Last news in Fakti

24 Юли, 2018 12:04 4 326 12

Руската армия ще може да отнема лични автомобили

  • армия-
  • войска-
  • отнемане-
  • законопроект-
  • русия

Министерството на отбраната на Русия подготвя законопроект, който ще позволява на военните да изземват лични автомобили в случай на въвеждане на военно положение, съобщава "Известия". Още от времената на СССР армията води на отчет всеки новорегистриран руски всъдеход или камион, за да може да ги мобилизира при нужда, но сега въоръжените сили искат да получат контрол и върху вносните превозни средства.

Допреди няколко години всеки руснак, закупил ВАЗ-2121 или УАЗ, е бил длъжен да предаде данните за превозното средство на местния военен комисариат. По-късно това задължение отпада, защото ГИБДД (тамошния КАТ) започва да изпраща информацията служебно. Военните не се интересуват от вносни автомобили, тъй като в случай на война намирането на резервни части може да се превърне в проблем.

Новият законопроект предвижда на отчет да бъдат завеждани всякакви превозни средства от категория М1, в която попадат абсолютно всички леки автомобили, регистрирани в ГИБДД. Това означава, че Министерството на отбраната може да изземва както компактни хечбекове като Kia Rio, така и луксозни SUV-та като Volkswagen Touareg. В закона все пак се уточнява, че при война предпочитания ще бъдат отдавани на руски всъдеходи от марката УАЗ.

Идеята е военните да могат да се придвижат максимално бързо, докато от складовете им бъдат предоставени армейски автомобили. Личните коли няма да се използват в зони на военни действия. Отнетите превозни средства ще бъдат връщани на собствениците им, които ще могат да претендират за компенсация за нанесени щети, получени, докато автомобилите са използвани от армията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    24 6 Отговор
    И нащата армия щяла да отнема лични автомобили но се чудят кой да вземат щото експерти не са сметнали в 2 или 3 автомобила ще се съберат воените ни.
  • 2 Бесен Язовец

    14 15 Отговор
    Кой за какво, русняцити все за войни мислят ! Иначе се съмнявам, че притежателите на скъпи джипове от рода на Тойота, Лексус, Мерцедес и др. ще са във възторг от този закон.

    Коментиран от #6, #8

  • 3 БАЙ ГАН4О

    17 9 Отговор
    Така трябва
  • 4 стоян

    2 10 Отговор
    Ще ги използват за бомбоубежища след нападение от ядрените бомби
  • 5 Реално

    16 3 Отговор
    Че във САЩ отдавна е така-всички пикапи,джипове и леки коли са на военнен отчет.Дори полицията може да те спре на улицата и да ти конфискува колата...-в полза на даденият щат.
  • 6 tre

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Нищо им няма! :))))
    През втората световна в БГ са конфискували коне за дърпане на гаубици
  • 7 Марио

    6 6 Отговор
    Хаха.Комунисти.Всичко трябва да е тяхно.Тия времена ако се върнат заслужават един тир в парламента.Като подарък.Нали искат автомобили.

    Коментиран от #9, #11

  • 8 хахах

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Ако се обяви военно положение или още по лошо война точно ще ти е да мислиш за джипа /два тона ламарина/ все си мисля че ще имаш други преоритети

    Коментиран от #10

  • 9 хахах

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Марио":

    Ама и ти си пишеш е така колко да се намираш на работа .И в САЩ и в ЕВРОПА армията има право да мобилизира джипове и камиони при война пък и ако има война МПС-та стават повече от хората
  • 10 Бесен Язовец

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "хахах":

    А бе, два тона, три тона, има ли значение ? Аз мисля, че и на теб няма да ти много приятно, когато обявят военно положение, в двора ти да влезнат военните и за пет минути да ти вземат колата, за която може би, не една година си пестил пари или току що си я изплатил на лизинг.

    Коментиран от #12

  • 11 До Марио

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Марио":

    Имаш ли представа какво означава "война". Това не са ти екшъните, които гледаш по телевизията.
  • 12 Армия

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бесен Язовец":

    Може би ще ти е по приятно: 1Пада бомба снаряд в двора и после нищо няма.
    2Идва чужда армия пак ти взема колата и прави каквото си иска .