Last news in Fakti

4 Юли, 2018 11:07 23 711 39

Само във ФАКТИ: НСО: Разширяващата се хранилка

  • нсо-
  • охрана-
  • назначения-
  • ген. данчо дяков

Няколко ръководства не изпълняват целесъобразно и професионално законовите си функции

Само във ФАКТИ: НСО: Разширяващата се хранилка - 1
Снимка: НСО
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще разхищава ли и новото ръководство на НСО грешни държавни средства?

Този въпрос е резонен след последните изявления на началника на НСО ген. Данчо Дяков за необходимостта от допълнителни финансови средства за службата.

Все пак трябва да припомним и това, което не се случва в обвитата в тайнственост служба!

Раздутата администрация от времето на Ангел Антонов не е съкратена, напротив назначени са „на хранилка“ още нови служители, приближени на новия началник.

Създадените многобройни междинни ръководни звена с дублиращи функции и високи заплати продължават да функционират, т. е. да лапат грешни държавни пари.

Функционалният анализ за някои длъжности, който трябваше да се направи, за да се оптимизират възнагражденията на служителите, които ги заемат, така и не се извърши. Новото ръководство трябваше да се прецени защо една и съща работа се извършва

и от сержанти, и от офицери при почти двойна разлика в заплащането между тях.

В условията на ограничен държавен бюджет и недофинансирани различни сфери на обществения живот е уместно да се прецени дали е редно да се издържа служебна столова с 25 - 30 души персонал.

Също необходимо ли е да има длъжности сервитьори, които са военизирани и дори са офицери и имат една - единствена задача да обслужват президента и съпругата му!

Важно ли е да има длъжности фотографи, отново военизирани с единствена задача да обикалят света с държавни средства и да фотографират властимащите!

Не е ли задължително да се приемат правила за разпределяне на работното време и неговото отчитане, за да се направи реална преценка дали числения състав на службата е достатъчен или прекалено раздут? Ако е раздут, това означава само едно - има разхищаване на държавни пари! В тази връзка много е интересно как НСО с дефицит 12-14% за служители, както разкри ген. Дяков, се справи с многобройните и тежки мероприятия по линия на българското европредседателство, без да се налага полагането на дори един час извънреден труд от някой от служителите.

Трябва да се има предвид, че на моменти бройката на делегациите с охрана от НСО надхвърляше 30. Нормално е да се попита какво ще правят всичките тези служители и за какво трябва да им се плаща държавна заплата, когато председателството приключи.

Ген. Дяков е интересно да отговори на обществото

и колко са старшите офицери - полковници, подполковници и майори от общия брой военизирани служители. Това са длъжности с 2000 лв. и по-високо месечно възнаграждение! Когато ген. Дяков иска увеличение на заплати не е етично да се замазват очите на обществото като се подхвърлят размери на основните месечни възнаграждения в НСО. Честно е да се казва, че към него се начисляват: проценти прослужено време до 40%, добавка за звание, специфичен процент НСО до 30%, порционни пари 120 лв. Така заплатата на сержантите съответно на офицерите достигат до 1500-1600 лв. и 2200-2300 лв.нетно. Това не включва заплатите на началниците. Трябва да се знае и че всички служители веднъж годишно получават пари от бюджета за облекло 450-600 лв. и пътни пари при ползване на отпуск.

В същото време 1,2 млн. лева са неизплатените обезщетения за гардовете от Националната служба за охрана, които са се пенсионирали. Парите дори са поискани от финансовото министерство. Това е парадокс – вместо да се търси оптимизация на службата, нейната администрация се раздува с нови назначения.

Изводът от всичко написано до тук е, че :

Ген. Дяков все още не си е научил урока. Необходимо е да се осъществява ефективен външен контрол върху службата, тъй като практиката показва, че вече няколко ръководства не изпълняват целесъобразно и професионално законовите си функции.

НСО се нуждае от спешна реформа, а не от допълнителни бюджетни средства, всичко друго би било разхищение!

След разследване на ФАКТИ един от висшите шефове в НСО - Никола Николов, беше уволнен дисциплинарно в средата на май. Началникът на звеното, отговарящо за мероприятията на български охраняеми лица и чуждестранни гости, беше освободен от позицията си два месеца след скандалния случай с катарския консул Фахад ал Муссалам, който бе изнудван за сума от порядъка на 30-40 000 лв.

