Last news in Fakti

13 Юли, 2018 18:50 1 064 6

Резултатите от европредседателството (ВИДЕО)

  • европредседателство-
  • председателство-
  • съвет на ес-
  • европейски съюз

От Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 споделиха как са работили през последните шест месеца

Резултатите от европредседателството (ВИДЕО) - 1
Снимка: eu2018bg.bg

Според управляващите председателството на Съвета на Европейския съюз е предоставило възможност на България да постави в центъра на дневния ред на Европейския съюз ясни приоритети, които са от ключово значение за страната и Европейския съюз.

От Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 споделиха как са работили за намирането на общи решения в отговор на очакванията на Европа и европейските граждани за повече сигурност, стабилност и солидарност, стремейки се в перспектива към утвърждаването на една силна, цифрова и единна Европа посредством консенсус, конкурентоспособност и кохезия.

Българските представители работиха още за приемането на балансирани решения с цел запазване на единството между държавите членки и изпълнение на стратегическите приоритети на Европейския съюз, като заедно с това насочиха всички свои усилия към постигане на конкретни резултати в рамките на 6-месечния период на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз (1 януари – 30 юни 2018 г.).

Отчитайки значимата роля на Европейския парламент и на националните парламенти след Договора от Лисабон във формирането и изпълнението на европейския дневен ред, Българското председателство разчиташе на силно Парламентарно измерение като гарант за демократичната легитимност на европейските политики и представителството на интересите на европейските граждани.

Българското председателство на Съвета на ЕС: Какво постигнахме from EU2018BG on Vimeo.

В изпълнение на амбицията си да бъдем „отворено към гражданите“ председателство, работихме в тясно сътрудничество с всички областни управители, кметове и представители на местната власт, както и с посланиците на европейската идея, идващи от неправителствения сектор, академичните среди и бизнеса, с което българските граждани имаха възможност да се докоснат до същността и целите на Българското председателство. По време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз работихме по четири водещи приоритета:

1. Бъдещето на Европа и младите хора – икономически растеж и социално сближаване;

2. Европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани;

3. Сигурност и стабилност в силна и единна Европа;

4. Цифрова икономика и умения на бъдещето.

Благодарение на положените от всички участници в този процес усилия, както и на добрата координация в рамките на Съвета по европейските въпроси и на създадения Координационен борд по въпросите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018, в много от секторите надхвърлихме предварително заложените цели. Започнахме със 105 отворени законодателни досиета на 1 януари 2018 г., като впоследствие Европейската комисия представи още 30 нови предложения.

Равносметката от Българското председателство е:

- 46 постигнати споразумения с Европейския парламент;

- 39 постигнати „общи подхода“/мандати за преговори с Европейския парламент;

- 58 Заключения на Съвета;

- 1 Заключение на Председателството;

- 6 Препоръки на Съвета;

- 17 Доклада за напредъка, от които 5 Доклада на Председателството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧУМАТА НА 21ви ВЕК !

    12 1 Отговор
    Криминален капитализъм. А НАРОДА Е НЕНУЖНА ТВАР !

    Коментиран от #2

  • 2 Антисоциалист

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "ЧУМАТА НА 21ви ВЕК !":

    В текста няма данни за писаното от Вас за криминален капитализъм и за това, че авторитему считат народа за "ненужна твар". Следователно, писаното от Вас е ненужна на народа ни лъжа.
  • 3 На шурея шуролинката

    5 0 Отговор
    Стана 1 месец всеки ден слушаме как управляващите се справили блестящо с председателството. Ако смятат да продължават да не работят, а само да дранкат по телевизията май ще трябва да се вадят пушките. Не знам да ли си давате сметка, че ние като страна и нация затъваме, а на всичкото отгоре хрантутим там 240 депутати и още около 500-600 хиляди на бюджетна издръжка. Това са хора, които не работят!
  • 4 XxxxZ

    5 0 Отговор
    Евро-Гейската Комисия и Евро-Гейското Председателство - това е една абсурдна политическа машина която работи на пълни обороти и разби БГ - икономиката, за едно метро и 2-3 недовършени магистрали, парите за който са откраднати предварително от ГЕРБ и "Сие".
  • 5 ванката

    2 0 Отговор
    верно е че се говорело как да се подобри живота на европейските граждани но нали ви е ясно ме ние не сме такива тива че попадаме в рамките на континента не ни прави по никакъв начин равни с европейците и по стандарт на живот и по мозъчен капацитет...
  • 6 КРИБ

    2 0 Отговор
    резултата е ,че Бойко,Доган,Гайтански с общата си фирма ще лапнат 500000000 евро по проект за рехабилитиране на водоемите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове