Last news in Fakti

2 Юли, 2018 12:54 1 193 2

ЕС ще преговаря с африкански страни

  • африка-
  • ес-
  • бежанци-
  • гюнтер йотингер-
  • преговори-
  • мигранти

Европа иска в Африка да има центрове за бежанци

ЕС ще преговаря с африкански страни - 1
Снимка: БТА/ AP

Европейският съюз ще започне преговори с африканските страни по въпроса дали са подготвени да създадат на своя територия т.нар. регионални платформи за докарване на мигранти, съобщи еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер, цитиран от ДПА.

Пред вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" той каза, че едно европейско споразумение за създаването на такива центрове изисква партньорско споразумение със страните от Северна Африка, които са разположени или директно на Средиземно море, или в района Сахел.

„Това трябва да договорим сега”, допълва Йотингер. По-рано той е намеквал, че за тези центрове могат да бъдат заделени 6 милиарда евро европейски средства. Изданието информира, че Либия, Мали, Нигер и Нигерия са възприемани от Комисията като най-подходящи кандидати, макар че Йотингер не посочва конкретна страна.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна тъкмо поема ротационното председателство на ЕС, каза вчера, че е важно отделните страни от ЕС да използват връзките си с африканските страни, за да намерят решение на европейски въпрос с убежищата. Той по-конкретно спомена Италия и Либия, както и Испания и Мароко.

Никоя северноафриканска страна не е дала сигнал, че би желала да приеме на територията си необходимата инфраструктура. Няколко страни, включително Египет, Либия и Мароко, отхвърлиха идеята, предаде Нова телевизия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 простакоФ

    0 0 Отговор
    Предполагам пак за едни пари,милиарди!!!!Без да се правя на пророк,ама на брюкселските пишлемета нещо много им хареса тази схемичка и защо ли си мисля,че много скоро ще им гръмне някое "КЪСО"съединение над кратуните???!!!
  • 2 Гостът

    0 0 Отговор
    Тея брюкселски пишлемета такава каша забъркаха с баба Меркел по заповед на САЩ,че се чудят как да си оправят лай..та .И понеже ние имаме много "умни" управници,които искат да ни вкарат в еврозоната,ще плащаме милярди като садрани.