Last news in Fakti

9 Юли, 2018 11:45 1 768 8

Каним Китай за АЕЦ „Белене“

  • аец белене-
  • инвеститори-
  • емил караниколов

България и районът са стратегически

Всички проекти, които ще са с китайско финансиране, трябва да са по правилата на Европейския съюз и точно той ще съгласува всички проекти за Централна и Източна Европа, а по-късно и за Западна Европа. България се очаква да бъде гарант на тези проекти. Това заяви в интервю за БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Най-важното за мен е политическият сигнал на Китай, че България и районът са стратегически. Това е изключително голям шанс за България и района", добави министърът.

По думите му данните сочат, че инвестициите на Китай в Западна Европа са повече отколкото в Източна. "За да няма новини, че инвестициите при нас са повече и Китай разделя Европа, ние ще се опитваме да спазим правилата на Европейския съюз", категоричен беше той.

По отношение на АЕЦ "Белене" министърът заяви, че ще се търси китайски инвеститор, както и голям европейски партньор с китайско посредничество.

"Най-важен за мен е политическият сигнал от Китай, че регионът и страната са важни в инвестиционен план. Освен инвестиции, нашият бизнес се нуждае от гарантиран пазар. Очакваме представители на китайската агенция за тютюн. Най-важното е, че осигуряваме български тютюн да влезе в Китай. От нас зависи как ще се представим, какво ще е качеството", смята Караниколов.

Той уточни, че в края на този месец ще се срещне с представители на големи китайски провинции.

"Още от днес започвам среща с китайски компании. Тепърва всеки министър ще има среща. Ще се говори и много за туризъм. Китай търси качество. Те са на стандарт, в който вече търсят качеството и доброто обслужване. Изпращаме туристическо аташе в Китай", сподели министърът.

По думите му китайците не познават България. "Имат интерес от био и еко туризъм. Те търсят здраве, не се интересуват от морето. Започваме веднага работа. Ли Къцян направи изключително голяма реклама на нашия туризъм. И тук той даде изключително важен политически сигнал", каза още той.

"Опознаването свърши. Дълги години нямахме добре действащ закон за концесиите. От началото на тази година имаме и е съобразен с всички европейски директиви. Вече имаме какво да предложим", категоричен е Караниколов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миро

    3 4 Отговор
    Да поканим и ислямска държава.
  • 2 Бесен Язовец

    10 3 Отговор
    А парите за неостойката към Росатом кой ще плаща? Отново ли бг.народа ще плаща за тъпотиите на Борисовите правителства? С 1.200 милярда лв.можеле да се купят 12 изтребитела а те отидоха на вятъра заради простите игри на герберастите!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Икономист

    6 3 Отговор
    Китайците ще ни глътнат за закуска. След тях остава само прах и пепел. Искат земя, искат ресурси, искат да консумират и завладяват. 1,5 млрд гладни гърла.
  • 5 Подкупен червен овчар

    4 9 Отговор
    Ще строите АЕЦ в Белене, т.е. в ЗЕМЕТРЪСНА зона и на 30 км. от моя дом на КУКОВО ЛЯТО!!! Такива протести, затваряне на основни пътища и конфликти ви чакат, че ще ми я постоите на... самолетоносача отгоре...
  • 6 Bahti

    3 0 Отговор
    От кога Роби като Нас имат? Само парчето земя е от значение. Не и хората. Ае Гласувайте!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гого

    0 0 Отговор
    Ще има доста кандидати да каните туко така не се хвърлят някакви си 20 милиарда евро ако не крадяхте толкова можеше още две централи да се вдигнат.