Last news in Fakti

25 Юли, 2018 11:45 7 355 9

Предлагат важни промени за втора пенсия

  • владислав горанов-
  • втора пенсия

Всеки доброволен пенсионен фонд да бъде задължен да информира хората, които се осигуряват при него, за размера на прогнозната пенсия. Това предлага с промени в Кодекса за социално осигуряване финансовият министър Владислав Горанов.

Мотивът е всеки човек да може да планира по-добре своите спестявания, които поверява за управление на фонда. Ако предлаганите промени бъдат одобрени от парламента, Комисията за финансов надзор допълнително ще запише в наредба как да се прогнозира пенсията, така че данните да са надеждни.

През тази година стана ясно, че допълнителните пенсии, които ще започнат да се изплащат, са в размер на 20-30 лева. Пред в. "24 часа" пенсионни компании обявиха, че е много трудно да се каже какъв точно ще е размерът на втората пенсия, защото се работи на принципа на дефинираните вноски.

Този принцип и заложената в Кодекса забрана фондовете да обещават доходност прави разпоредбата трудно изпълнима. От компаниите споделиха също, че евродирективата, която определя положението, не се отнася до задължителните фондове, а някои от промените са адресирани и към тях. КФН да разрешава прехвърляне на професионална схема или на част от нея от един фонд за доброволно пенсионно осигуряване в друг, предвиждат също промените.

Заявлението ще се подава от пенсионноосигурителното дружество, което представлява фонда, в който се прехвърля схемата. В момента у нас лиценз за осигуряване по професионални схеми, при които пенсията е дефинирана, а не капиталова, има само фондът "ДСК Родина", става ясно от сайта на КФН. Кодексът няма да разрешава възможност за прехвърляне на управлението на професионална схема или част от нея в друга държава-членка от ЕС и за поемане на управлението на схема от такава институция.

В кодекса да се запише принципно изискване за осъществяване на надзор, основан на риска. Като елемент за него се въвежда извършването на стрес тестове като инструмент за оптимално разпределение на надзорните ресурси и за навременно установяване на потенциални проблеми в сектора на допълнителното пенсионно осигуряване.

Дружествата към пенсионните фондове ще бъдат задължени да правят и собствена оценка на риска, е записано още в поправките. Управлението на инвестициите и други ключови функции на пенсионните фондове да не се възлагат на външни изпълнители, тъй като тези дейности имат ключово значение и за фондовете, и за осигурените лица, предлага още министър Горанов.

За тези дейности, които пенсионен фонд реши да възложи на външен изпълнител, се въвеждат изисквания, които да гарантират ефективен надзор. Пенсионните дружества да получат право да инвестират до 5% средства на фонд за допълнително доброволно осигуряване по професионални схеми в корпоративни облигации.

Средства от фонд да могат да се инвестират и в акции, различни от акциите на предприятие за колективно инвестиране, както и в права или варианти по тях, при условие че те също са приети за многостранна схема за търговия или от организирана система за търговия в държава от ЕС, предвиждат още промените.

За да се ограничи ликвидният риск, поправките в кодекса предвиждат въвеждането на количествено ограничение за експозицията към инструменти. Да бъдат отменени изискванията към инвестиционната дейност на чуждестранни институции за професионално пенсионно осигуряване, които управляват професионални схеми на български предприятия, е записано в предложенията за поправки.

Поправките в кодекса въвеждат и нови задължения в контролните функции на банките-попечители - те ще трябва да следят при сделки с активи на пенсионния фонд дали всички плащания по тях се превеждат в обичайните срокове. Това ще доведе до постоянни по-високи разходи за банките-попечители, пише в оценката за въздействието, но без да се посочват конкретни суми.

Експертите на финансовото министерство смятат, че разходите не са високи, но и не могат да бъдат избегнати, защото сме задължени да приложим европейско законодателство в нашето. Реално ще бъдат засегнати 9 пенсионноосигурителни дружества, 9 универсални пенсионни фонда, 9 професионални пенсионни фонда, 9 доброволни пенсионни фонда и 2 доброволни пенсионни фонда по професионални схеми.

Това означава 4,61 млн. осигурени лица и 1,2 млн. пенсионери. Отделно ще се увеличи административната тежест за фондовете, защото ще трябва да изготвят и подават нови документи пред надзорния орган. Общественото обсъждане на предложенията за промяна в Кодекса за социално осигуряване ще продължат до 21 август.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кики

    7 2 Отговор
    Отново мераците на финансовият комедиант Горанов да забърше чужди пари.
  • 2 Гъл

    13 3 Отговор
    Трябва да се махнат таксите "за обслужване" в пенсионните фондове. Така с тези такси се награждават обслужващи властта мръсници които управляват фондовете. Освен това - печели или губи фонда - за управлението на фонда няма никакво значение - то си е взело таксите. И така с таксите на практика се лъже за доходността на пенсионните фондове. Тези такси са грабеж! Както цялата скапана система - Демокрация. Да живее демокрацията, да живее лъжата и лицемерието, да живее изтреблението на българския етнос.

    Коментиран от #4

  • 3 Иванов

    14 2 Отговор
    За мен тези пенсионни фондове са същия балон като приватизационните фондове на масовата приватизация. Имам акции, които нито мога да продам, нито да взема девидент- дават ми го в нови акции. НЯМА ПО- АЙДУШКО ПЛЕМЕ ОТ НАШЕТО! И тук, внасяш хиляди левове и накрая ти е плащат по 15 лв. месечно индивидуална пенсия. Да се смееш или да плачеш? Айдуци!
  • 4 Тъп

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гъл":

    Самото съществуване на фондовете с това законодателство е грабеж!
    Плащай нам си колко години ,а гаранции тарантанци.За това моята партида е пратих в НОИ.Поне за нашите родители да ги харчат ,а не разни Виолинки да си развяват гъзо на Малдивите с наши пари.А оптимистите да си чекат доходност.Хаахаха!!
  • 5 Ха ха

    4 3 Отговор
    И аз вече съм в НОИ. КТБ пасти да яде в сравнение с тези фондове, а и държавата не гарантира нито лев. Ако не вярвате питайте КФН.
  • 6 Бай Тоз

    4 3 Отговор
    Но това са прогнози Когато дойде време за изплащане фондовете ще са фалирали
  • 7 Гъл

    3 0 Отговор
    То и НОИ не е спасение. Защото няма да има кой да изработи парите за пенсии. Или очаквате чаветата да ви хранят на старини? Или да поддържат здравната система? Но стига ви едната демокрация, сега и пенсии и медицински грижи на старини ще искате! Много сте нагли!! Да живее демокрацията да живее лъжата и лицемерието.
  • 8 Бай Тоз

    9 0 Отговор
    Тази добавка от20 лв.аз съм я изплатил стократно. Ама солидарност било .Абе що един ром не ми плати тока бе.
  • 9 Никола

    1 0 Отговор
    Фондовете не могат да фалират защото управляващото дружество и фонда са различни юридически лица, активите на фонда са под наблюдение и не могат просто да бъдат разпродадени и/или разграбени. Такси има навсякъде, фондовете събират такси защото вършат работа. До сега няма и не е възможно да има фонд с отрицателна доходност. Който иска да ходи в НОИ и да разчита на Сребърния Фонд който е единствения с отрицателна доходност и не се пълни, в нарушение на закона.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове