Last news in Fakti

13 Юли, 2018 15:50 8 352 10

Търсят висшите полицаи, опънали "чадър" над Хавальов

  • чадър-
  • висши полицаи-
  • евгени хавальов

Арестуваният лидер на организирана престъпна група за незаконна търговия с тютюн, Евгени Хавальов от село Абланица, който се яви като защитен свидетел по делото срещу прокурора К. Сулев, се оказа начело на групировка, работила "под чадър" години наред.

Името му изплува зад палежи и престъпления за отмъщение на хора, замесени в схемата и неизпълнили обещанията си към организираната престъпна група и лично към Хавальов..

Вътрешна сигурност в ОД на МВР Благоевград, както и служители на спецслужбите в София, разследват връзките на Хавальов със служители в системата на МВР в Пиринско, за които има оперативна информация, че са били в опасна близост с боса Хавальов. Трима от проверяваните полицаи са от Гоце Делчев, а 2-ма от Благоевград, пише Struma.com..

Имената им спестяваме, заради вървящото в момента разследване, но факт е, че от днес 2-мата от Първо управление на МВР в Благоевград са преместени на работа в КАТ и изолирани от работата в Криминална полиция. Евгени Хавальов отдавна е обект на наблюдение от службите. Той се свърза със серия палежи на територията на Гоце Делчев и района.

Името му изплува като поръчител зад палежа на трактор на брата на служителя във Вътрешна сигурност Атанас К. Мотивът на палежа били неуредени финансови взаимоотношения, братът дължал пари на Хавальов, които не връщал. Преди седмица пламна и колата на полицая Изет Мурадов, зад палежа на която отново изплува името на тютюневия бос.

Къде е стъпил "на криво" полицаят, е обект на проверка. Вчера в съдебна зала на Софийски съд стана ясно, че в близки отношения с Хавальов е бил и прокурорът от Спецпрокуратурата, гоцеделчевецът Костадин Сулев. Сред разтрогване на отношенията им обаче Сулев заплашвал Хавальов с убийство, твърди защитеният свидетел.. В зала окованият с белезници Хавальов заяви, че е бил притискан и изнудван непрекъснато от прокурора.

Сулев е обвиняем за кражба на ток, сводничество и корупция, а Хавальов за лидер на организирана престъпна група за незаконна търговия с тютюн на територията на целия регион и страната. Разследването срещу групата му е започнало в края на ноември миналата година, В хода му били идентифицирани участниците в схемата и планирани съвместните действия по задържането им. Операцията бе проведена под наблюдението на прокуратурата на 26 юни основно на територията на с. Абланица,.

Задържани бяха петима участници в престъпната схема, извършени са множество претърсвания, при които е открито „производствено“ помещение с над 1 тон нарязан тютюн, четири машини за рязане, множество празни пакети с поставени етикети с марка на тютюн, товарителници на куриерска ферма, мобилни апарати, СИМ карти и др.

Според данните, събрани до момента, групата е действала при висока конспиративност и синхрон в действията на участниците. Суровия тютюн участниците в групата изкупували от производители. Клиентите били набирани главно по интернет. Заявките си за нарязан тютюн те подавали онлайн, като исканите количества били най-често по 1 килограм. На ден групата изпращала до 150 пратки, като цената за килограм нарязан тютюн варирала между 35 и 40 лв., в зависимост от сорта и качеството.

Загубата за бюджета в случая е за стотици хиляди левове, доколкото акцизната ставка за килограм нарязан тютюн за цигари и лула е 152 лв. След 24-часовото задържане на петимата участници в престъпната схема, Специализираната прокуратура удължи мерките им за задържане до 72 часа. С решение на Апелативния специализиран наказателен съд на четирима от тях е наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Петият участник в групата е на свобода с парична гаранция, за да може да полага грижи за децата си. Хавальов остава зад решетките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ужас

    15 0 Отговор
    Ето това се казва мафия....
  • 2 insider

    19 0 Отговор
    Помашката мутра сигурно има връзка с Арбен Хавальов, бивш съветник на Първанов и кадър на ДПС, многоженец и занимаващ се с всякакви схеми. За това и сигурно толкова време си е разигравал коня безнаказано и е мъчил хората.
  • 3 Ахмак

    17 1 Отговор
    Да позная ли, на коя партия е "симпатизант"?
  • 4 Антон

    24 1 Отговор
    То да е чадър само над тези, да кажеш ОК.
    Елате на слънчвев бряг и власт, посетете вървежните заведения в които ходят само българи.
    Сигурно едно 80% от посетителите са крими герои. Скъпи коли, яка консуматия, жени на повикване.
    Не ме е яд на тях. Яд ме е на боко че се биеше в гърдите как ще прави яки проверки по морето на хората със скъпи коли. Оказа се че пресирани от проверките на нап са хората, които имат бизнес , плащат ддс, данъци, осигуровки, дават работа....тези като нас 20 процента от посетителите вече втора година ни проверяват, та дори дали глоби и фишове сме си платили. На онези с ръце като моя баджак не им пука, а аз съм едричък.
    Само се замислете за ало измамите, как е обществена тайна с какви пари са посторени ромските палати из Северна България. Като ги питат пари от къде - продавали боровинки в Румъния. Представете ли аз ако кажа че права сладко от шишарки, които събирам в гората със семейството ми. Сигурно ще
    Ме попилеят. Електорат, после иска да го харесваме.
  • 5 Бг мафия

    7 0 Отговор
    Явно много малко хора са запознати с това че,хората който са го пазили не са само от Гоце делчев и Благоевград а и от София небезизвестното 7 Руп Младост от там му е спуснат най големия чадър .Полицай на високо ниво с връзки в прокуратурата и в садъ,полицай който са получавали кръпни суми от измисления бизнесмен....
  • 6 Гр.полицай

    5 2 Отговор
    Абе не знам защо му вярват на тоя мизерник преди години се опита да съди майор богданов от граничното в г.делчев и сега пак с някъква теза с пр.сулев я някой ако го прочете от властите нека се свърже с мен[email protected]да му разясня някой неща

    Коментиран от #7

  • 7 Този

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гр.полицай":

    Доносник на граничните
    Защо не си напишеш името бе Фериз Хавальов
    Цял живот се опитваш да му подражаваш
    Чак и имейла си сложил с неговото име
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 сътрудник по охрана

    0 0 Отговор
    Изчетох всички коментари но както на АНТОН и ГРАНИЧНИЯ ПОЛИЦАЙ СА ПО ВЯРНА СЛЕДА че това което се случва в Благоевград и Слънчака напоследък по Граничните пунктове дА НЕ СЕ ЗАБРАВЯ че на ОДП бЛАГОЕВ ГРАД И Бургас е бил ТАКА НЕ БЕ ИЗВЕСТНИЯ г.Костов сега оглавява АМ .Бръмчи по ГКПП и на другия ден се хваля по ТВ колко контрабандни стоки заловени .Откога му искат проверка за КИ със съпругата му но сигналите като всички се замитат .Прокуратурата не и остава време да се занимава със себе си .
  • 10 ПОЛИЦАЙ

    0 0 Отговор
    Търсе се кой от висшите полицаи опъва чадър над Хавльов .
    Бе колеги що се заблуждавате или сте слабопаметни да не помните кой беше за малко шеф на ОДП бЛАГОЕВГРАД И ГО ПРЕМЕСТИХА ПО София с една дума да го уволняват Г.Костов.Проигра му шанса че стигна и до гл.сек .на МВР що хора смени за да разчиства терена такива като Хавальо Погледни как вместо наказания ги преместват .Г.Костов продължава да контролира в сянка ОДП .