Припомняме, че на 7 март на официално посещение в България по покана на българския президент пристигна емирът на Катар. Малко преди неговото кацане на Аерогара София в правителствена зала се появява Николов. След публикация на ФАКТИ започна вътрешно разследване в службата.

В началото на годината в службата започна проверка от военна прокуратура срещу бившия началник Ангел Антонов.

Той беше разследван, че е ловувал в ловното стопанство „Кричим",

а излетите му там са били маскирани като командировки. Имало нарушения и в автопарка – роднина на Антонов е карал автомобил, предоставен на НСО за тест драйв.

В проверяваните сигнали се твърди, че генералът, който е запален авджия, ловувал в “Кричим” сам или с другари, които нощували там, а стопанството било на загуба. Плодове, зеленчуци и риба, произведени от семейството на управителя, се консумирали от компанията. Ловните кучета на Антонов се хранели в стола на НСO. Излетите и хайките за дивеч били маскирани като командировки. Същевременно нито един от държавните мъже, които НСО е призвана да охранява, не е пребивавал в бившия имот на Царя, а още по-малко е водил на лов там чужди държавници.

Служители на НСО разказват, че животът на Ангел Антонов е бил подвластен на две страсти – скъпите автомобили и лова. Имал личен служебен парк от 4 лимузини и 2 джипа. Изписвал части за ремонт на служебния си мерцедес, но ги ползвал за личния. БМВ било пребоядисано и опразнено от оборудване, за да се вози с него Антонов.

Той превърнал служебния магазин за стоки от първа необходимост в склад за ловни трофеи. Коли от провинцията разтоварвали в него дивечово месо. В стола на службата се правели туршии и компоти за шефа по рецепта за диабетици. Антонов отглеждал в двора кучетата си. Веднъж едно избягало и офицери от НСО го дирили по София. Дежурен автомобил носел дрехите му на химическо чистене…

Припомняме, че Антонов, който има дългогодишна кариера в МВР, бе назначен на поста от президента Росен Плевнелиев по предложение на правителството през 2014 г.

НСО продължава да работи без ясна законова рамка. Всички западни служби за охрана се намират под строг парламентарен и граждански контрол. НСО продължава да работи на тъмно и без ясни правила. Назначенията в нея стават след договорки.

Припомняме, че и бившият вече началник на НСО Ангел Антонов напусна поста си, така както влезе в службата – с неспазване на нормативната уредба. Още преди да бъде подписан президентският указ за освобождаването му, Антонов беше назначен за генерален консул в Санкт Петербург от правителството. Това стана ясно от справка в правната система на Министерския съвет. На 2 февруари – петък, неприсъствено правителството взе решение да назначи Атонов за генерален консул в Санкт Петербург, докато указът на президента Румен Радев, с което шефът на НСО е освободен от поста, е подписан пет дена по-късно - на 7 февруари.

Според Закона за НСО шефът на службата се назначава и освобождава след съгласувателна процедура между президента и Министерският съвет.

И накрая време е за „уво“ в НСО. Службата да престане да бъде военизирана и да заработи по прозрачни и ясни правила.

Време е ген. Данчо Дяков „да свали“ генералските пагони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Насо

    84 6 Отговор
    Мале ма то било страшно там ,ако това е вярно. Ако така щата е раздут и този човек всичко му е станало бащиния трябва да му се потърси сметка. А да бъде преместен на по-висока длъжност , както става обикновено. Или ще го отстранят и той наглеца ще съди държавата и ще вземе в пъти повече , както става.

    Коментиран от #39

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Факт

    34 4 Отговор
    От турско не мръднала на йота
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пеуник

    79 10 Отговор
    Вие добре ли сте?! Тази служба няма да се промени поне още 2000 години. Тя обслужва вашите политици. Каквито са ви политиците, такива са и гавазите и слугите им. Луксозен автотранспорт и слугинаж.
  • 7 Попо

    16 26 Отговор
    Ще работи и трябва да работи
  • 8 Пеуник

    51 9 Отговор
    Така е! Трябва да пазим здраво Зевса от народната любов!
  • 9 Петко

    46 6 Отговор
    Кога ще се оправим , като има такива свине на власт , ненаядохте се бе , ега ви стигне на всичките...
  • 10 незнайко

    37 10 Отговор
    ВОЕНЕН ДА СИ КОГАТО ДАЖЕ НЯМАМЕ АРМИЯ !!! САМО ТЕ НЕ МОГАТ ДА СТАНАТ ЧАСТНИ, ЗАСЕГА !!! ВСИЧКО ТАМ Е КАТО ЕДНО ВРЕМЕ !!!
  • 11 112

    35 12 Отговор
    от зелен чорап нищо не става, само роб и то комплексар.
  • 12 ТЕ са виновни

    31 4 Отговор
    Сами сме си виновни. ГРАЖДАНСКАТА АКТИВНОСТ формира ДЪРЖАВАТА. Но тя изисква някакво усилие. По-лесно е да седиш на масата с ракията и да чакаш ТЕ от държавата да ти решат проблемите и ако не стане ТЕ са виновни. ТЕ са ТИ!!!
  • 13 Кумчо Вълчо

    33 4 Отговор
    То ако беше само антонов с мед да го намажеш.
  • 14 batman

    27 10 Отговор
    дженеръл Денди не е подбран случайно-и той е бил на обучение във великата страна отвъд Оушъна Атлантик!Ако дженеръл Деси пак се развихри с някой от мощните им Мерцедеси по Софията,нали се сещате какви ще са реакциите и последствията-пълна Тишина.Данъкоплатците са за това-откровено да им се надсмиват в очите,а те да плащат редовно за разкоша на властта.
  • 15 гост

    47 3 Отговор
    Трябват 100 човека охрана за президент и премиер. Другите защо да бъдат пазени? Взимат си заплати от по 3-4х.лв и нагоре, да си осигуряват сами охранителите ако толкова искат, да получават отстъпка, например 50% от регламентирана цена, но не и да им се дава дарум всичко. Мен никой няма да ме охранява дори и да има заплахи за живота ми, защо някой депутат или общинар да имат това право при все че от тяхната работа зависи дали ще имат врагове или не. Защо в една Холандия няма такава голяма служба, защо министрите им ходят с велосипеди, автобус и метро, кметовете също, ако искат кола имат си лични. Нашите тумбаци все мерцедеси и скъпи джипове ползват като служебни, та и шофьори си имат и охрана.

    Коментиран от #17, #32

  • 16 Расулюлах

    22 4 Отговор
    Всички бивши и настоящи служители след 1989г на гилотината
  • 17 Кратун

    38 4 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Защото в Холандия министрите са честни и мислят за хората,а тези крадци ги е страх от "народната любов"А НАРОДА СПИИИИИ.

    Коментиран от #18

  • 18 Пеуник

    32 4 Отговор

    До коментар #17 от "Кратун":

    В Холандия службата за национална охрана е 30 чиляка. Там не пазят от народната любов.
  • 19 Viki

    32 4 Отговор
    Полковник Трънков - гл.готвач и сервитьор Илиева - Боже такава урудщине къде има по света 2018 г? Каже ми дори в Гана има ли такова чудо?
  • 20 Viki

    40 5 Отговор
    полковник Звънчев гл.готвач НСО - месечна заплата 2460 лв. чисто...работно време от 9 до 16 часа ....тръгва си 13 ч..всеки петък 11 часа...получава и служебни 20 литра бензин....ей това е то НСО 2018г.

    Коментиран от #38

  • 21 Димитров

    32 4 Отговор
    "И накрая време е за „уво“ в НСО. Службата да престане да бъде военизирана и да заработи по прозрачни и ясни правила". Че то какво е ясно и прозрачно в милата ни Родина??????
  • 22 БОДИЛ

    18 21 Отговор
    Като чета тук много "специалисти" разбиращи от службата НСО , но ако се наложи вие да работите там съм сигурен , че за нищо не ставате : нито умствено , нито физически! Просто сте тролове и пишете глупости ! Защо като много "разбирате" не пишете за Антонов , защото именно той сътвори базите и злоупотребите там ??? Плюете по сегашния ген. Дяков защото въвежда ред и настъпи здраво вашите лобита и калинки там !!!
  • 23 Чичо

    20 8 Отговор
    ВСИЧКИ ВЪН!
  • 24 Керемидчиев

    12 16 Отговор
    Едностранно написана поръчкова статия.
  • 25 Бившно не там

    10 17 Отговор
    Хора, не може да ,Ви, мине през акъла какъв К----Р е за гардовете, по колко часа им се налага да работят, колко тренират и на какво психическо напрежение са подложени. Плюс простотиите на началниците.

