Last news in Fakti

7 Юли, 2018 13:09 5 121 22

Китайците идват! Мислете му!

  • китайци-
  • доналд тръмп-
  • американска мечта
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на проф. Васил Проданов

През 90-те години на миналия век, изпитвайки една студентка – задочничка, се заговорих с нея. Каза ми, че работи в Дирекцията на полицията в София и се занимава с регистрацията на чужденците. Попитах я кои са най-бързо увеличаващите се чужденци у нас. Отговори ми: „Китайците! И никога не умират. Когато някой умре, тайно го погребват, предават документите му на някой друг, приличащ на него и на негово място идва нов.“ През следващото десетилетие обаче потокът на китайците като че ли намаля, докато този на китайски стоки се засили и вече дори традиционният български чесън и мартеници започнаха да се внасят от Китай. Китайските ресторанти в София са повече от ресторантите на всички американски вериги, взети заедно у нас, а може би и от българските ресторанти с национална кухня.

Преди няколко години в края на учебната година, както става ежегодно, дойдоха две студентки да ги изпитвам предсрочно, защото ще заминават на бригада в чужбина. Попитах ги в кой град от Америка ще отидат, а те отговориха: „Няма да бъдем в Америка, отиваме на бригада в Шанхай“. Интересно! Довчера всички вървяха на Запад към САЩ, а сега се появяват такива, които тръгват на Изток към Китай.

Скоро след това през юни месец имах лекции със студенти задочници. Беше топло и всички бяха по фанелки с къси ръкави. Неколцина от тях, както е модно днес, бяха с татуировки На ръцете на двама от тях забелязах нещо, което не бях виждал досега – йероглифи. Попитах ги какво означават те. Отговориха ми: „Надежда“. Тези две момчета търсеха надеждата чрез китайските йероглифи, не чрез американската мечта.

Нещо става, и то не само у нас. Тези дни се появи информация за това, че в Африка, където Китай се е превърнал в най-мощната икономическа сила, даваща тласък на развитието на континента, върви много бързо разпространението на китайския език като нещо, което трябва да знаеш, за да имаш успех. Интересно, досега се смяташе, че успех ще постигнеш, ако знаеш английски. Когато питат африканците защо са решили да учат китайски, те отговарят: „От там идват повечето неща. Ако влезеш в американски или британски хипермаркет, повечето стоки са китайски.“ Друг изучаващ китайски заявява:

„Днес повече хора говорят китайски отколкото някакъв друг език.“ За повечето хора в Африка Китай е станал символ на икономически успех и способността да говориш китайски се вижда като сигурен път към успех в живота. Затова и броят на африканците, учещи се в китайски университети се увеличава и Поднебесната империя се превръща в най-популярната дестинация за обучение в чужбина. Това се стимулира и от китайското правителство, което да края на 2018 година ще раздаде около 30 000 стипендии за африканци, учещи в Китай (1).

Тези дни американците честваха националния си празник, развявайки американски знамена. С едно уточнение обаче – повечето от тези знамена са внос от Китай. И не само това. Знаех досега, че българските знамена, които се размахват на всякакви патриотични събития, както и мартениците ни се правят в Китай. Знаех, че китайски фирми правят и фанелки с образа на Путин, разпространявани у нас, и не само у нас. Но не знаех и много ме досмеша, като видях че и американците не биха могли да си направят предизборна кампания и протестен поход без китайците. Тръмп се тупа по гърдите, че ще направи отново „Америка велика“.

Символ на това величие са американските знамена, които се развяват по сгради, празници, държавни паради и пр. Тези знамена не са правени обаче в Америка. Американците вече и знамената, които размахават, обяснявайки колко са велики, не си шият сами, а им ги дават китайците. Нещо повече, китайската фабрика, която е шиела знамената за предизборната кампания, с която Тръмп стана президент, е наета отсега да прави знамена за неговата и през 2020 г. Тя можела да произвежда дневно по 100 000 знаменца на различни страни в света. Досега в САЩ вдигаха врява, че Путин се бил намесил да изберат Тръмп, но се вижда, че и без китайска фабрика да му прави американските знамена той не може да мине. За това обаче противниците му не вдигат врява, защото същата фабрика е продала на демократите знамената за предизборната кампания и на Хилъри Клинтън. От всяко знаменце китайците са печелели по 1 долар. Така се оказва, че от това, че американците искат да правят Америка „Отново велика“ пак китайците печелят (2).

Проблемът е, че китайците идват не само със знамената в САЩ и в България, както и в много други страни в света. Не само с чесъна, който като стотици други български продукти затрихме, ликвидирайки селското стопанство с ентусиазирани ревове „Днес е един велик ден за българската демокрация“. С ликвидацията на какви ли не български продукти в името на „българската демокрация“ и нашите демократи помогнаха за това китайците да идват и да внасят днес какви ли не неща у нас. И не само у нас. САЩ внасят повече високотехнологична продукция от Китай, отколкото изнасят. Нищо че се жалват, че китайците им крадяли технологиите. Изобщо китайците идват! Мислете му!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    68 0 Отговор
    Дали ще дойдат китайците, или не няма значение! Ние си отиваме!
  • 2 Въййййййййй

    19 5 Отговор
    Крийте кученцата за тях са агънца и прасенца....

    Коментиран от #18

  • 3 Иванов

    24 4 Отговор
    Триадите са вече тук! Конграчулейшънс, тикви!
  • 4 стоян георгиев

    13 17 Отговор
    у нас за съжаление е пълно с такъв тип професори!!!
  • 5 Мечтател

    11 17 Отговор
    Китайците идват! Мислете му! Така е озаглавен анализа . Каква връзка има изработката на американския флаг , гурбетчийството и ученето в Китай !? Ами г-н професоре докога правителствения самолет на Поднебесната империя ще бъде американски БОИНГ 747-400 ???

    Коментиран от #12

  • 6 Хихихи

    22 7 Отговор
    Идват наистина, и никой не може да ги спре.... Най малко глупавата Америка.... Китай е следващия световен господар, идва края на хегемонията на САЩ....
  • 7 onq s konq

    16 12 Отговор
    Не съм професор,няма и да бъда.Защото "не ме влече".Това не значи че не мога да обясня ФАКТИТЕ на въпросното светило,които той САМО ИЗРЕЖДА,а "анализът" му е "Мислете му"!:)И така:Китай е "Поднебесната империя на ХАМАЛОГИЯТА".За разлика от Западния бял човек,там Жълтият е навит да бачка за ШЕПА ОРИЗ.Прави го не защото така му харесва,а ЗАЩОТО НЯМА ИЗБОР!Там обаче НЯМА РОПОТ СРЕЩУ ЕКСПЛОАТАЦИЯТА И МИТИНГИ С ВЪЗГЛАСИ "ДОЛУ",защото има Площад "Тя нън мън",а по него циркулират ТАНКОВЕ,които не стрелят,А МАЧКАТ.Прогресът на Китай се дължи единствено на ЕВТИНИТЕ НЕПРЕТЕНЦИОЗНИ СТОКИ,прадназначени за БЕДНАТА ЧАСТ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО...които закономерно са повече от материално безпроблемните.С тая си експанзия Китай обаче УНИЩОЖАВА РАБОТНИТЕ МЕСТА В ЗАПАДА и ЕДИНСТВЕНАТА ВЪЗМОЖНА ЗАЩИТНА РЕАКЦИЯ НА ЗАПАДА Е НАЛАГАНЕ НА ПОДХОДЯЩИ ВИСОКИ НИВА НА СТОКИТЕ ИМ....ако искаме да оцелеем ФИНАНСОВО И ФИЗИЧЕСКИ.Затова и Тръмп прави първи крачки в тая насока,за което беше и КРАЙНО ВРЕМЕ!

    Коментиран от #19, #20

  • 8 Годишник

    21 1 Отговор
    10 години бяха достатъчни да помислим, че сме часто от така наречения западен свят .... сега 10 години по-късно разбираме, че цяла Европа като население е просто една провинция в Китай... Защо трябва сега да се чудим как така са в състояние да си купят Европа, за тях е просто една провинция, в която могат да инвестират :)

    Коментиран от #14

  • 9 onq s konq

    6 4 Отговор
    Поправка:4-ти ред от долу нагоре ""високи нива" да се чете "високи МИТА".
  • 10 Еее

    7 7 Отговор
    Че какво лошо има че китайците идват с тях идват и парички.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 От еб.ча

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Мечтател":

    Последните десетина години джасъм само китайки и все нещо ново ми прилагат в леглото , много са еб.иви и знаят кво да правят но , са долно и лицемерно племе , никога не можеш да им вярваш за нищо

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Голем смях

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Годишник":

    Тази провинция има само в ЕС 550 млн. население и произвежда повече продукция от Китай.За качеството на тази продукция няма и смисъл да говорим,защото всеки знае че китайско е синоним на ниско каческтво и боклук.Все още няма заводи за китайски автомобили в Европа,а има десетки такива в Китай.Все още китайските авиолинии поръчват стотици самолети на Еърбъс ,а не карат китайски щайги.Все още китайските небостъргачи ги строят западни архитекти и компании.И все още Китай в сравнение с ЕС са първобитна държава в по-голямата част от територията си.
  • 15 viktoria

    8 0 Отговор
    По-добре китайци отколкото мигранти
  • 16 desti

    5 4 Отговор
    От стотици години има китайци и цели китайски квартали по целият свят , е и какво толкова страшно е станало от този факт ? Такива "професори" са се наместили в българската "наука" и кадърните , млади учени бягат навън , защото не могат да "изплуват" тук от "умници" като този г-н или другар.
  • 17 голем страх

    6 3 Отговор
    Китайците са интелигентен и работлив народ. Нищо не губим, ако имаме малко от тях в България. Те си имат собствени бизнес ниши (е, някои и незаконни - наркотици, трафик) и ресторантьорството е една от тях. Няма лошо в китайските ресторанти, храната им е вкусна, полезна и качествена. Американските вериги са пълни с вредни боклуци, а каквото и да си говорим, ние българите почти нямаме традиционна кухня, нито традиции там по принцип. Почти няма българско ясти, което да не се окаже, че оригинално е от други части на света, или с продукти, които са се появили преди 100/200г. в Европа. Добре, че Балкантурист е изобретил шопската салата, 80-те, че да има поне нещо, за което да претендираме със сигурност, даже и ракията ни я оспорват. Да не говорим, че откакто сме в ЕС, даже и родната ни кухня се прави с чужд внос ГМО и е толкова българско, колкото киноата.
    А успехът на китайската икономика се състои в затвореният им вътрешен пазар и големината на този пазар по принцип и умело регулиране на валутата им. При тях си имат едни цени, само вътре в Китай, те си налагат курса на юана. Това им позволява да продават на много по-ниски цени извън Китай. Меркантилна икономика, затворен пазар, който се самозадоволява, без внос, много излишък, всеки долар, който постъпи отвън е само чиста печалба. Това е измислено във Франция, но съвършенството е постигнато в Китай. Само, че в България това няма как да стане, ние нямаме контрол над валутата си, германците я контролират. Не мож
  • 18 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Въййййййййй":

    Това което сте написал се отнася за виетнамците !!!
  • 19 незнайко

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Господине, на какъв телевизор гредате световното ? От какъв компютър или лаптоп пишете Вашия коментар ? С какви гуми е обута Вашата
    кола ? Това ли са за Вас евтините дранкулки от КИТАЙ ??? НЕ БЪДЕТЕ ЧЕРНОГЛЕД !!!
  • 20 Равен,

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Бедни. ,евтини..а телефона Ви какъв е?
  • 21 До коментар Голем страх номер 17

    0 0 Отговор
    Хаха китайците не са интелигентни. Не и тези, които живеят в България. Работил съм с тях и по-мизерни и мързеливи същества не съм срещал. Идея си нямаш какво е състоянието на кухнята им в ресторантите и какви прокажени китайци готвят там. Хигиената е под нулата. Рядко използват препарат за съдове. Ако някой снима в кухнята как се готви, повярвай ми никой нормален човек няма се храни в китайски ресторант. Най- мръсните създания на земята са тези дръпнати създания.Така че не ми ги хвали.
  • 22 българин

    0 0 Отговор
    когато бях ученик 5-6 клас се смеехме че китайците ядът само ориз и карат колела а то какво стана от играчка стана плачка за нас.