Last news in Fakti

26 Юли, 2018 06:30 7 646 19

Какво точно се е случило в Русия през 1937?

  • русия-
  • световно първенство-
  • активисти-
  • пуси райът-
  • репресии-
  • сталин-
  • ссср

Какво е особеното на тази година?

Какво точно се е случило в Русия през 1937? - 1
БТА/ AP, на снимката: активистката Вероника Никулшина

На финала на Световното първенство по футбол в Русия активисти на "Пуси Райът" се втурват в знак на протест на терена. Малко по-късно по време на разпит в полицейско управление служител на правоохранителните органи раздразнено им казва: "Колко жалко, че не е 1937-ма". Гласът му се чува във видеоклип, публикуван в Ютюб. Самият служител не е в кадър.

Защо точно 1937-ма?

1937-ма година се е превърнала в символ на масовите репресии. По-точно е обаче да се говори за Големия терор. Така британският историк Робърт Конкуест озаглавява и излязлата си през 1968 година книга за този ужасен период. Всъщност историците не ограничават Големия терор само до 1937 година - масовите разстрели и арести продължават до края на 1938-ма година. Едва след това вълната на терора започва да затихва.

Същевременно репресиите от 1937-1938 не са били нищо ново. Защото веднага след идването си на власт болшевиките залагат на терора. Да споменем само колективизацията, разкулачването, гладомора.

Големият терор обаче се различава с нещо от предишните репресии - най-вече със своята масовост. От юли 1937, когато строго секретна заповед на НКВД, одобрена от Политбюро, определя, така да се каже, официалните рамки на репресиите срещу "антисъветските елементи", до декември 1938-ма са арестувани между 1,3 и 1,7 милиона души, над 680 000 са разстреляни. Има и още 115 000 жертви - някои се самоубиват, а други умират от мъченията, на които са били подложени.

Освен с масовост и жестокост, Големият терор се отличава и с универсалност. Докато преди репресиите са насочени главно срещу определени социални групи и слоеве - например срещу "белогвардейци", "попове", "буржоа" - при Големия терор обект на репресии става цялото съветско общество.

По времето на Хрушчов и започналото "топене на ледовете" официалната пропаганда представя Големия терор от 1937-1938 като репресии главно срещу висшата партийна номенклатура, срещу "верните ленинисти". Но това не отговаря точно на истината. Вярно е, че членове на ЦК, на наркомите и на комунистически бригади, старите болшевики и други представители на партийната върхушка са пострадали много, защото една от целите на Сталин е била да създаде нова, монолитна и предана нему партия. Само че едва няколко десетки хиляди от над милион и половината арестувани по политически обвинения в периода на Големия терор са ръководни кадри. Мнозинството от жертвите на терора са най-обикновени хора, редови граждани, става ясно от данни на неправителствената организация "Мемориал".

За "врагове на народа", "шпиони", "вредители", "контрареволюционери" са били обявявани инженери и работници, колхозници, учени, писатели, старци и младежи... Какви са били причините за ареста им? Имало ли е изобщо някакви причини?

Причини винаги са се намирали, разбира се. Репресирани са били тези, които са се числели към опозицията. Арестувани са били хора от близкия кръг на вече разстреляните "врагове на народа".

Съществувала е например специална директива за "репресиите против ЧСИР" (съкратено от "членове на семействата на изменници на родината"), като децата не са били изключени. Дъщерята на разстреляния председател на Съвета на наркомите Алексей Риков, чиято съпруга впрочем също е била разстреляна, е пратена в затвора заради "антисъветска пропаганда": дъщерята твърдяла, че родителите ѝ са честни хора. Репресирани са "контрареволюционни национални контингенти" - съветски граждани от различни националности: поляци, германци, естонци, гърци, българи...

Каква роля играе Сталин?

