3 Юли, 2018 09:27 6 059 35

България умира в буквалния смисъл

  • българия-
  • население-
  • политика
България умира в буквалния смисъл - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Населението на България е вече под 7 милиона души, сочат данните на Департамента по икономически и социални въпроси към ООН. Акад. Петър Иванов, шеф на демографския институт към БАН, коментира така новината: "България е в клинична демографска смърт, тя умира...ние сме най-бързо изчезващата нация в света!".

Забележително е, че според преброяване на населението от 1946 г. в страната тогава е имало 7 029 349 души, а през 1985 г. числото им нараства на 8 948 649 души. Оказва се, че за последните три десетилетия населението на България се е стопило с два милиона души – демографски показатели, по-лоши и от периода след Втората световна война.

Тази новина е в състояние да провокира ожесточени дискусии по ключови въпроси на съвремения световен порядък.

От една страна, причините за тежкото, да не кажем катастрофално, обезлюдяване на България са съвсем очевидни – и имат директно връзка с Европейския съюз, доколкото този процес е пряко следствие от „европейския избор“ на страната, коментира в свои анализаторски материал руската медия "РИА Новости".

Процъфтяващата до неотдавна в аграрно и промишлено отношение България беше буквално оглозгана, благодарение на политиката на ЕС с нейните квоти, субсидии и строги регламенти. Всичко това доведе до унищожаването на практически всички конкурентноспособни предприятия в България и пълен крах на икономиката, което, от своя страна, повлия фатално върху демографските процеси: масова емиграция на работоспособното население, спад на раждаемостта и т.н.

С подобни проблеми се сблъскват почти всички страни от периферията на ЕС и дори желаещите да се присъединят. Особено осезаем е този процес в постсъветското пространство: От Прибалтика до Украйна.

Сигурно някой би възразил, че не точно Русия е в правото си да сочи с пръст проблемите на България и да се възмушава от Европа, при положение, че тя самата има сериозни демографски проблеми. Нещо повече, тази година се очаква влошаване на демографските показатели и интересът към българските проблеми е като да сочиш сламката в чуждото око.

Трябва да признаем, че този „някой“ е до голяма степен прав. Макар Русия да не е загубила, като България, една четвърт от населението си – демографските й проблеми са добре известни. В Башкортостан, например, в периода от януари до май тази година са се родили със 759 бебета по-малко, в сравнение със същия период на миналата година, а в Удмуртия броят на новородените е намалял с 525. Русия наистина се плъзга към прогнозирания демографски срив, породен от катастрофално ниската раждаемост през 90-те години – поколението, което сега навлиза в детеродна възраст. Текущите социално-икономически проблеми, разбира се, също оказват влияние върху демографското поведение на гражданите.

Трябва да кажем, че всякакви коментари за влошената демография в България (или Русия), без да се държи сметка за световните тенденции, са несериозни, тъй като целият развит (и голяма част от недотам развитият) свят се сблъсква с крайно сложни проблеми в тази област, свързани със застаряването на населението, спад на раждаемостта и т.н. Така че проблемите на Латвия, Япония, България, Франция, Русия и десетки други страни имат общи основания. Просто в разните държави местната специфика налага своя отпечатък, който води до различни резултати. Така например, целенасочената мащабна политика за внос на мигранти в Европа цели да реши проблема със застаряването на населението и съкращаването на работната сила в страните от Запада, в резултат на което демографската статистика демонстрира доста по-добри показатели в "стара" Европа, отколкото в страните от източната периферия на ЕС.

Подобна гледна точка също е обяснима. Кризата действително е от глобален мащаб и във всяка страна се проявяват различните й вариации.

Но има една принципно важна тънкост: съществува непосредствена връзка между дълбочината на кризата и степента на суверенитет на отделните страни.

Така например, страните, които са напълно подчинени на висшестоящи структури (като България или Литва спрямо ЕС или Япония спрямо Щатите) се сблъскват с много по-сложни демографски проблеми, отколкото тези, които се опитват да водят самостоятелна политика.

Причините са очевидни. Дъговидните илюзии от периода на разцвет на либералния глобализъм повехнаха и стана ясно, че зад тях се крият неоколониални практики, с които доминиращите държави източват ресурси от подчинените страни, както природни и икономически, така и човешки. Впрочем, България е най-яркият пример в това отношение: с разорена икономика и бягащо на запад население, като така помага на „стара“ Европа да си реши демографските проблеми.

Може да се спори доколко удачно и правилно беше решението за приемането в ЕС на огромни маси мигранти от Африка и Близкия Изток, но не можем да отречем, че ръководството на Съюза действаше напълно съзнателно, опитвайки се да реши стоящите пред него проблеми с числеността на населението, влагайки политическа воля и ресурси за провеждането на тази кампания.

