25 Юли, 2018 11:30 3 117 2

Най-старото писмо в бутилка се "върна" у дома

  • писмо в бутилка-
  • австралия-
  • германия-
  • най-старото-
  • писмо-
  • координати-
  • германски експеримент

Бутилката, хвърлена в океана през 1886 г., бе намерена в Австралия

Най-старото писмо в бутилка се "върна" у дома - 1
Снимка: KymIllman.com

Писмо в бутилка, намерено в Австралия 132 г. след пускането му в океана, беше предадено от откривателката си на музей в германския град Хамбург.

Писмото датира от 12 юни 1886 г. и е част от мащабен германски експеримент, продължил 69 години и включващ хиляди бутилки със съобщения, хвърлени в световния океан. Целта била да се очертаят морските течения и да се намерят най-бързите търговски пътища.

Бутилката била намерена сред дюните на остров Уедж, на около 180 километра северно от град Пърт, щата Западна Австралия.

Посланието, пъхнато в бутилка от джин било хвърлено през борда на германския кораб "Паула", докато плавал през Индийския океан, на 950 километра от австралийското крайбрежие.

На всяко съобщение от експеримента били записани координатите, на които се е намирал корабът, неговото име, както и датата, на която е било хвърлено през борда. Текстът от другата страна на листа подробно обяснявал целта на писмото и че всеки, който го открие трябва да запише координатите и датата на намиране, преди да върне бутилката и писмото на Федералната морска обсерватория в Хамбург или в най-близкото немско консулство.

Най-старото писмо в бутилка се "върна" у дома
Германският търговски ветроходен кораб "Паула" през 1880 г. нарисуван от художника Едуард Адам. Снимка: Deutsches Schiffahrtsmuseum-Unterweser

Открито, в края на януари, писмо е първото намерено от 1934 година насам и е за сега е последното от общо 663-те съобщения, които са били намерени в различни точки на света и върнати обратно в Германия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 JEEP

    5 2 Отговор
    Красива картина на кораба. Само нещо посоката на фаговете не ми се връзва с тази на вятъра...

    Коментиран от #2

  • 2 gost

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "JEEP":

    Закон на Бернули :-)
    Посоката е вярна :-)