Last news in Fakti

11 Юли, 2018 13:00 3 709 19

Еврото в България още през 2022 година?

  • евро-
  • еврозона-
  • българия

Доходите на българите са едва 50% от тези на хората в еврозоната

Еврото в България още през 2022 година? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България подаде молба за влизане в "чакалнята" на еврозоната, но остава спорно дали изобщо е разумно страната да въвежда еврото към датата, взета на прицел - 2022 година, пише ФАЦ в две статии по темата. Ето по-важното:

Доходите на българите са едва 50% от тези на хората в еврозоната. Това обаче не е формална пречка пред присъединяването на страната към общата валута. На преден план излизат други препятствия, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) по повод предстоящото в четвъртък разглеждане на българската кандидатура. В една от двете си статии по темата германският вестник припомня фактите:

"Номинално България отдавна изпълнява критериите"

„Българското правителство не желае повече да губи време по пътя на страната към европейския валутен съюз. Министър-председателят Бойко Борисов изпрати писмо до шефа на Еврогрупата Марио Сентено, с което официално внася българската кандидатура за "чакалнята" на еврозоната ERM-II. В писмото Борисов поема ангажимента да създаде условията за влизане в банковия съюз, които по принцип важат за страните от еврозоната. Писмото е от 30 юни тази година - последния ден от приключилото българско европредседателство", пише ФАЦ и съобщава, че на срещата си в четвъртък в Брюксел финансовите министри от еврозоната ще обсъдят молбата на България.

Под заглавие "В чакалнята" ФАЦ публикува и коментар по темата. Ето какво пише авторът Вернер Муслер:

„Номинално България отдавна изпълнява критериите за конвергенция за присъединяване към еврото. Държавният бюджет е солиден, инфлацията е относително ниска, ниски са и лихвите по дългосрочните кредити", пише ФАЦ и продължава:

"ЕЦБ с облекчение открива друг аргумент"

При тези условия присъединяването към ERM-II, което означава твърдо обвързване на българския лев с еврото, почти автоматично ще задейства и присъединяването към валутния съюз. Защото една страна, която в продължение на две години членува безпроблемно в ERM-II, вече не може да бъде спряна. И не играе никаква роля фактът, че доходът на глава от населението в България възлиза едва на 50% от средния в еврозоната. Реалната конвергенция не е част от критериите. Тъкмо поради това Европейската централна банка с облекчение открива друг аргумент: България все още не е нагодила банковото си законодателство към правилата в банковия съюз. И още не е консолидирала раздутия си банков сектор.

Именно благодарение на тази основателна критика присъединяването на България към еврото може още малко да се отложи. В същото време си остава спорно дали изобщо е икономически разумно България да влиза в еврозоната към датата, взета на прицел - 2022 година. Защото е малко вероятно дотогава реалната конвергенция на страната да се е подобрила съществено", коментира ФАЦ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    25 24 Отговор
    КАТЕГОРИЧНО БЪЛГАРИЯ НЕ ТРЯБВА ДА СТАВА ЗАЛОЖНИК НА ИЗВЪНБЪЛГАРСКА БАНКА. Това е предателство с неописуеми последици!!!

    Коментиран от #6

  • 2 беден работещ

    37 7 Отговор
    "Доходите на българите са едва 50% от тези на хората в еврозоната."
    Взимам 800лв чисти.. това 50% от "европейска" заплата ли е???
    Къде в еврозоната взимат 800 евро, та то минималната е много повече!?!?!?

    Коментиран от #10

  • 3 не на еврото у нас

    21 16 Отговор
    Политиците искат да ни натикат насила в еврозоната, за да могат да теглят неограничени кредити, които други после ще плащат. В еврозоната няма да има валутен борд. По този начин затъна Гърция. Но не е само тя - Италия, Испания и др. имат огромни дългове. Но, да сте чули за политици в затвора? А ние нямаме достатъчно реално-работеща икономика за да се справяме с подобни дългове. Тук "ножицата" между бедни и богати е огромна и продължава да расте.

    Коментиран от #11

  • 4 Пешо

    16 11 Отговор
    Не ни трябва Евро!
  • 5 Мац

    2 2 Отговор
    Какво е ФАЦ?....