В големия терор Сталин играе централна роля. Защото неговата теза за изострянето на класовата борба в условията на изграждане на социализма е теоретическата основа на ужаса от 1937-1938. Сигналът за разправата е даден от речта на Сталин пред февруарско-мартенския пленум на ЦК през 1937 година, в която той подчертава: "Вредителската и диверсионно-шпионската дейност на агентите на чужди държави, много активна роля сред които играят троцкистите, прониква в една или друга степен във всички или почти всички наши организации - както икономически, така и админстративни и партийни."

Сталин контролира списъците на подлежащите на разстрел, винаги дава съгласие да се увеличи "оперативния лимит" на разстрелите, за които настояват местните органи на НКВД и партийните организации. Всичко това се вижда от архивните документи. В тях например четем искане на секретаря на Кировския областен комитет за увеличаване на лимита по "първа категория" (т.е. разстрел) до 300 души. Резолюцията на Сталин гласи: "Да се увеличи не до 300, а до 500 души".

Именно Сталин е инициатор на изтезанията над арестуваните: така са били изтръгвани от тях признания за несъществуващи, често напълно измислени престъпления. В началото на 1939, т.е. в период на сравнително отслабване на репресиите, постъпват оплаквания от тези практики на НКВД. Сталин изпраща телеграма до ръководителите на партийните организации, в която се казва: "Прилагането на физическо въздействие в практиката на НКВД беше допуснато през 1937 с разрешение на ЦК на ВКП (...) ЦК смята, че методът на физическото въздействие задължително трябва да се прилага и занапред."

И действително се прилага - макар и не в такива мащаби. Що се отнася до репресиите изобщо, макар разстрелите да намаляват, системата на ГУЛАГ през 1940-те и началото на 1950-те години се разраства. Новата вълна от терор започва с "ленинградското дело" - серията от съдебни процеси, в резултат от които са арестувани и екзекутирани много невинни хора. Много от осъдените са от партийно-стопанския актив. За щастие, Сталин и слугите му не успяват да довършат "делото".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    14 25 Отговор
    Трябваше грузинеца да ги изтрепе до крак.

    Коментиран от #6

  • 2 Арбайтен мах райт

    36 10 Отговор
    Разбира се дойче веле кой друг? Нищо , че 1937 г. в Германия са се случвали само балове с маски и бухалки ,спортни мероприятия -в басейна за водна топка ,евреите със шапки , крокодилите без шапки. И накрая дискотека - по няколко диска от картечаря Шулц.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Антикомунист

    25 5 Отговор
    Започва Сталинската "чистка". Георги Димитров дава на Сталин списък с имената на българите, живеещи в СССР както и на другите двама от "Лайбцигския процес". Васил Танев се самоубива с пистолета си, а Благой Попов бива изпратен на заточение в Сибир.
  • 4 Митко

    14 14 Отговор

    До коментар #2 от "Арбайтен мах райт":

    Статията е за Русия,не за Германия.

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 любопитен

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Как щеше да 6е пръкнеш ти тогава?
  • 7 еншулдиген зи бите

    20 6 Отговор

    До коментар #4 от "Митко":

    Да де , но в библията е писано- преди да сочиш треската в чуждите очи, виж гредата в своите. Всъщност май си прав, дойче зеле не е нито германска , нито журналистическа ,а се финансира с парите на най- мощната разузнавателна централа зад океана , и няма много общо с германците. Приеми моите извинения.
  • 8 ОХ МАЛИЙЙЙ КОЙ ПИШЕ ЗА РЕПРУСИИ.???

    15 11 Отговор
    АМИ ДА ЗЕМИ ДА НАПИШЕ ЗА ДЕСЕТКИТЕ ХИЛЯДИ ИЗБИТИ РАБОТНИЦИ В ГОВЕДАРИЯ ОТ 1908 Г ДО КРАЯ 1970 КОИТО ДАЖЕ НЕ СА БЕЛИ КОМУНИСТИ А ОБЕКНОВЕННИ РАБОТНИЦИ И СИНДИКАЛИСТИ КОИТО ЕДИНСТВЕННО СА СТАЧКУВАЛИ ЗА ПРАВАТА СИ . ЗА РАСОВАТА СЕГРЕДАЦИЯ И РАСОВ ТЕРОР НЯМА КО ДА СА ПИШЕ ТО СЕКИ ГО ЗНАЙ МИЛИОНИ ИЗТРЕПАНИ ИНДИАНЦИ И НЕГРИ.

