Last news in Fakti

10 Юли, 2018 16:47 8 454 13

Сделките с луксозни имоти са по-малко

  • жилища-
  • софия-
  • лукс

Спад в сделките с луксозни имоти се наблюдава през първото полугодие на текущата година. Това е доста странна тенденция като се има предвид икономическото оживление и повишаването на доходите и кредитирането у нас. За разглеждания период се отчита ръст от 30% при запитванията за имоти от луксозния сегмент. Купувачите обаче остават предпазливи, тъй като темпът на поскъпване на този вид имоти е доста бърз. Това прави луксозните жилища и къщи по-малко атрактивни за придобиване с инвестиционна цел.

Алтернатива част от клиентите виждат в придобиването на парцели и строителство на еднофамилни къщи. Те се насочват най-вече към терени разположени в подвитошката яка. Близо 1000 са парцелите, които се оферират в кварталите Симеоново, Драгалевци, Витоша и Малинова долина, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Преобладаващата част от имотите са или са до 500 кв.м. или над 3000 кв.м. Малко са терените с големина около 1000-1500 кв.м. Цената на подобен имот е малко под 100 EUR/кв.м. Най-силно е предлагането в района на Драгалевци – около 400 парцела. И тук преобладават терени от около 700-800 кв.м. Цената на терен от 750 кв.м. е 105 EUR/кв.м. Разполага с 30 метра лице на асфалтов път и всички комуникации.

Що се отнася до цените на луксозните имоти то през първото полугодие на текущата година се отчита ръст от 15% спрямо същия период на 2017-а. „През последните месеци средните цени за продажба на имот трайно варират между 2000 и 2400 EUR/кв.м. В разрез с тенденцията за ръст в цените при продажбите на луксозни имоти, засиленото предлагане на жилища доведе до спад в цените на наемния пазар в някои райони като „Драгалевци“, „Изток“ и „Младост“. Тази тенденция се дължи на споменатия ръст в инвестиционни покупки през последните години, който доведе до превес на предлагането над търсенето”, посочват от консултантската компания Unique Estates.

Ключова роля за развитието на наемния пазар в София също така изигра сегментът на кратките наеми. През първото полугодие на 2018 г. се наблюдаваше засилен интерес към Airbnb услугите у нас, дължащ се на все по-голям избор от нискотарифни полети, както и увеличено търсене на луксозни апартаменти покрай председателството на ЕС в България. През последните месеци обаче наемният пазар изконсумира тези ефекти, като много собственици започнаха да се връщат към по-дългосрочното отдаване на имоти.

Въпреки засилената активност в някои столични квартали, наемният пазар също страда от надценени оферти през последните месеци, като горната граница за наем на луксозен апартамент с една спалня е 600 – 650 EUR, а за такъв с две спални – 1200 EUR. В подобни случаи, специалистите съветват собствениците да се стремят към реалистични цени за наеми, за да предотвратят излишно дългия престой на жилищата на пазара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 джумбуш

    50 3 Отговор
    Нормално е - в Драгалевци няма канализация. Някой лорд от Англия трябва да sere в клекало навън.

    Коментиран от #5

  • 2 627

    46 2 Отговор
    Разчитате на късата памет на българина, нали? Защото неотдавна имахте статия, която гласеше точно обратното..., че има апетит за подобни типове имоти ;)
  • 3 titokz73

    37 8 Отговор
    бягайте хора навън не си давайте парите за глупости!
  • 4 Анонимен

    31 5 Отговор
    Надуха нов имотен балон в София
  • 5 Ryty

    5 36 Отговор

    До коментар #1 от "джумбуш":

    Шматкоаз като съм в драгалевци лак имам канализация, не важи за целия квартал неграмотен

    Коментиран от #6, #10

  • 6 Расулюлах

    40 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ryty":

    Има канализация дръжки нощем пускате тръбата да тече по черни връх да не давате пари за лайновоз
  • 7 Расулюлах

    46 9 Отговор
    Трябва да си малоумен че да дадеш повече от 150 000 евро за къща около софията щот за повече пари ше земаш къща насекъде по света и нема да живееш в тикенистан а къща в самата софия е лудост щото живот няма а мръсотия сгазени кучета гълъби котки съседи селтаци счупени тротоари стърчащи железа от тях улици се едно бомби фърляни прахоляци шум и мизерия и съседи катили

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    25 1 Отговор

    До коментар #7 от "Расулюлах":

    Много точно си описал всичко, бих те повторил и потретил за мръсотията, калта, локвите, разбитите улици и тротоари от бай тошово време, а бе с две думи ''ИНФРАСТРУКТУРАТА'' е супер :)))
    .........щях да забравя и съседите индианци......
  • 9 Радо

    31 7 Отговор
    Какви 150-200К евра Ви гонят бе хора!!!...за 300К евра може да си построите къща на 30-40км. около Виена и да живеете сред най-качественото общество на света, но това е въпрос на необходимост най-вече и на природна интелигентност.
  • 10 ГОСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ryty":

    ма ти си на другата страица
  • 11 Гост

    17 7 Отговор
    Семейството ми е тук. Затова къщата ми е тук. Невъзможно е да емигрираме всички, фукльо с "природна интелигентност"! А и защо, изкарвам пари и живея като бял човек, което не може да се каже за повечето емигранти за съжаление. Не отричам важността ви, все пак 1 млрд. влиза от вас.
  • 12 Сега

    15 0 Отговор
    Хубаво е, че имаше малоумници, които си набутаха парите тук... Лошото е, че те привършиха... :( Гадният Интернет е виновен - тез лапнишарани взеха да гледат оферти извън Тикволандия и се подмамиха да купуват по разни екзотични места по света. От 1989г. насам България се е доказала като държава със стабилна икономика, перфектно здравеопазаване, образование, съдебна система, липса на корупция, страхотна инфрастуктура, нанадминат положителен демографски прираст и чудесни възможности за дребен и среден бизнес! Да не забравяме успешното интегриране на малцинствените групи, които ударно се грижат за просперитета на държавата! Гледайки назад за последните 29 години човек може да разбере само едно - инвестирайки в България вашите пари са на сигурно място!
  • 13 742

    5 0 Отговор
    Леко се обърках, а обичам да се занимавам с икономически анализ.
    В първото изречение е записано "спад в продажбите на луксозните имоти за първото полугодие на текущата година". В същото време малко по- надолу е записано тъкмо обратното! "Що се отнася до цените на луксозните имоти то през първото полугодие на текущата година се отчита ръст от 15% спрямо същия период на 2017-а". ДА ВЗЕМЕМ ДА СЕ РАЗБЕРЕМ! ПОСЛЕДНО СПАД ИЛИ РЪСТ? :-)) Аз лично мисля, че е спад! В цялата страна има огромно количество празни жилища за продажба един път заради ниските лихви и това провокира строителството и второ заради условно постоянната емиграция от 50 000 души на година. Според Вас каква ще е тенденцията? - За мен резултатът е ясен от сега.