    Коментиран от #16

  • 6 ЕвроЗона

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "българин":

    СЪГЛАСЕН СЪМ! Трябва да си останем заложници на български финансови "чорбаджии".... КТБ, Първа.. и.т.н.
  • 7 Грую

    10 5 Отговор
    Може би искахте да напишете на 5% от доходите в ЕС. Къде ги видяхте тези 50%?
  • 8 ДА НИ ДОДИ РУБЛАТА ПРЕДИ ТУЙ А..

    3 5 Отговор
    .........
  • 9 Тромпетист снайперист

    6 5 Отговор
    Ами да изчакаме тогава едни 60-70 години докато реалната конвергенция се подобри достатъчно, че да кандидатстваме за еврозоната. Гнусни евролицемери.
  • 10 Тромпетист снайперист

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "беден работещ":

    Не гледай само колко взимаш в абсолютна стойност, Ганьо. Ти може да вземш 800лв. чисто, ама наема ти е 350, докато един германец може да взема чисто и 3500лв. ама наема му е 1500лв.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 беден работещ

    5 5 Отговор

    До коментар #10 от "Тромпетист снайперист":

    Не гледай само колко взимаш в абсолютна стойност, Ганьо. Ти може да вземш 800лв. чисто, ама наема ти е 350, докато един германец може да взема чисто и 3500лв. ама наема му е 1500лв.
    Значи на мен ми остават 450лв да живея, а на немеца 2000лв по твоята логика - е!?
    Да споменавам ли, че ТОКА в бълХария е по-скъп, храната е по-скъпа, всичко е по-скъпо. Не се прави на остроумен - точно обратното се получава.

    Коментиран от #13

  • 13 onq s konq

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "беден работещ":

    Напиши в гугъла "Цена на тока в Германия" и ще ти излезе че "цената на тока в ЕС е НАЙ-ВИСОКА В ГЕРМАНИЯ И ДАНИЯ и НАЙ-НИСКА В БЪЛГАРИЯ-ПОЧТИ ДВОЙНО Е РАЗЛИКАТА".За храната ме мързи да сравнявам-потърси си го сам.Със сигурност след като си се заблудил за първото и "второто" няма да е цвете:)

    Коментиран от #14

  • 14 селянин

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Дайте му зоб,що шикалкави..първо тримесечие 2018год,Б-Я-41 евро мегаватчас..Скавдинавия-30до33евро МВтч..Прибалтика и Германия-34 евро МВтч.кой е виновен..Иван Костов-договор за изкупуване на ток от USA централите на преференциални цени,Сакс Кобургодски-преватизация на ЕРД.и Статуквото от партийни интереси и за това сме най..най отзад напред.

    Коментиран от #15

  • 15 onq s konq

    5 4 Отговор

    До коментар #14 от "селянин":

    Явно си класов "политически наблюдател" и се интересуваш от ЦЕНИ НА ЕДРО.Аз говоря като ОБИКНОВЕН КОНСУМАТОР от целокупния български народ и повтарям какви са цените ЗА НАСЕЛЕНИЕТО:ЦЕНАТА НА ТОКА В ГЕРМАНИЯ И ДАНИЯ КЪМ КРАЯ НА 1917Г Е ТАЙ-СКЪПА В ЕС,А ТОЯ В БЪЛГАРИЯ-НАЙ-ЕВТИН.И пояснявам :В ЕС средната цена на тока е 2ПЪТИ ПО-СКЪПА ОТ БЪЛГАРСКАТА,а във въпросните Германия и Дания- 3 ПЪТИ ПО СКЪП ОТ БЪЛГАРСКИЯ.Повтарям:Говоря за цена на тока който плаща българинът на касата на Енергото всеки месец и за германеца,който прави същото всеки месец.А философиите ти за цени на едро и АКЦИЗА КОЙТО ВСЯКА ДЪРЖАВА НАЧИСЛЯВА КА КИЛОВАТ/ЧАС интересуват само РУСКИТЕ ПОПУЛИСТИ!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Доктор ДЖАГЕРС

    3 2 Отговор
    НЕ ЗАЛЪГВАЙТЕ НАРОДА С ТОВА евро . ЩЕ ЗАТЪНЕМИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ .
  • 18 Stefan

    1 0 Отговор
    Не на еврото в България! Това ще бъде пагубно за страната!!!
    Предатели!
  • 19 Против

    0 0 Отговор
    Само с референдум !!!!