Last news in Fakti

12 Юли, 2018 16:48 1 690 4

Прекратиха производството по искането на БМФ за приватизационния договор

  • бмф-
  • кирил домусчиев-
  • георги домусчиев

Братя Домусчиеви поискаха да се отмени ангажиментът дружеството им да поддържа определен тонаж

Прекратиха производството по искането на БМФ за приватизационния договор - 1

Арбитражният съд към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е прекратил производството по искането на компанията - собственик на Български морски флот за промяна на приватизационния договор, сключен през 2008 г. Новината бе съобщена от кабинета на вицепремиера Валери Симеонов на БТА и предадена от "Дневник".

Дружеството на братята Кирил и Георги Домусчиеви "Кей Джи Маритайм Шипинг" се беше обърнало към арбитража с искането да се отмени ангажиментът му да поддържа определен тонаж на корабите заради "стопанска непоносимост" по време на световната икономическа криза. През 2016 г. арбитражът към БТПП се произнесе в полза на Домусчиеви. Вицепремиерът Симеонов обаче настоя правителството да отдели 2.4 млн. лв. и да обжалва във Върховния касационен съд. Съдът отмени решението, удовлетворяващо корабособствениците, и го върна в арбитража, който сега вече преценява, че не е компетентен да се произнесе по този казус.

По този начин, исканията на "Кей Джи Маритайм Шипинг" за промяна на приватизационния договор с Български морски форт са оставени без уважение и делото приключва окончателно в полза на държавата, пише в съобщението от името на Симеонов.

На 21 декември 2018 г. се очаква Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да провери какво е изпълнението на приватизационния договор, напомня вицепремиерът. По негова оценка при установяване на неизпълнение, ще бъде начислена неустойка в размер на приблизително 58 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    15 1 Отговор
    Браво! Добро решение което ще доведе до увеличаване на корабите АКО ОСТАНЕ В СИЛА. А от там и по-вече моряци и доходи за българите. Домуса най-вероятно е бесен на Валерката!!!
  • 2 Ivaylo

    4 2 Отговор
    Повече се пише слято :)
  • 3 Валерката е....

    6 0 Отговор
    ...железен. Единствен той май върши нещо в полза на държавата
  • 4 стоян

    1 0 Отговор
    Браво за Валери =той трябва да ни управлява