Last news in Fakti

17 Юли, 2018 16:24 2 909 11

Изгонването на Мая Манолова - незаконно

  • мая манолова-
  • омбудсман

Омбудсманът бе отстранен от заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество към МС

Изгонването на Мая Манолова - незаконно - 1
Снимка: БТА

Мая Манолова беше отстранена незаконно от заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество към МС, пишат от пресцентъра на омбудсмана.

Председателстващият съвета Валери Симеонов - вицепремиер по икономическата и демографската политика, не се съобрази със закона и след консултация с присъстващите социални партньори и с изричното съгласие на синдикатите омбудсманът на Република България Мая Манолова беше приканена да напусне заседанието.

Изгонването на Мая Манолова - незаконно

Според международните стандарти, включително Парижките принципи на ООН, свързани със статута на националните правозащитни институции, на омбудсмана във всяка държава следва да се осигури възможно най-широк мандат от компетентности.

От пресслужбата на застъпника за правата на обикновения човек твърдят, че парижките принципи не просто предоставят право на националния обществен защитник да насърчава и защитава правата на човека, но и според чл. 3 му възлагат като отговорност участието и намесата във всяка ситуация при нарушавани човешки права. Такъв мандат на омбудсмана му е предоставен с Конституцията на Република България, а чл. 20 от Закона за омбудсмана предвижда, че националният обществен защитник има право на достъп до органите, техните администрации и лицата по чл. 2 /държавните и общинските органи и администрации, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги/, включително и да присъства при обсъждане и вземане на решения от тях.

Отнемането на възможност на омбудсмана да представи позицията си в защита на нарушени човешки права е грубо незачитане на принципите на правовата държава и основите на функционирането на демократичните институции.

„Аз съм тук като вносител на промените в Кодекса за социално осигуряване /КСО/, които да дадат възможност на миньорите от последния подземен рудник „Бобов дол“, около 80 души, да се пенсионират по начина, по който се пенсионираха всички миньори до края на миналата година“, заяви Манолова.

Тя беше възмутена, защото преди седмица е предупредила министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, че ще участва в заседанието на тристранката.

Омбудсманът припомни, че още на 8 януари 2018 г. е внесла с писмо през председателя на парламента Цвета Караянчева законодателните промени в КСО, които са припознати от депутатите на ГЕРБ.

„Бях помолена от г-жа Светлана Ангелова, която има работа в избирателния си район, да дойда на това заседание и да защитя законопроекта“, подчерта Манолова.

По думите ѝ проектът се налага да бъде защитен, защото в края на миналата година без никакви дебати, обяснения и финансова обосновка депутатите в парламента отнемат правото на подземните миньори с трудов стаж по 10, 15, 20 години да се пенсионират по стария ред.

„Тъй като тристранката очевидно е одобрила предишните промени, с които е лишила миньорите от пенсиониране, беше нормално да дойда да чуя аргументите им. Още повече, че становището по този законопроект на КНСБ е отрицателно“, каза омбудсманът и допълни, че утре ще има такова обсъждане и в парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика.

„Оказа се, че не всички са готови да отговорят публично на неудобни въпроси. За мен е абсолютно абсурдно синдикат, който е призван да защитава правата на миньорите, да се обяви срещу пенсионирането на 80-те души, от последния закрит рудник, при условия, които са били валидни до края на м.г.“, категорична бе Манолова.

„На нас ни се отнема правото с тази поправка от м.г. да се пенсионираме по-рано, тъй като съкращението ни е по-рано от годините, които навършваме“, допълни Кирил Минев, миньор с 44-годишен трудов стаж. Той подчерта, че има още три работни дни в рудник „Бобов дол“, на 20 юли 2018 г. изтича предизвестието му и него реално го съкращават, уволняват, а не напуска доброволно.

„Важното, за което сме тук, е да се реши проблемът с ранното пенсиониране на миньорите, касае се за 80 човека, които се пенсионират поетапно, така че едва ли ще бъде ощетен бюджетът на НОИ. Заедно с г-жа Манолова дойдохме тук, за да искаме подкрепа, но странното е, че синдикатът КНСБ не ни подкрепи“, подчерта кметът на Бобов дол Елза Величкова. Тя изрази безпокойство, че ръководената от нея община ще остане с голям брой безработни хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Viktor

    29 6 Отговор
    Хем умна, хем красива, хем с добро сърце. Най-красивата жена в управлението на страната. Трепач!

    Коментиран от #11

  • 2 системата ни убива

    31 6 Отговор
    Мая с теб сме!
  • 3 гост

    8 38 Отговор
    На всяка манджа мирудия!!!!!! Шут в червения задник!!!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 mitko prostashki

    25 2 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Това и е работата по конституция!
    И не знам какви ги пишеш, че била червен задник.
    Тя да си върши работата пък каква ще да е, аман от преднамерени изказвания.
  • 5 гнида

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Един раздаваше седесарски шутове , сега къде е ? Абе , като ти се шутира някого , защо не почнеш с онзи дето иска да прецака децата с увреждания ? Така хем ще шутиш , хем ще има полза от тебе ! Или не може , щото той ти плаща надника !
  • 6 Иван

    18 1 Отговор
    Мая Манолова е умна жена затуй искат даизгонят за Герп трябва да свириш потяхна гайда трябва даси мафиот задаседиш в Парламента
  • 7 Иван

    13 0 Отговор
    Валери Симеонов мафиота направиси пластична операция да не страхуват хората
  • 8 Толи

    14 1 Отговор
    Вече се оляха!Който е неудобен и задава въпроси го гонят независимо от коя партия е!УЖАС! Чак такова чудо и при Живков нямаше!Поне пред хората!ОСТАВКА!
  • 9 Слабограмотен

    13 1 Отговор
    Мая Манолова единствена се бори с това управление и буквално се раздава за проблемите на обикновения човек...И би било добре да сме със нея не срещу нея....
  • 10 sursur

    1 2 Отговор
    Ми те са болни от чума и са я изгонили да не се зарази от тях
  • 11 999

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Viktor":

    Много са ти ниски критериите за жените. Щом на това плашило казваш красива жена.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове