Тайван дарява 20 млн. йени на Япония

10 Юли, 2018 21:57
3 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1578
Автор: Виолина Цветанова

Република Китай даде обещание да подпомогне Япония с 20 милиона японски йени, равняващи се на 181 039 щатски долара, за възстановяване след сериозните наводнения, причинени от проливните дъждове – това заявиха вчера в свое изявление от Министерство на външните работи в страната.

Дарението има за цел да облекчи положението в Япония и да покаже загрижеността на правителството и народа на Тайван. Президентът на страната Цай Ин-уен, министър-председателят Лай Чинг-те и външният министър Джпузеф Лу изпратиха своите съболезнования. Броят на загиналите е над 150 човека, а десетки все още са в неизвестност.

В отговор на това по-рано днес в своя профил в Twitter премиерът на Япония Шиндзо Абе изрази благодарността си към Тайван за проявеното съчувствие и подкрепата в този труден момент.

На китайски език Абе пише, че е благодарен за изказаните съболезнования и бързата помощ. Той също изрази надежда, че пострадалите скоро ще успеят да се възстановят и подчерта, че страната не е забравила подкрепата на Тайван и при земетресението в Тохоку през 2011 г.

Република Китай също е засегната от чести проливни дъждове и има дълбоко разбиране за това какви тежки последици може да нанесат подобни бедствия.