1 Юли, 2018 13:17 8 923 14

За силата на вярата от първо лице (ВИДЕО)

  • александър урумов-
  • копти-
  • египет-
  • александрия

Александър Урумов разказва за тежкия, но изпълнен с вяра в доброто живот на християните в Египет

За силата на вярата от първо лице (ВИДЕО) - 1
Снимки: БТА/АР

Александър Урумов е добре известен на българската публика. Той е роден през 1969-та и завършва българска филология в СУ "Климент Охридски" през 1994 година.

Автор е на два сборника с разкази: "Приказки в края на времето" (2009), отличен с награда за белетристичен дебют на конкурса "Южна пролет" (2010) и "Малкото име на дните" (2011), както и на драматургичния текст "Лалугер", отличен с номинация на конкурса "Нова българска драма" (2010) и номинация за "Аскеер" (2011).

От години работи и пише за проблемите на Християнството.

За силата на вярата от първо лице (ВИДЕО)

През 2002 г. издава първата си книга „Исус Христос – власт и политика“, в която анализира Исус от Назарет като политически фактор в древна Юдея.

Този път Александър използва изразните средства на документалното кино, за да разкаже на зрителите още покъртителна, но пълна с вяра в доброто история.

Урумов представя, заедно с оператора Дилян Марков, невероятно дълбок и разтърсващ разказ на баща и син, египетски християни, и тяхната непрежалима загуба на майка и сестра при атентат в коптската църква "Ел-Ботросея" в Кайро.

Героите на "9.57 ч. египетско време", заснет от Урумов и Марков в Кайро и Александрия, са местни християни, известни още като копти.

За силата на вярата от първо лице (ВИДЕО)

„Животът на тези хора е много труден, те живеят в постоянна опасност за живота си в една потопена в дълбока криза страна“, разказа авторът пред Факти. По думите му героите на филма никога не са се оплакали от трудното си ежедневие, напротив, те са най-сплотените хора, които някога съм виждал. Вярата им е огромна, никой не мрънка, сподели Урумов.

„Филмът ми няма комерсиална цел“, каза още той. Лентата има за цел да покаже живота на 13 милиона християни, които живеят в държава с почти 100 милионно мюсюлманско население.

Основният разказ в "9.57 ч. египетско време" се основава на кървавата Цветница през 2017 година, когато атентатор се опита да влезе в катедралата на пристанищния град Александрия, но когато бил спрян на входа, се самовзривил. По официални данни загинаха 22 човека.

За силата на вярата от първо лице (ВИДЕО)

Нападението беше извършено броени часове след друг самоубийствен атентат в коптска църква в град Танта. Там загинаха още 33 човека.

"Иcлямcĸa дъpжaвa" пoe oтгoвopнocт и зa двaтa удара.

Авторът благодари на християнските организации в България, който са му помогнали финансово, за да успее да осъществи филма.

Александър определя сам творбата си като откровение за душевните белези от преживения атентат, за това кое им дава сили на коптите да живеят днес, мразят ли атентатора и могат ли да му простят, в Кого вярват и как Му се доверяват, как възприемат днес света около себе си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    31 9 Отговор
    Ееехх този добър ислям,тази миролюбива религия,защо САЩ и Русия не се обединят и не направят всичко на стъкло от Босфора до Червено море и от атлантика до Индия?

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 чалма тв

    27 3 Отговор
    Така е, алахакбаровци-камикадзета идват в Европа и търсят да режат и да колят местното население, а нпо гризачи ги защитават.Била мирна религия..тези приказки за местните идиоти с бурки и шалвари.Днеска видях едни такива от Германия се връщат/отпуска,сигурно много бачкат/ с три малки деца за Турция, излизат на гарата от лека кола, боси всички,егати цигания..точат германски социални..
  • 4 Отвратена

    31 3 Отговор
    Ислямът е агресивна и нетолерантна религия.Реалността го показва.И когато вземат да колят и избиват масово в Европа,тогава Европейците ще си кажат-ох,какво става?Но вече ще е много късно за съжеление......Европа спи дълбок сън.......
  • 5 Шулц

    27 2 Отговор
    Чел съм ,,корана,, и там недвусмислено пише и дори се дават указания как всеки мюсюлманин е длъжен да практикува ,,джихат,, той е задължителен за всеки,и не разбирам защо ислямските поклонници отричат това,дори съм чувал как ходжа заявява че който не се придържа към текстовете значи не е истински мюсюлманин,нетърпимостта към други религии е с космически стойности ФАКТ
  • 6 Бесен Язовец

    14 2 Отговор
    Пути и Дончо, къв го търсят в Сирия и едните и другите защитават мюслитата, но нито единия, нито другия, пръста си не мръднаха да защитят християните в Египет, позор и за двамата !
  • 7 Шулц

    15 2 Отговор
    Историческите факти ни разказват дори че самият Мохамед е инструктирал последователите си че неверниците трябва да бъдат заличени защото така е наредил Аллах а неговата дума е закон
  • 8 Plovdiv

    20 1 Отговор
    Малко известен факт е, че самоубиецът бива спрян от полицай, който умира при взрива заедна с него... Името на този полицай трябва да бъде записано със златни букви заради този героизъм, с който спасява хората в църквата!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ПЕЕВ

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    ЕДНА РЕЛИГИЯ КОЯТО НЕ УВАЖАВА ДРУГА РЕЛИГИЯ СЕ ПРЕВРЪЩА В РАДИКАЛНА. ТОВА НЕ Е РЕЛИГИЯ А СЕКТА.
  • 11 куку руку ку

    12 14 Отговор
    Няма агресивна религия, втълпете си го в главите! Има агресивни хора, които се крият зад религиите. Джихадисти се крият зад исляма, инквизиторите и кръстоносците зад християнството, но това не е религията, а кривото тълкуване на ученията. Новите войни на черните сили сега се прегрупират и чрез т.нар. ЛГБТ движение се стремят да унищожат морала на хората, а Александър Урумов е върл противник на античовешкото движение и опита на това движение да се наложи чрез Истанбулската конвенция, за което му бяха изтрити профилите във фейсбук. Така че стига се плюхте един друг, а християни, мюсюлмани, будисти и всички останали трябва да си подадат ръка срещу всичко античовешко.

    Коментиран от #12

  • 12 Валя

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "куку руку ку":

    ЛГБТ е плод точно на религиозните,така наречените религиозни морални ценности забранявали през вековете,ако нямаше религии нямаше да има ЛГБТ
  • 13 666

    6 2 Отговор
    Религията е зло!!! Вярата е друго
  • 14 934

    4 0 Отговор
    ШИРОКО ЗАТВОРЕНИ ОЧИ....значи минарето по цяла европа.....а тотален геноцид на християните по техните земи....меркел защо не подвдигне въпроса за релгиозната толерантност да е рецпрочна....щото еднопосочната си е БРУТАЛНО ПОДЧИНЕНИЕ И ИСЛЯМИЗИРАНЕ