Last news in Fakti

23 Юли, 2018 18:26 9 595 5

Витамините на хапчета са безполезни

  • витамини-
  • хапчета-
  • хранителни добавки-
  • проучване-
  • ползи-
  • здраве-
  • здравословни ползи-
  • вредни-
  • плодове-
  • зеленчуци

Натуралните продукти се оказаха единственият източник на „нормални“ витамини

Витамините на хапчета са безполезни - 1
Снимки: shutterstock

Витаминните на хапчета и храните добавки не само, че не са заместител на здравословното хранене, но също така и не осигуряват никаква полза за нашето здраве. С други думи — те са безполезни, а в някои случаи могат и да ни навредят. Това сочат резултатите от скорошно изследване, публикувано в списанието на Американската асоциация на кардиолозите.

Изследователите стигнали до заключението, че витамините, които фармацевтичните компании предлагат под формата на хапчета, като например капсулите витамин С, не само са безполезни, а някои от тях дори могат да увеличат риска от смърт.

Ето защо екипът от специалисти съветва хората да не приемат необходимите за организма хранителни вещества чрез хапчета, а да си ги набавят директно от природата, чрез плодове и зеленчуци.

Витамините на хапчета са безполезни

Изследователите от Болница Сент Майкъл и Университета в Торонто разглеждат най-често срещаните добавки, които масовите потребители използват, включително витамините А, В1, В2, В3 (ниацин), В6, В9 (фолиева киселина), C, D и Е.

В проучването си те включват и минералите бета-каротин, калций, желязо, цинк, магнезий и селен.

Резултатите показали, че хапчетата с мултивитамини, витамин D, калций и витамин С не осигуряват никаква полза за нашето по-добро здравословно състояние. Това означава, че колкото и да ги пием, рискът от сърдечно-съдови заболявания, инфаркти, удар или преждевременна смърт си остава все същият.

В същото време учените открили, че някои от медикаментите, включително ниацинът и антиоксидантите, могат да се окажат по-скоро вредни при продължителен прием и повишават риска от преждевременна смърт.

Ниацинът често се приема за подобряване на нивата на холестерола, поддържането на здравето на кожата и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

В рамките на изследването те констатирали, че като източник на "нормални" витамини, други полезни вещества и микроелементи могат да се използват единствено натурални продукти, а фармацевтичните препарати не оказват почти никакво въздействие, като по-специално витамините А, С и Е се приемат от организма само при консумация на зеленчуци и плодове.

По-рано бе изяснено, че недостигът на витамин D не влияе върху състоянието и здравето на мозъка, макар да бе смятан за една от причините за развитие на болестта на Алцхаймер.

Витамините на хапчета са безполезни


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 има истина

    18 2 Отговор
    Според един професор по медицина, в света най-много хора умират от... лекарства.
  • 2 Go_Sho

    8 5 Отговор
    Тъй ли па един път не казахте за някое изследване, направено от руските учени.
    Аман от тия говедари, само ни ги пробутвате, за щяло и не щяло.
  • 3 Гочо

    4 1 Отговор
    Сетиха се.
  • 4 Просия

    3 0 Отговор
    Доста е спорно това !!! Само ако хората знаеха, какво е необходимото дневно количество на горепосочените, и какво е количеството, което си набавят от 1 ядене... щяха да се смеят на глас !! В копривата има желязо, но едва ли можеш да преработиш една торба дневно, та да си набавиш желязото...
  • 5 ко9

    4 0 Отговор
    Според последните изследвания на БАН:
    Всички хора консумирали кисели краставички през 1900г. са умрели!
    Следователно - киселите краставички повишават риска от смърт!