16 Юли, 2018 12:17 2 229 22

Здравната каса се инати, че близо 1.4 млн. българи са неосигурени

  • нзок-
  • здравна каса-
  • вноски-
  • здраве

Данните на НАП сочат двойно по-малък брой

Процентът неосигурени през 2017 г. остава абсолютно същият като през 2016 г. Това излиза от отчета за изпълнението на бюджета на здравната каса за миналата година. В края на декември м.г. хората без вноски са 18.8% спрямо тези, които се водят задължително осигурени. Като абсолютна стойност неосигурените са 1 382 000 души. Това е с 10 000 по-малко в сравнение с края на 2016 г. Като процент обаче хората без вноски и тогава са били 18.8%.

Така се връща тенденцията броят на хората, които не плащат вноски за здраве, да намалява. Единствено през 2016 г. от касата отчетоха, че неосигурените са станали повече - с цели близо 74 000 души. Тогава от НАП обясниха ръста с предприети мерки за увеличаване на събираемостта - например, че вноски трябва да плащат и хора на граждански договори под минималния осигурителен доход. В края на 2015 г. обаче неосигурените са били 17.7%, което значи, че набелязаните от приходната агенцията некоректни платци са си останали такива, вместо да започнат да внасят осигуровки.

НЗОК продължава да работи с бюджет, изчислен при огромен брой неосигурени. Въпреки че данните към касата се подават от НАП, която събира вноските, анализите на самата приходна агенция, цитирани от Министерството на финансите, са други. Според тях българските граждани, които подлежат на задължително здравно осигуряване в страната, но не са здравно осигурени към края на 2017 г., са значително по-малко - към 719 хиляди души. Освен това от НАП отдавна твърдят, че половината от тези хора пребивават трайно в чужбина, а реално живеещите в България хора без вноски се движат между 400 000 и 550 000 души.

ОТЧЕТ

10.1 млн. лв. е излишъкът в бюджета на здравната каса за 2017 г., показват отчетните данни. Това се дължи на обичайното преизпълнение на приходите, т.е. ежегодно в бюджета се залагат по-ниски очаквани приходи от вноски от реалните постъпления. За 2017 г. по бюджет е трябвало да се съберат 2.279 млрд. лв. от осигуровки от работещи и работодатели (останалите над 1 млрд. лв. са от хазната, която осигурява деца, пенсионери и социално слаби). Събираемостта е по-висока и затова в течение на годината сумата е коригирана на 2.404 млн. лв. от осигуровки. 10 млн. лв. дори са отчетени след приключване на финансовата година, затова са в графа излишък. От касата искат тези пари да отидат в бюджета й за догодина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    9 6 Отговор
    Какво толкова?! Не си осигурен плащаш си! Вместо 3лв, тридесет за преглед и готово!:) Нямаш ! Не те преглеждат! Умираш! Лека ти пръст! А,близките ти, ако нямат пари за погребението ще го поеме общината!

    Коментиран от #13

  • 2 Пешо

    21 1 Отговор
    Малко ли са 800 000 неосигурени, които обаче противно на всяка логика ползват здравни услуги. По този начин да се осигуряваш се обезсмисля.

    Коментиран от #5

  • 3 справедлив

    21 0 Отговор
    Е не се ли сещате кои са тези неосигурени лица? РОМЕИТЕ естествено. Искам да питам обаче, защо тях не ги връщат докторите като отидат на прегледи въпреки, че не са здравно осигурени, а българин като отиде и дори да има един месец прекъсване на здравните осигуровки и го изгонват? ЕТО ТОВА Е ДВОЕН АРШИН.

    Коментиран от #7

  • 4 Bahti

    18 0 Отговор
    Ok. Плащаш за да имаш Правото да си платиш Пак.
  • 5 goni

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо":

    Ами, Пешо! Аз, и това написах! Ама, ти сигурно не си го прочел! Не си длъжен!:) Когато се направи това дето го пиша в първият си пост няма да има проблеми с плащането на здравните вноски!
  • 6 справедлив

    17 2 Отговор
    Искам да задам един много важен въпрос. Защо моите здравни осигуровки отиват в общия кюп и когато дойде време да ги ползвам ме карат да доплащам? ЗАЩО ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ НЕ СА ПОИМЕННИ И ПАРИТЕ ДА СЕ СЪБИРАТ СРЕЩУ НА ВСЕКИ ИМЕТО. Така ще е най справедливо и когато някой има нужда от пари за здравни услуги ще са налице. Истината е, че са в общия кюп, за да се харчат за лечение на РОМЕИТЕ. Няма един политик, който да поиска промяна на това положение и за всеки нормален човек е ясна причината, защо е така. Все пак има избори през 1,2 години нали така.

    Коментиран от #9

  • 7 goni

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "справедлив":

    Гонят ги! Обаче някои организации им поемат масрафа! За съжаление българите нито плащат осигуровки, нито има организации, които да им поемат разноските!
  • 8 Преброяване на бесните язовци

    9 0 Отговор
    Някой може ли да ми каже какъв е смисълът да се осигуряваме?

    Коментиран от #10

  • 9 goni

    0 4 Отговор

    До коментар #6 от "справедлив":

    Съгласен съм с теб! Но, в България скоро няма да стане! И причината не е толкова в " братчедите" тях има кои да ги финансира, а в самите нас! Укриването на доходи, неплащането на данъци и осигуровки е Световно прочут спорт!:) Можеш да бъдеш сигурен обаче че ние сме шампиони!:)

    Коментиран от #12

  • 10 goni

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "Преброяване на бесните язовци":

    Ааа! Бесен ти ли си?!:) Никакъв!:) Няма смисъл да плащаш никакви осигуровки!:) Не дай си Боже пък застраховки!:) Ще ти издам една голяма тайна!:) Всичките тия са ги измисли ли комунистите за да ни ограбват!:) Ако, не вярваш прочети "Капитала" на Маркс!:) Там подробно е описано!:)
  • 11 onq s konq

    6 3 Отговор
    Не случайно е казано,е "Общото магаре-вълците го яли".В случая Здравната каса е точно това нещастно магаре.Иначе идеята за функционирането й е взета от прословутия мускетарски девиз "Един-за всички,всички-за един",но на практика се получава "Половината-за всички,другата половина-САМО ЗА СЕБЕСИ".Естествено че циганският етнос не плаща осигуровки и за да не го връщат от прегледи в болниците,ВИКА "БЪРЗА ПОМОЩ" ПО ТЕЛЕФОНА -хем по-удобно,хем безплатно,защото знаят че в такъв случай медиците СА ДЛЪЖНИ ДА ОКАЖАТ ПОМОЩНА МЯСТО,коктж и да вземат болния или ранения за лечение в болницата.Това положение е малко вероятно да се промени,защото въпросният сегмент "електорат"/далече не само цигани/ е доста многоброен и при "ядосването му" е в състояние да се организира в сърцераздирателни демонстрации,които пък готовност ще бъдат подкрепени от ОПОЗИЦИОННИТЕ ПАРТИИ.И нека бъдем реалисти-в състояние са ДА СВАЛЯТ ВСЯКО ПРАВИТЕЛСТВО!
  • 12 справедлив

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "goni":

    Виж нещата са много прости и елементарни прави се поименна здравна осигуровка и парите отиват по нея, а когато имаме нужда се ползва. Който няма такава не му се оказва лечение и толкова. Навсякъде по света е така и ние няма да открием топлата вода. А относно РОМЕИТЕ бъркаш. Няма организации, които да им плащат лечението поне аз не знам за такива плащаме го ние всичките, които внасяме здравните осигуровки. Ето за това аз съм твърдо против и точно заради това ако имам възможността няма да вкарам и една стотинка в здравната каса, а ще си събирам парите, за да имам, когато ми потрябват за такива нужди. Ето за това и много от хората, които имат възможността да не внасят го правят. Какъв е смисълът хората да внасят пари, а те да бъдат използвани от РОМЕИТЕ, които не са допринесли с нищо за тази държава. От къде на къде хората ще трябва да ги издържат.
  • 13 Сссерем

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "goni":

    А погребението защо да го поема общината???Не искам моите данъци да отиват за безотговорни приживе личности,на екарисажа и това е.

    Коментиран от #14

  • 14 goni

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Сссерем":

    Има само един малък проблем!:) В България в момента функционират само два екерисажа, като единият е незаконен! Направо не е за вярване, ама ....! Няма да го напиша! Не че ще ми изтрият поста, ама някои може да вземе и да провери! Ти как мислиш, какво става с животните, които ликвидират в Странджа?!

    Коментиран от #21

  • 15 Мима

    6 0 Отговор
    За какво ти е да се осигуряваш в България, нали ще вземеш минимална пенсия и то малко преди да умреш, а като отидеш на лекар пак ще си платиш. Добре, че средната продължителност на живот е коло 60г., че ако трябва да живееме 200г. в този свинарник тогава ще я втасаме.
  • 16 Мима

    10 0 Отговор
    А когато почине пенсионер какво става със средсвата, които остават в НОИ, кой ги харчи и защо не се изплащат на наследниците? Защо мълчите? Така се купуват луксозни имоти и се създават фирми-офшорки.

    Коментиран от #17

  • 17 гост468

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мима":

    Скоро четох по темата...че - ако работиш от 18г. до 65г. и се осигуряваш , внасяш около 80 000 лв.за периода.Ако доживееш до пенсия и я получаваш някоя година, ползваш около 25000 лв.Къде отива разликата, ако е вярно ???

    Коментиран от #18

  • 18 goni

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "гост468":

    Не е!
  • 19 Че защо да ви плащам

    3 0 Отговор
    като не съм болен? Трупате ли ми ги на сметка тези пари? Каква полза имам да давам за нещо, което не употребявам?

    Коментиран от #20

  • 20 goni

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Че защо да ви плащам":

    А, като се разболееш?! Да не не ти пука! До тогава ще си натрупал много пари и хич няма да ти трябват осигуровки! Ще се лекуваш в най-прочутите клиники в Света!:) Пак ще умреш, както аз и всеки друг,ама друго си е..!:)
  • 21 НАТО ВЕЦ

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "goni":

    Добитъкът го загробват, като в "добрите стари времена". Пък за "здравната система" и конкретно за "осигуряването", ще се въздържа да пиша, защото нищо от изнесеното за "публиката" не е вярно и нямам време за лекции. Само ще кажа, че това е един от инструментите, с които "държавата" дере тези, които не могат да си скрият доходите. В същото време, не плаща и стотинка за "държавните служители". Айде, децата са ни малко и без това, така че неплащането за тях няма да му вързваме кусур.
  • 22 Череп

    10 0 Отговор
    Огнян Костов Кронев от здравната каса,нямаше пет лева ,на моята сватба даде празен плик,а сега джип,екскурзии.Как те променя дадена дирекция чисто финансово.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове