6 Юли, 2018 22:02 4 331 30

"Лукойл Нефтохим" остава най-голямата компания в България

  • лукойл-
  • лукойл нефтохим

Данните за класацията са събрани от подадена от компаниите информация, от публични източници на информация, регулаторни органи, бази данни

"Лукойл Нефтохим" остава най-голямата компания в България - 1

Бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" продължава да заема лидерската позиция в класацията на най-големите компании в България. Приходите ѝ за 2017 г. са близо 5,8 млрд. лева.

На второ място за миналата година е "Аурубис България" с 5.5 млрд. лв. приходи, а третата позиция заема Националната електрическа компания с 3.1 млрд. лв. оборот. Това показва ежегодната класация на "Капитал".

Новото попълнение сред 10-те най-големи компании е русенският производител на биогориво "Астра биоплант", който заема мястото на отпадналата от топ 10 верига ОМВ. Любопитна подробност е, че всички десет компании на върха на класирането имат по над 1 млрд. лв. приходи за 2017 г. – нещо, което не се е случвало от 2008 г., отбелязва изданието.

Данните от подреждането показват, че за последните 12 месеца общите продажби на най-големите 100 компании в страната са били 66 млрд. лв. За мащаб – това се равнява на над една пета от всички декларирани от бизнеса в страната обороти през 2017 г.

В номинално изражение най-висок ръст на приходите си за 2017 г. отчитат представителите на металургията – средно с 43%. При тях обаче до голяма степен подобрението се дължи на увеличените цени на суровините на международните пазари. Подобна е и ситуацията в сектора на горивата, където оборотите нарастват средно с 18%, отново благодарение на ценови двигатели.

Извън тях двата сектора, които бележат най-значителен реален растеж, са софтуерният и строителният – и в двата скокът на приходите е с почти по 20%.

Силна година отчитат и машиностроителните компании, където ръстът на приходите също се измерва в двуцифрени стойности – средно 12%.

Данните за класацията са събрани от подадена от компаниите информация, от публични източници на информация, регулаторни органи, бази данни. Част от отчетите са от Търговския регистър. Финансовата информация за публичните дружества е от Българската фондова борса, Комисията за финансов надзор и други платформи за отчети. Класацията обхваща нефинансови дружества, регистрирани в България, и не включва банки, застрахователи, лизингови компании, инвестиционни посредници и дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ). Не включва и учебни заведения и болници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любопитен

    21 10 Отговор
    Е как, нали крава бойс твърдяха,че Лукойл не плаща данъци,че се води,че работи на загуба?

    Коментиран от #4, #29

  • 2 Лукойл

    29 1 Отговор
    са всичко друго, но не и българска компания. Това са руснаци и всеки го знае. Всеки голям бизнес в БГ е чужд. Ние сме роби и си даваме земята и ресурсите за жълти стотинки заради подкупни политици

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Адвокат

    24 5 Отговор

    До коментар #1 от "любопитен":

    Това че имат толкова оборот не означава че се плащат данъците.Най-големите измамници в България означава.

    Коментиран от #8

  • 5 Левски

    10 8 Отговор
    интересно Е как българските приватизирани от американци в ТЕЦ Марица Изток продължават да продават най-скъпата електроенергия в България при което има гарантирана изкупна цена и пазар! И аз искам така!
  • 6 Иванов

    16 5 Отговор
    Лук ой! е Моторът, задвижващ българската политическа Мафия. А този Мотор се командва от едно много зло джудже.
  • 7 Woof

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Лукойл":

    На практика такова нещо като национални компании вече няма, освен ако не говориш за нещо от калибъра на кварталната бакалия. Пък и не е от голямо значение на кого си продаваш труда стига той да ти се заплаща. Освен това чуждестранните компании плащат същите данъци като българските. Ако си мислиш, че ако бяха български нещо щеше да е по-добро жестоко се лъжеш.
  • 8 любопитен

    7 7 Отговор

    До коментар #4 от "Адвокат":

    Шшш, Хадвокатчето виж кво пишеш-Публикувано във факти.бг: че имат толкова оборот не означава че се плащат данъците...
    а ся погледни темата хамсалино-Публикувано във факти.бг: Приходите ѝ за 2017 г. са близо 5,8 млрд. лева.
    Да правиш разлика между оборот и приход? Ма мнооо си...!

    Коментиран от #11

  • 9 Съни

    4 2 Отговор
    Е колко са платените реално данъци в България и колко са изнесени зад граница незнайно как, от кого и накъде?

    Коментиран от #10

  • 10 СКОРО КАЗАХА ЧЕ НЕФТОХИМ

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Съни":

    ДЕФАКТО ИМА КОЛКОТО ПРЕХОДИ ТАЛКОВА И РАЗХОДИ ДЕМЕК БУКСУВА И НЕ ВНАСЯ ЕДНА СТАТИНКА ОБЛАГАЕМА ПЕЧАЛБА.......
  • 11 Да да

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "любопитен":

    Приход- продали са стока за толкова! Разход- заплати,суровини,транспорт,ток,вода и др. Пащат ДДС,тоест ние го плащаме! Данък печалба 10% изчислен върху Приход минус Разход равно на 1 млн.лева за година или внесен данък 100 000 лв. И това е когато счетоводителите са объркали! Ще е хубаво да се върне Данък оборот с 5% ставка! В хазната ще влязат 250 мил.които изтичат към пРосия!

    Коментиран от #13, #15

  • 12 стоян георгиев

    9 6 Отговор
    интересно що при тоя оборот нямат никаква печалба в лукоил?за 12 години над 60 млрд. оборот и никаква печалба.и факти не ми триите коментара ,не съм писал нищо обидно!
  • 13 АМИ КОСТОВ ДЕМОКРАТА ЩО Я ПРОДАДЕ

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Да да":

    НАЧИ ВИНОВНИ СА ПАК ВАШТИ ХОРА.
  • 14 antimediator

    10 6 Отговор
    Лукойл захранва руската креатура в България.
    На руснаците не им трябва да печелят от Белене ,от нефтопровода Бургас -Александруполис, от Южен Паток....
    Важното е да се създаде и финансира стройна мрежа от руски агенти,родоизменници, радетели на славянството и православието и всякакви други руски мекерета , които всеки момент да са готови да дестабилизират България и поставят под съмнение европейското и бъдеще.
    Това се опитват да правят в Сърбия и Македония.
  • 15 любопитен

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Да да":

    Ти къде видя цифрите за разходите,че направи сметката? Ма голям одитор се изкара!

    Коментиран от #16

  • 16 любопитен

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "любопитен":

    За 17 години, внесени 32.5 млрд. в държавната хазна. Определено не са много, но кой е внесъл повече? Просто отбелазвам,че твърденията, че не внасят нищо в държавата не е вярно.

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 без мозък

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен Язовец":

    Да ти купя от пазара една палка мухоловка и да поведеш борбата срещу тези рашън инсекти?
  • 19 стоян георгиев

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "любопитен":

    внесените в държавната хазна другарю са от ддс и акциз,разбираи тва са дължими суми по закон.въпроса е че лукоил лъжат че са на загуба от както са на нашия пазар,поради което не плащат данък печалба,а няма как да са на загупа предвид че са монополисти и цените на горивата им хич не са ниски!

    Коментиран от #20, #22, #23, #30

  • 20 Пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Държавните органи къде са? Контрола, проверките и ревизиите са тяхно задължение? Или са на бригада - правят пристанище на острова? А иначе нарасналите обороти са от инфлацията - т.е. от допълнителното дране на населението!
  • 21 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    0 1 Отговор
    И само да излезне технологията на извънземните за безплатната енергия която се крие от нас умишлено да сме роби и лукоила ше стане моментално наи малката компания
  • 22 любопитен

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    На теб ли да вярвам или на изнесените официални данни? Гледам таблицата и: Лукойл Нефтохим, данък печалба-91.1 млн, Лукойл България, данък печалба- 60.8 млн., общо двете дружества, ДАНЪК ПЕЧАЛБА- 150.9 млн. Не коментирам дали са малко или не, показвам кое е факт. Т.е. твоето твърдение е невярно! Другарю ще ми казваш,когато се хванем за ръчички и после си легнем!
  • 23 любопитен

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    А и още нещо другарко моя, никой не ви кара да зареждате от Петрол, Лукойл. Лично аз ползвам услугите на Ромпетрол- 98 бензин, тази година го премахнаха и минах на 100 октана. Ако не се лъжа сега цената му е над 2.40. Има си бензиностанции, които внасят румънско и гръцко гориво, зареждайте от тях! Кво ревете!

    Коментиран от #24

  • 24 карлик

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "любопитен":

    ЛукОйл България е декларирала печалба само за 2008-ма година за цялото пребиваване на компанията в страната . Всички останали счетоводни години са завършвали със загуба . Ромпетрол зарежда гориво основно от Лукойл -Нефтохим , като внос ор Румъния е по-скоро епизодичен

    Коментиран от #28

  • 25 Статистик

    1 1 Отговор
    Голяма като оборот, но като данъчен платец внася данък печалба по малко от махленския ЕТ!
    Акцизът върху горивата, който Лукойл внася в НАП е платен предварително от купувачите!
    Парадоксално е ,че голямата фирма няма пари да си постави измервателни уреди за постъпилите суровини и излезлите стоки.
  • 26 Кумчо Вълчо

    1 0 Отговор
    Венци правилно казват колегите които коментират .Дай статистика кой какви пари вкарва в бюджета и кои компании дотираме чрез бюджета освен американските ТЕЦ?????
    Ще ми цитираш кой каква печалба имал ,има ама си е за него
  • 27 Кумчо Вълчо

    0 0 Отговор
    И още нещо евангелието не се чете отзад - напред.Не ни баламосвай.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Икономист

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "любопитен":

    Правиш ли разлика между приходи и печелба???
    Аз незнам държава в света където се дължат данъци заради приходи???
  • 30 Икономист

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Ти уби тъпомерът, какво ДДС каъв акциз бе пич??
    Днес ги дават след 3 месеца им го възстановяват.
    Тези данъци се плащат от народа!!!!!!
    Има си корпоративен данък аз не съм проверявал, но хората го казаха, че се правят счетоводни магии да не излиза на печалба за да не го плаща.