    Коментиран от #26, #27

  • 26 стига бе

    7 6 Отговор

    До коментар #25 от "Бившно не там":

    Нали чухме за гнилите ябълки в съдебната система. Сега почваме да чуваме и за другия гнил зеленчук. Някой точно затова отиват там, а понякога точно такива ги търсят за такива места. Да изпълнява му е първата задача, а мисленето е на ентия ред по значимост. Но до това докарват висшите ръководители от ... кой знае дали тогава съм бил и роден.
  • 27 Расулюлах

    15 10 Отговор

    До коментар #25 от "Бившно не там":

    Некои насила да ги бута там а? Мама си ли дирят там като е гадно и непоносимо?тва са еничари дето носат на раце народните изедници като искат пари и работа свят широк не е необходимо да вардят народните изедници има и пичтени професии
  • 28 Слави

    6 3 Отговор
    "пичтени професии" ся я взел ти да тролиш за центове.
  • 29 Zoro

    15 4 Отговор
    И пазачите по Враня, Кричим и Варна са с пагони и взимат пари като охраната на президента или депутатите, демек минимум 1600 лв. + дрехи 600 на година+ гориво за отпуски все едно ходят с ЗИЛ при 20 на 100 км .разход по таблица+ 60 работни дена отпуска,12 часа смяна- 2 дена почивка. Нека да е лошо в НСО

    Коментиран от #31

  • 30 Гого

    11 4 Отговор
    С тези темпове всеки втори ще е на държавна работа аман от скапаната държавна администрация.
  • 31 татко ви

    13 9 Отговор

    До коментар #29 от "Zoro":

    ами като е толкова хубаво защо не отидите да работите в НСО и за там както за армията няма кандидати
  • 32 ОСN

    6 7 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Даже и 100 души НСО са много. Охрна от по 4-5 души само на президента, министър председателя и шефа на парламента. Другите като нас обикновенните хора, за да са по близко до народа. НСО стана като МВР пари , пари и още пари , а данъкоплатецът и народа да се гърчи.
  • 33 007

    12 7 Отговор
    Кандидати и за полицаи няма а и за гвардейци няма и за военните училища също !!! Лесно е да седиш пред компютъра и да тролиш, да даваш оценки и да плюеш без да си наясно с действителността , без да имаш капацитет за тия длъжности !!! Хайде оставете ген Дяков да си ръководи службата щом е сложен с огромно доверие и очаквания там !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 123

    8 7 Отговор
    Статията съдържа лъжливи твърдения. Оставам с впечатлението, че целта е да се създава негативно мнение за една организация, в която летвата е толкова високо, че някои странични наблюдатели освен да кажат, че "гроздето е кисело", няма какво друго да направят.
  • 36 RRW

    7 5 Отговор
    Господата от НСО почиват, налазиха форума ! Харесва им хранилката НСО.
  • 37 Бивш

    9 3 Отговор
    Статията написана по - горе е абсолютно вярна .Наистина в службата има много търтей с високи заплати уредени от някой депутат,генерал или лице с позиция. Като цяло летвата се вдига много именно от връзкарите на високи позиции ,който взимат по 2400 лв., но масово всички млади който влизат там работят за малко пари ....стартово 850 лв. като има много ИЗВЪНРЕДЕН ТРУД ,който Не Се ЗАПЛАЩА. Служител с 10 г. Сержант взима 1000 лв а бачка по 240-250 часа месечно без да му се води и плаща извънреден труд..Заплатите не са високи а проблема с работното време си остава от години незнам защо всички си затварят очите за работното време. Има и текучество на кадри , значи не е много добре.
  • 38 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Viki":

    Няма такова нещо и такъв човек и такава заплата.Ела бачкай.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.