Подобно е положението и с Русия, която стои най-добре в това отношение измежду европейските постсъветски страни (изключение правят само държавите от Средна Азия). Мерките, които предприемат руските управляващи за решаването на този проблем също са широко известни – от привличане на мигранти до стимулиране на раждаемостта.

Но най-важното е, че Москва разполага с необходимата степен на суверенитет, за да реализира тези мерки, което постепенно започва да дава резултат, независимо от всички трудности и негативни фактори.

Впрочем за България (както и за останалите страни, преживяващи тежка демографска криза) има рецепта, чрез която тя може да пречупи ситуацията и да спре процеса на собственото си „умиране“. Трябва "чисто и просто" да си възвърне националния суверенитет.

Но имат ли управляващите в страната такова желание, и което е по-важно - възможност да го направят, остава открит въпрос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PATRIOT

    44 18 Отговор
    Деца трябват...деца..бели ..българчета...
    Защо не правим деца, по 3, по 4...?
    Ето това е решението....
    И повече воля, борбеност и кураж...да оставаме в България...

    Коментиран от #5, #16

  • 2 Будалата

    54 4 Отговор
    Деца се раждат. В Англия, Испания, Гърция, Германия, Кипър и др. А защо не в България Тиквата да обясни. И 10 годишното загробване на ГЕРБ.
  • 3 гост

    32 4 Отговор
    Единствен плюс на ЕС е свободното пътуване в него. Негативите са много повече за бездушни страни като нашата без каквато и да е национална политика. Блоковете на АЕЦ можеха да произведат достатъчно енергия, за да компенсират субсидиите на ЕС и всичко работещо да си остане такова, а не да бъде унищожено под предлог, че не отговаря на някоя си норма на ЕС.
    Ето: Френски фермер получава субсидия на литър мляко и продава на 45 цента литъра, а на съседката, добра баба гледаща 2 крави, й намаляват изкупната цена на млякото от 1.2лв на 0.8лв. и бабата няма с какво да си храни кравите, защото й орязват дохода с 15лв на ден, какво следва ли? Подава си кравите и остава на 200лв пенсия вместо да работи и да допринася за производството на натурално мляко от региона.
  • 4 МАК

    37 3 Отговор
    Как да останеш в Парцаландия и какво да работиш повечето работодатели искат да им работиш за колкото се може по малко пари е няма как да стане!!! Не може всичките да сме ИТ специалисти , футболисти и икономисти-крадци!!
  • 5 Гост

    13 19 Отговор

    До коментар #1 от "PATRIOT":

    Държавата пое популистка политика спрямо циганската раждаемост и сама се набута в този капан. Вместо да интегрират циганите и да ги вкарат в образованието, всячески се опитаха да им спрат помощите, а същевременно циганската общност беше всячески използвана по избори. Само, че покрай сухото гори и мокрото и се оказа, че циганите са по пригодни да раждат със или без помощи и точно тази "социална" политика обрече стотици хиляди българи на мизерия и ги изгони от държавата, в последствие беше разсипано и детското здравееопазване и се оказа, че българско семейство не може да има повече от едно дете в тази отровена среда. Това е капан, който беше заложен от българите и те сами попаднаха в него, от чиста злопа, простотия и популизъм. Само не се сърдете на ЕС и всякакви световни конспирации. Сами сте си виновни. И не, не съм циганин. Баш българин съм си.

    Коментиран от #15

  • 6 МАК

    34 2 Отговор
    Проблема с циганите няма да се реши скоро!! Трябва твърда ръка която да ги поликвидира малко без право на намеса на разни хелзинкски гейски комитети разни евророми и тем подобни и най вече да се ликвидира влиянието на Турция в България чрез разни Догановци местановци и тем подобна долна измет която трябва да се изчисти!!

    Коментиран от #10

  • 7 Иванов

    37 2 Отговор
    Дакато ни управляват пладнешки айдуци, подкрепяни от Запада, ще е така!
  • 8 Petko

    6 13 Отговор
    Дреме ми, както и на всички останали овце от кошарата.
  • 9 Лош материал

    26 3 Отговор
    Имате грешка Факти, България не умира,тя умря преди 27 години. Всички сме в кюпа и богаи и бедни и млади и стари. Голяма новина публикувахте и голямо откритие направихте.
  • 10 Гост

    12 11 Отговор

    До коментар #6 от "МАК":

    Проблема на са циганите бе келеш.Българите ни е страх да гледаме дете в тази шибана държава.Просто се огледай малко.Ако не си малоумен ,ще разбереш

    Коментиран от #23

  • 11 Bahti

    33 2 Отговор
    България е вече Мъртва. Благодаря на Костов Царчето и Мутрата. Xaxax
  • 12 Селска пръчка

    23 5 Отговор
    Какво толкова пишете за една погребана и фалирала държава и за едно население от роби с овчи манталитет.
  • 13 Eee

    14 2 Отговор
    Царя навремето каза че трябва да сме 4мил.Плана му работи успешно.
  • 14 Ядеитн

    12 7 Отговор
    Майката му е затваряне на границите, ергенски данък и преследване на предателите на Родината. За 20 годин ша са оправим!

    Коментиран от #29

  • 15 дива

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Вярно ,но малцина го разбират за съжаление
    Българското семе е калпаво
  • 16 незнайко

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "PATRIOT":

    Деца се правят когато си сигурен, че можеш да ги отгледаш до 18 годишни !!! С тези заплати и цени които се покачват постоянно, как се гледат деца ??? Тези БЪЛГАРИ които избягаха от БЪЛГАРИЯ по колко деца родиха, нали на запад се живее по добре ??? САМО ПРЕМАХВАНЕТО НА ПРИВИЛЕГИИТЕ СПРЯМО ЦИГАНИТЕ, ЩЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА !!! ПЪЛНА ЗАБРАНА ЗА МАЛОЛЕГНИ МАЙКИ !!!
  • 17 Гост

    17 0 Отговор
    Изходът е: до 4 деца прогресивно намаление на данъците заплащани от родителите. Над 4 деца - прогресивно увеличение на данъците или редуциране на помощите. То се знае от коя етническа група са родителите с повече от 4 деца в БГ. За секс с малолетна и не дай Боже забременяване и дете - строг дългогодишен затвор с много часове обществено полезен труд!

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Най-смисленият и ВЕРЕН коментар от всички по-доло !!!
  • 19 Inog

    8 0 Отговор
    Гарантирано от ГЕРБ !!!
  • 20 не че нещо ама е така

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    пропуснал си само да сложиш и образователен ценз като критерий за данъчно стимулиране, че не е все едно дали със висше образование имаш 3-4 деца или с основно и какви човеци ще излязат... иначе сметката е проста, та проста като герб. 1 млрд за саниране ако идат за раждаемост са по 10 000 на дете при 100 000 деца, а при нас сега се раждат по 65 000, дали няма да ги стимулира държавата ако извади по 10 000 лева, ама да санираме ни е приоритет...
  • 21 7685

    6 0 Отговор
    Нямам нищо против да сме 4-5 милиона, но КАЧЕСТВЕНИ!!!
  • 22 статистик

    8 4 Отговор
    Темповете на прираста започват да намаляват още през 1964-та. Няколко години, след като е минал историческият Априлски пленум от 1956-та на великото БКП и хората вече започват ясно да осъзнават, че са превърнати в крепостни селяни на новата комунистическа "аристокрация". Освен това държавата започва съвсем съзнателно и методично да налага двудетния семеен модел. От тогава прирастът е все надолу, надолу и надолу. Но да речем, че като начало на отрицателната тенденция технически трябва да бъде отчетена годината, в който прирастът е отрицателен. Това се случва през 1986-та - когато пък става ясно, че държавата е в (трети пореден) фалит. Т.е. корените на проблема са дълбоко по живково. Страшното е, че за последните 20-30 години не се намери човек, способен да обърне тенденцията.

    Коментиран от #26

  • 23 МАК

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Я си пий хапчета келеш ще викаш на някой друг !! Да как да гледаш дете на това недаване на добри заплати в тая унищожена държава!! Циганите са си проблем защото живеят на наш гръб и малоумните управници не ги ограничават законно да не се размножават като бълхи!!!

    Коментиран от #24

  • 24 селянин

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "МАК":

    Трябва декрет от ГЕРБ,като през 1980 год.в Китай,само че малко по българен..всяка българка с две,може и с три деца,а циганката да е заредена с контрацептиви,и да ражда само в краен случай едно,кой не слушка..в Индия,на разноски от ГЕРБ.

    Коментиран от #25

  • 25 МАК

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "селянин":

    Съгласен!!
  • 26 Катастрофа както обикновено

    9 3 Отговор

    До коментар #22 от "статистик":

    " Статистико" нали знаеш че на лъжата краката са къси . Раждаемостта катастрофира заедно с държавата през 1988г. И след това още малко инерция. До тогава сме имали плавно и сигурно покачване на населението. През 2000 година Бай Тошо се гласеше да посрещне 10 000 000 бял и образован българин.