    Коментиран от #13

  • 9 ОХ МАЛИЙЙЙ КОЙ ПИШЕ ЗА РЕПРУСИИ.???

    12 8 Отговор
    АМИ ДА ЗЕМИ ДА НАПИШЕ ЗА ДЕСЕТКИТЕ ХИЛЯДИ ИЗБИТИ РАБОТНИЦИ В ГОВЕДАРИЯ ОТ 1908 Г ДО КРАЯ 1970 КОИТО ДАЖЕ НЕ СА БЕЛИ КОМУНИСТИ А ОБЕКНОВЕННИ РАБОТНИЦИ И СИНДИКАЛИСТИ КОИТО ЕДИНСТВЕННО СА СТАЧКУВАЛИ ЗА ПРАВАТА СИ . ЗА РАСОВАТА СЕГРЕДАЦИЯ И РАСОВ ТЕРОР НЯМА КО ДА СА ПИШЕ ТО СЕКИ ГО ЗНАЙ МИЛИОНИ ИЗТРЕПАНИ ИНДИАНЦИ И НЕГРИ.
  • 10 да го кажем директно

    10 8 Отговор
    Това се случва в момента в България.

    Коментиран от #14

  • 11 Ряшист

    15 15 Отговор
    Русия никога нямо да се освободи от манталитета на Златната орда. През 38 и 38 година Сталин и Хитлер са съюзници. А на следващата година започват ВСВ и си поделят Полша.

    Коментиран от #19

  • 12 Чакъра

    11 6 Отговор
    Зад една истина можеш да скриеш сто лъжи!! Едно от правилата на пропагандата.
    А какво стана с ония 30-40 милиона които уж бяха избити по онова време??

    Коментиран от #17

  • 13 E TO

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "ОХ МАЛИЙЙЙ КОЙ ПИШЕ ЗА РЕПРУСИИ.???":

    Кво лошо има за негрите ???
  • 14 ОЛЕ МАЛЕ

    11 13 Отговор

    До коментар #10 от "да го кажем директно":

    Трудно е да, от 140 години вече сме под Руско робство, но края е близо !!!
  • 15 Путин

    9 3 Отговор
    Сложили са чепа на Германия ,откъдето сте и вие пишман дойче пишман веле
  • 16 плевен

    9 1 Отговор
    Е как успяха DW, в сериозната тема за зверствата на болшевиките, да втъркат боклуци, като Пуси Райът ? Олекнаха.
  • 17 msc

    8 7 Отговор

    До коментар #12 от "Чакъра":

    Ами лека полека започнаха да намаляват 40 -те милиона избити ''лично'' от Сталин.(впрочем тук някой ще кажат Голодомор но не е зле преди това да проверят какви САНКЦИИ са били наложени на СССР отчичковците финансирали революцията , а именно можел е да изнася само зърнени култури)Просто трябва време и нещата ще си дойдат на място.не може Наполеон да ни го изкарват в някакква величествена светлина при положение ,че е затрил 3 ПОКОЛЕНИЯ французи и забележете във Франция има пантеон!А Сталин ,при който се запазва ( като територия -не казвам точни граници Руската империя) държавността и Русия става свръхсила ,че е психопат и така нататък.Но всичко с времето си.А платенинте медии като dw какво да ги коментираме.Те друго не могат и да кажат.Все едно да имаш нашийник с ток на вратаи чипче и всеки път като направиш некоректно изказване да получаваш токов удар....
  • 18 Гост

    11 12 Отговор
    Нищо хубаво не е дошло от русия,да си живеят скапания живот и държат мръсните ръце от България, управляваха ни 45 години и ни върнаха назад 140 години, пияни Боклуци.
  • 19 Bulba

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ряшист":

    А1938 - Чембърлеин- Чехословакия??
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания