4 Юли, 2018 08:33 1 847 8

Инвеститори: БСП атакува КЕВР заради личен популистки интерес

  • кевр-
  • инвеститори-
  • намеса-
  • бсп

Компаниите настояват независимостта и експертността на регулатора да бъдат запазени

Инвеститори: БСП атакува КЕВР заради личен популистки интерес - 1

Позиция в защита на независимостта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), разпространиха водещи компании от сектор енергетика.
Това става дни, след като парламентарната група на БСП внесе в Народното събрание проект за решение за предсрочното освобождаване на Иван Иванов от поста председател на КЕВР.

В мотивите на предложението на левицата се посочва, че КЕВР е органът, който регулира дейността в енергетиката и във водоснабдяването и като такъв той не тълкува, а изпълнява закона.
В позицията си от AES България, Асоциация „Хидроенергия“, Българска фотоволтаична асоциация, EVN България, ЕНЕРГО-ПРО, КонтурГлобал Марица Изток 3, ЧЕЗ Груп България категорично се обявяват срещу исканията за оставки и дестабилизация на регулатора.

Компаниите настояват независимостта и експертността на КЕВР да бъдат запазени като гаранция за регулиране на структуроопределящия енергиен отрасъл в съответствие с българското и европейското право.
Инвеститорите смятат, че това е необходимо в условията на либерализация на енергетиката.
Ето и позицията на компаниите:
Долуподписаните компании и браншови организации обединяваме работодателите - частни инвеститори в енергетиката и представляваме над 50% от инсталираните мощности и над 70% от заетите в частния сектор енергетика. Реализираните от нас инвестиции надхвърлят 11 млрд. лв. и се равняват на 60% от всички преки чуждестранни инвестиции за периода 2010 – 2016 г. Работим във всички сегменти на електроенергийния сектор – производство, търговия, разпределение и снабдяване, като произвеждаме енергия чрез конвенционални и възобновяеми източници. Проблемите на енергийния сектор са ни добре известни, като нееднократно сме заявявали позиции и сме правили конкретни предложения за подобряване на инвестиционната среда, прозрачността, либерализацията на пазара, както и в подкрепа на регулаторната и финансовата стабилност на отрасъла.
В този смисъл подкрепяме усилията на независимия и избран по професионални критерии състав на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за установяване на предвидима регулаторна среда, недопускане на политическа намеса в приеманите решения и финансово стабилизиране на енергийния сектор.
Вярваме, че независимостта и експертността на КЕВР следва да бъдат запазени като гаранция за регулиране на структуроопределящия енергиен отрасъл в съответствие с българското и европейското право.
Очакваме в период на съществени промени в сектора, свързани с либерализация на електроенергийния пазар, не дестабилизация и искания за оставки с популистки цели, а стабилна и независима Комисия за енергийно и водно регулиране, с последователни усилия за защита интересите на българската енергетика и българската икономика, като стратегически за благосъстоянието на българските граждани.
AES България
Асоциация „Хидроенергия“
Българска фотоволтаична асоциация
EVN България
ЕНЕРГО-ПРО
КонтурГлобал Марица Изток 3
ЧЕЗ Груп България


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    11 1 Отговор
    Мошеници!!! "Публикувано във факти.бг: а стабилна и независима Комисия за енергийно и водно регулиране, с последователни усилия за защита интересите на българската енергетика и българската икономика, като стратегически за благосъстоянието на българските граждани." Чии интереси защитавате??? ТОКЪТ Е СКЪП, ВОДАТА Е СКЪПА, ПАРНОТО Е СКЪПО!!!

    Коментиран от #4

  • 2 арджентата

    7 0 Отговор
    Подкрепят, защото са " един дол дренки"... Всички така са оплетени и преплетени, че не можеш да ги разплетеш. Пасувай народе! То си е за твоя сметка / буквално и преносно / !
  • 3 бббббб

    4 0 Отговор
    Интересите на личните корупционни практики.
  • 4 Ефтини сензации

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    На кумунетата всичко им е скъпо.
    Нормално, като могат само да крякат.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Ник

    5 1 Отговор
    Хайде да видим защо подкрепят въпросната комисия и председателят и! - Отговорът е кои са тези фирми и как работят?
    Това са паразитните фирми в България, чиято продажна цена вдига себестойността на енергийният микс. - Те продават на завишени цени с договор за изкупуване на преференциално, висока цена!
    Правителството задължава НЕК/ БЕХ да купуват на безумни цени и да продават на по- ниска. Разликата се покрива периодично обикновено от държавното БЕХ. - Сега пак търсят нов заем за покриване на разликата от 1 милиард и отново за посочените фирми с любезното съдействие на Бойко Борисов!
    Та когато застрашиш манджата на тези, следва реакция против онези, които задават въпроси.
    Проверете тезата ми и ще видите, че това е схемата! Правителството задържа цената до определен период от време а разликата се покрива от държавната НЕК или БЕХ или от двете- зависи от случая. А кой определя изкупните цени? - Държавата! Сиреч мусю Борисов и компания. Нека да припомня че Цветелина, с която "Борисов няма нищо общо" е най- големият Бългаски собственик на ВЕИ, чиято цена на изкупуване се определя от они който назначи шефа на КЕВР
  • 6 Българин

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ефтини сензации":

    Естетсвено, че е скъпо всичко! Не се прави на богаташ- я вземаш 1500лв., я не!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове