9 Юли, 2018 09:40 2 810 10

Руски доклад: Предстои криза с петрола

  • русия-
  • доклад-
  • цени-
  • петрол-
  • криза-
  • министерство-
  • сащ-
  • срив

Предстои ли срив на цените?

Руски доклад: Предстои криза с петрола - 1
Снимка: Shutterstock

Руското финансово министерство предупреждава от опасността за нов срив на цените на петрола, ако те останат над дългосрочните нива на баланс от 50-60 долара за барел, казват от министерството в документ, с който Sputnik се е сдобил.

„През 2018 година цените на петрола достигнаха нови върхове от 2014 година насам. Основните фактори на растежа на цената бяха икономическата криза и срива на добива на петрол във Венецуела, както и намерението на САЩ да „анулират добива на петрол в Иран“, след като се оттеглиха от ядреното споразумение. Въпреки това, стабилните цени на петролния пазар са под настоящите цифри и възлизат на около 50 долара за барел, а настоящият растеж трябва да бъде разглеждан като временен. Ако цените на петрола продължават да стоят над дългосрочните нива на равновесие, сривът в цените ще се повтори“, пише в документа.

Авторите на документа смятат, че възникващата ситуация е подобна на периода на високи цени на петрола през 2011 – 2013 година, когато дългосрочното ниво на равновесие беше около 80-90 долара за барел, докато действителната цена достигна до около 110 долара.

„Тогава, след период на високи цени между 2011-2013 година, ОПЕК стартира ценова война срещу добива на шистов газ от САЩ и маргиналните цени на петролния добив около света паднаха до сегашните нива на 50-60 долара за барел“, се казва още в документа. Според министерството, държави като САЩ, Канада, Бразилия, Ангола и други, имат достатъчно ресурси и възможности да увеличат добива си на петрол, предаде „Фокус“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 прУстакоФ

    5 1 Отговор
    " Опасност за нов срив на цените на петрола '' ???? Аз съм шофьор?Отдааааавна вече не съм петролен магнат.България пък още по-отдавна не е износител на петрол....
  • 2 Kcaniba

    9 11 Отговор
    При цени под 50$ за барел, Русия отива при СССР!

    Коментиран от #3

  • 3 трарара

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Глупости. Тя вече беше 2 години по- ниска.

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 4 гост

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "трарара":

    Дааа , беше , макар и по-малко от две години и "икономиката" на Раша от 2,3 трилиона стана 1,2 и не може да мръдне от там !!! А представи си ако паднат под 40 и то не за 2 , а за 20 години !!!!
  • 5 гост

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "трарара":

    Срив на цените ще има , каквото и да правят и Раша и ОПЕК и който и да е !!! Просто вече всички финансисти се съгласиха , че световния пик в търсенето ще бъде не по-късно от 2022 г !!! След което предлагането за постоянно ще надвишава търсенето , а това ще значи постоянно падане на цената !!! Още повече , основните вносители САЩ ,Китай и ЕС постоянно ограничават потреблението и развиват собствен добив !! САЩ до 5 години ще получават цялото си потребление от собствен добив плюс малки количества от Канада и Мексико с които има безмитен съюз , а в Китай и Индия до 2030 над 50% от транспорта и енергетиката ще са елктрифицирани и от ВЕИ !!
  • 6 Kcaniba

    5 8 Отговор

    До коментар #3 от "трарара":

    Знаеш ли колко килограма рубли струват един грам злато днес???

    Коментиран от #7

  • 7 112

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Kcaniba":

    На руснаците не им дреме, могат да понесат всичко.

    Коментиран от #8

  • 8 Да да

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "112":

    Дали! Могат ли да измрът от глад?

    Коментиран от #10

  • 9 Бесен Язовец

    2 3 Отговор
    Казмурите треперят, падне ли цената на петрола, отиде рашка на кино, както стана със сесерето.
  • 10 ТЕ НЕ СЪ КЪТ ТЕБЕ ПЕТИМА

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Да да":

    ПИЯТ ВОДКА ДО НАСИТА А ЗАМЕЗВАНЕТО Е МИРИСА НА ЕДНА КИСЕЛА КРАСТАВИЧКА.ТЪЙ ЧЕ ХИЧ НЕ ТИ ЯСНО ЗА КВО СТАА ДУМА...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания