Last news in Fakti

12 Юли, 2018 12:13 4 677 5

С нов закон за горивата борим сивия сектор

  • горива-
  • бензин-
  • дизел
С нов закон за горивата борим сивия сектор - 1

Парламентът прие окончателно на второ четене законопроекта за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, по-известен като закон за горивата.

Той влиза в сила в шестмесечен срок от обнародването му в "Държавен вестник", с изключение на отделни текстове. Със закона се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти - определен уставен капитал и обезпечение, както и високи санкции за нарушителите.

Лице, което осъществява търговия с нефт и нефтени продукти без регистрация, извън нейния обхват, или в нарушение на законовите условия, ще се наказва с глоба, съответно с имуществена санкция в размер от 25 000 до 250 000 лв. За повторно нарушение санкцията е в двоен размер, реши парламентът.

Разпоредбите трябва да преборят сивия сектор, който възлиза на 30% - 40%.

Превозваните нефт и/или продукти от нефтен произход, превозните средства и други съоръжения, използвани за транспорт на нефтени продукти без регистрация, ще се отнемат в полза на държавата, независимо от това чия собственост са.

Забранява се зареждането с нефт и продукти от нефтен произход на пътни превозни средства или извънпътна техника или механизация от мобилни бензиностанции, други пътни превозни средства, преместваеми обекти или подвижни съоръжения, с изключение на зареждането от вътрешен обект за собствени нужди и обект, от който се извършва земеделска дейност, както и зареждането за собствено потребление до 80 литра. При нарушение на забраната се налага глоба или имуществена санкция от 20 000 до 200 000 лв.

Водачите са длъжни да зареждат с гориво управляваните от тях пътни превозни средства и/или самоходни машини само на бензиностанции, които разполагат с резервоари, които са трайно прикрепени към недвижим имот, записаха депутатите в Закона за движение по пътищата чрез преходните и заключителни разпоредби на закона за горивата.

Срещу този текст възрази Георги Колев от "Обединени патриоти". Представете си, всички ние ще станем престъпници, ако закъсаме на пътя и отиваме с една пластмасова бутилка да си налеем гориво, за да може да си подкараме автомобила, коментира той.

В отговор председателят на ресорната парламентарна комисия Емил Димитров разясни, че никъде в този закон не се прави каквото и да е ограничение да се зарежда от бензиностанция било земеделска техника, било резервоар до 1000 литра или туба за лека кола. Той отбеляза, че за земеделските производители е разрешено до 80 литра, заредени от вътрешен обект, да не се брои за престъпление, защото наистина може по пътя да е свършило горивото на трактор или земеделска техника.

Не беше прието предложението на Христиан Митев от "Обединени патриоти" законът да влезе в сила след нотификация от Европейската комисия. Емил Димитров посочи, че Министерството на икономиката, докато е изготвяло закона, не е поискало такава нотификация. Той обясни, че се дава шест месеца срок за влизането му в сила, през който това може да бъде направено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТРОПЧО

    6 4 Отговор
    ЕИИИ ТЪПАЦИ ОТ ПАРЛАМЕНТА НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЕДНО - КВОТО И ДА СЪТВОРИТЕ КАТО ПРОСТОТИЯ ТОЗ НАРОД МУ ОМРЪЗНА ДА ГО ЯЗДИТЕ И СЕ ЩЕ НАМИРА НАЧИНИ ДА ВИ ЛЪЖЕ ВИИ ИСКАТЕ ДА ЛАПАТЕ ВСИЧКО ЩО СЕ ИЗРАБОТИ ДА АМА НЕ И НИИ ИМАМЕ НУЖДА ОТ ПАРИ АМАН ОТ ВАШТЕ ПРОМЕНИ И ТО СЕ СВЪРЗАНИ С ПАРИ ДА ЛАПАТЕ САМО ВИ СЕ ЩЕ НЕ СЕ ЗАДАВИХТЕ БОЛЕСТ ДА ВИ ЯДЕ
  • 3 Реалист

    4 7 Отговор
    За никой не е тайна че горивото икономисано/продадено от тираджиите или откраднато от земеделска техника се продава точно по малките бензиностанции. И че всичките тия бензинаджийчета дето бяха наели манговци за протеста пред парламента са МИЛИОНЕРИ. Тук става въпрос за гаранции, че държавата ще си получи парите, ако собственика не играе по правилата. Ако на някой не му харесва, да си сменя амплоато. Най-интересна е точката с конфискацията на превозното средство използвано за "контрабандата" - ами тираджията продава нафта, ама тира не е негов - " И ко праим сега?". А ако заредя нафта от влекач на пристанището, ще конфискуват ли влекача ( или локомотива)? Има доста въпроси...
  • 4 qwerty

    3 2 Отговор
    Няма да повярвам, че се бори "сивият сектор" докато не видя как полицаите арестуват поне една баничарка-подвижна бензиностанция, продаваща гориво на паркингите на големите търговски вериги.
  • 5 Бат Вес

    0 0 Отговор
    НАПРАВЕТЕ ГОРИВАТА НА СНОСНИ ЦЕНИ ЗАДА НЯМА СИВ СЕКТОР. ЩОМ ХОРАТА ДЕТО ПРОДАВАТ НАФТА НА "ЧЕРНО" Е С 0.50 СТ ПОТ БЕНЗИНОСТАНЦИАТА ЗНАЧИ МОЖЕ И ДЪРЖАВАТА ДА НАПРАВИ ТАКА ЧЕ ГОРИВАТА ДА СА ЕФТИНИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове