националните ни интереси а за чужди
  • 12 Робот

    15 8 Отговор
    Ако руски газ мине през България, има опасност да излезем от НАТО и да умрем в страшни мъки! Това ще ви го обясни всеки соросоиден дебил. Ние имаме нужда от чист ,100% добит с ръцете на афроамерикански хомосексуални наркомани газ от пъпа на Вашингтон.
  • 13 999

    17 3 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Прост,по прост, най прост и оня с катъра от ГЕРБ.

    Коментиран от #14

  • 14 антрашпиц

    14 2 Отговор

    До коментар #13 от "999":

    Е той и премиера е прост,затова се разбират.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Един

    12 0 Отговор
    Договорът за по-евтин газ доведе до поскъпване с 11%... Моля се да не договорят нещо и за петрола.
  • 17 стоян георгиев

    3 8 Отговор
    вчера се взе окончателно решение за интерколера с гърция,а преди няколко месеца тва стана и с турция.трябва да се направи такава връзка и с мрежите на западна европа .тва е важно за българия ,а турски поток както знаете няма да има въпреки хилядите руски партенки по темата.

    Коментиран от #20

  • 18 селяндир

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    Никаквп вън! Разследване на делата на всеки поотделно и издирване на парите от наткотрафика, шроституцията и УСВОЕНИТЕ по частни сметки на Кайманите и ьруги офшорки! Разбира се банките са чужди и частни и няма да преведат парите от местните ни оборджии, но мисля, че УСВОИТЕЛИТЕ биха споделили къде и колко са УСВОИЛИ и биха върнали парите в ьамяна на свободата си?
  • 19 699

    4 0 Отговор
    Може да Мине.....???? А може и да Намине,но може и да не Мине /за газът иде реч де/.
  • 20 Дивуй

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Има ли направен ,,Син поток” отворко ?

    Коментиран от #21

  • 21 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "Дивуй":

    тва пък кво общо има с темата?турски поток няма да има поне за сега при тези цени на газа и сегашната политическа ситуация.
  • 22 xost

    3 4 Отговор
    от колкото по далече идва газта, толкова по скъп е. а руския идва от много далече. газта който ще дойде от гърция и кипър ще е много по ефтин. и ще е европейски газ, няма да е европа зависима от не европейски страни. турция и русия не го искат това. опитват да станем техен вилает, да използваме и да минава чре знас техния газ-интерес а не европейския.

    Коментиран от #23

  • 23 Д'мин

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "xost":

    Трябва да се замислиш над написаната от теб дума-еФтин! За да искаш да те четат и след нея!