    Коментиран от #27

  • 27 статистик

    3 5 Отговор

    До коментар #26 от "Катастрофа както обикновено":

    Така е, къси са. Ясно си личи от зле информираното ти мнение.
    1. Отваряш си браузъра и пишеш в търсачката "България в демографска смърт: Паднахме под 7 милиона"
    2. Намираш статията в ДНЕС БГ
    3. Разглеждаш данните по години
    И веднага става ясно, че митовете и легендите, които продължавата да се съчиняват за "байТошово" са точно това - митове и легенди... :) Например 1987 година е първата, в която прирастът е отрицателен - родени са 8 333 деца по-малко от предходната. Тогава сме били 8 950 231 човека. Как при това положение любимият ти правешки лъжец е очаквал да посрещне 10 000 000-ият българин? Че и бял. Че и образован... :) Интересно ми е също така как гледаш на малоумието да си мечтаеш да те управлява правешки селянин, довел страната до три фалита... :)

    Коментиран от #30, #31

  • 28 Топла сперма

    0 1 Отговор
    Квак
  • 29 Пол Пот

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ядеитн":

    Този филм вече е гледан в Камбоджа 1975-1979 г. с главни герои червените кхмери!!!
  • 30 прав си

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "статистик":

    не му се връзвай на този наивник!Освен това много забравят и направеният внос от правешкият циганин /замфиркоф/ на срубски и гръцки цигани,на румънски власи и т.н.
  • 31 Кога беше

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "статистик":

    Кога бяха тези фалити , и що не съм ги усетил . Аз всяка година правих по 400 луканки , не съм пропускал .

    Коментиран от #32, #33

  • 32 статистик

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Кога беше":

    Пишеш "Трите тайни фалита на БКП и Тодор Живков" в търсачката и ще ти излязат цял куп статии по въпроса, подкрепени обилно с документи. Общодостъпни документи. Достатъчно е да прочетеш само първата и последната страница от справката на председателя на БНБ Васил Коларов до Тодор Живков от Октомври 1987 г. с разчети за предстоящите плащания по външния дълг, от която става ясно, че управлението реално е във фалит и може да се спаси само с цената на взимане на все по-неизгодни и утежняващи икономическото положение на страната кредити от западни банки: Главница на дълга: 1988 - 1 900 милиона валутни лева; 1989 - 2 100 милиона валутни лева; 1990 - 1 950 милиона валутни лева; Общо: 5 950 милиона валутни лева. Лихва по дълга: 1988 - 440 милиона валутни лева; 1989 - 440 милиона валутни лева; 1990 - 420 милиона валутни лева; Общо: 1 300 милиона валутни лева. Цитат от последната страница: "...единственият начин да можем да обслужваме нормално задълженията си, е да ползуваме за цялата сума на годишния ни внос, както и дори за непокритата сума плащания за главницата и за лихвите по стария дълг, нови кредити. За сведение ще споменем и това, че е прието за нормално плащанията за основния дълг и за лихвите на една страна да не надхвърлят 25 на сто от общите й валутни постъпления. У нас вече те са повече от 100 на сто." София, 13 октомври 1987 година.
  • 33 статистик

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Кога беше":

    Ако имаш и 2 грама мозък в главата вече трябва да си проумял, че онези 400 луканки, които всяка година си правил, са били на кредит. До последната... :) Лошото на кредитите е, че все някога идва момента да се връщат. И тогава настава кански рев на тема "Преди ни беше по-хубаво! "Демокрацията" разсипа всичко!" :) Както е казала Маргарет Тачър "Социализмът се проваля тогава, когато свършат парите на... другите" :)

    Коментиран от #34

  • 34 да да

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "статистик":

    Не си статистик , а си соросче. Ай сега кажи в плана Ран и Ът, записано ли е: Населението да бъде намалено до "4 милиона и половина за да може икономиката ви да ви изхранва.

    Коментиран от #35

  • 35 статистик

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "да да":

    Мдам... Ран-Ът е виновен, че невежите простаци, завзели властта 44-та са съсипали и изяли де що има в държавата и то ТРИ пъти в рамките на "свръхуспешното" си управление, по време на което цъфтяхме и връзвахме. Толкова цъфтяхме и толкова връзвахме, че страната приличаше на дискотека - 3 часа има ток тоя град, 3 часа - другия. А уж сме имали толкова много и толкова евтин ток от Козлодуй... :) И банани имаше веднъж годишно. И можеше да се вземат по не повече от 4-5 бройки на човек. И понеже беше истински рай, вместо на границата да стрелят по наплива от влизащи, разстрелваха тези, които - странно защо - се опитваха да избягат. Както се казва в един класически български виц, на българина са му виновни точно 5 неща - четирите годишни времена и международното положение... :) Между другото данните, които съм публикувал, са общодостъпни и лесно могат да бъдат намерени. Включително и в интернет. По-удобно е, обаче, да се отклони вниманието от тях и да се обсъждат някакви други нелепици. Каквито и да е, само не това, което показва какво наистина е било преди и обяснява, защо сме толкова зле и до момента... :)