11 Юли, 2018 18:00 1 357 0

Науката зад мотивацията

  • мотивация-
  • живот-
  • мотивация

45 % от хората спират да спазват своите новогодишни обещания след месец. Няма значение дали се опиташ да отслабнеш, да получиш повишение или да спреш цигарите.

Защо е толкова трудно да останем мотивирани и как може науката да ни помогне да постигнем това, което искаме?

В един експеримент на Масачузетския технологичен институт на студентите им били дадени два различни вида задачи. В първата им било наложено да натискат два клавиша от клавиатура колкото се може по бързо и който направил това по-бързо щял да получи пари. За някои тази награда било 300 долара, а за други – 30.

Групата с награда 300 долара се справила с 95% по –бързо от тази с 30, показвайки как парите могат да бъдат мотиватор.


Във втората задача са ги накарали да решат сложно математическо уравнение.

Изненадващо, групата с 300 долара се справила с 32 % по-бавно от тази с 30 долара. Това се нарича ефекта на разсейване. Когато ни е дадена сложна задача, социално или икономическо напрежение може да прехвърли вниманието ни от работата към мотиватора.

Нормално е да правим нещо, което харесваме, но като имаме предвид, че 67% от фитнес абонаменти не се използват, все повече заприличва на това, че избираме грешните занимания. Може да гориш най-много калории на пътека, но не ако спреш да ходиш след 2 седмици. По-добре да избереш нещо, което харесваш да правиш.

Твоята цел също има значение. Изследване показва, че тези фокусирани на отслабване са тренирали по-малко от тези, които искат да се чувстват по-добре всеки ден.

Колкото и да е добре да имаш положителен поглед на нещата, оптимизъм може невинаги да е най-добрата стратегия. В изследване на 220 жени се опитват да спрат пушенето, тези, които си представили успех без трудности са били по-малко вероятни да спрат. Позитивни мисли могат да объркат мозъка да си мисли, че вече е свършил тази работа, и намалява мотивацията. Това не значи, че негативни мисли са хубави. Най-добре е да си представиш целта ти как се сбъдва и после трудностите, които трябва да преодолееш.

Накрая избягвай ефекта „какво толкова”. Този ефект за пръв път се видял в изследване, където на хора с диети дали млечни шейкове в различни размери, а после и сладолед. Накрая се оказало, че тези, които са получили повече шейк също са яли повече сладолед, защото „и без това вече са си развалили диетата” .

Да очакваш, че ще имаш трудности по пътя към успех, няма значение ако целта е фитнес, спиране на цигари или амбиции в работата, ще те доближи към това да превърнеш мечтите ти в реалност


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА