Last news in Fakti

27 Юли, 2018 05:45 17 121 8

10-те най-редки и скъпи плодове в света (ВИДЕО)

  • плодове-
  • скъпи-
  • най-скъпите-
  • странни-
  • екзотични
10-те най-редки и скъпи плодове в света (ВИДЕО) - 1

Вкусовете на хората стават все по-екстравагантни и екзотични, а пазарът предлага изобилие от продукти. Цените обаче, може да ви шокират.

Вижте кои са 10 от най-скъпите плодове в света:

10. Круши Буда

В Китай фермерите отглеждат тази интересна круша, която расте в специален пластмасов калъп, за да се превърне в малък сладък Буда. Цената за 1 круша е около 9 долара, а китайците вярват, че който го изяде ще придобие безсмъртие.

10-те най-редки и скъпи плодове в света (ВИДЕО)

9. Декапон

Декапоните са хибрид между мандарина и портокал и се отглеждат в Япония. Заради формата си са известни още и като „сумо плодове“, а хората, които са ги опитвали твърдят, че това са най-сладките и сочни цитрусови плодове в света. Един декапон струва около 13 долара.

10-те най-редки и скъпи плодове в света (ВИДЕО)

8. Ябълки „Sekai Ichi”

Sekai Ichi са гордостта на японските земеделци. Тези ябълки се отглеждат по специален начин, като овощните градини се опрашват ръчно със специални пръчки. Ябълката Sekai Ichi може да достигне тегло от 2 килограма, а цената за 1 брой е около 21 долара.

10-те най-редки и скъпи плодове в света (ВИДЕО)

7. Бутикови ягоди

Тези ягоди не са от специални сортове, но всяка от тях е подбрана специално измежду хиляди други, като критерия е идеалната форма. Те се предлагат в специален магазин в Токио. В една кутия има точно 12 броя, а цената и е 69 долара.

10-те най-редки и скъпи плодове в света (ВИДЕО)
Снимка: shutterstock

6. Квадратна диня

Тези дини се отглеждат на японския остров Шикоку. За да се постигне квадратната форма, плодовете се поставят да зреят в специални кубове, но за жалост тези кубчета не позволяват на динята да порасне до край. Ето защо квадратните дини се купуват предимно за декоративни цели, а цената варира от 200 до 800 долара.

10-те най-редки и скъпи плодове в света (ВИДЕО)
Снимка: shutterstock

5. Ананас, отгледан във Великобритания

Когато фермата “lost gadens of heligan” в Англия започва да отглежда ананаси в оранжерии, никой не вярва, че ще успеят да отгледат нормални представители на южния плод. Тъй като климатът на острова е изключително неблагоприятен, работата по отглеждането на ананасите е тежка, с интензивно торене и поливане, поддръжка на перфектната температура и влажност. Ето защо цената за 1 брой е около 1600 долара. Такава производствена цена обаче е прекалено висока и затова плодовете никога не са били продавани свободно, вместо това те се превръщат в доказателство, че ако човек положи усилия — нищо не е невъзможно.

10-те най-редки и скъпи плодове в света (ВИДЕО)
Снимка: shutterstock

4. Манго „Слънчево яйце“

Този сорт манго е един от най-големите и теглото му надвишава 350 грама за 1 плод. Също така „Слънчевото яйце“ е с повишена сладост. Два броя от този сорт бяха продадени на търг в Япония на обща стойност от 3000 долара, което нарежда мангото сред най-скъпите плодове в света.

10-те най-редки и скъпи плодове в света (ВИДЕО)

3. Черна диня „Densuke“

Тази специална диня расте само на японския остров Хокайдо. Кората и е с тъмнозелен цвят, граничещ с черно и се продава в специални подаръчни кутии, които допълнително подчертават цвета. Динята Денсуке се продава за около 250 долара, но по време на търг са платени 6100 долара само за една от черните дини

10-те най-редки и скъпи плодове в света (ВИДЕО)

2. Рубинено римско грозде

Макар и с името „римско“ този гигантски сорт грозде всъщност е селектиран и се отглежда в Япония. Гроздовете са с размерите на топче за пинг-понг, а вкусът е изключително сладък. През 2016 година, чепка с тегло 700 грама е била продадена на търг за внушителните 10 900 долара.

10-те най-редки и скъпи плодове в света (ВИДЕО)

1. Пъпеш Юбари

Остров Хокайдо в Япония се очертава като хегемон в производството на редки и скъпи сортове плодове. Победителят в днешната класация също се отглежда там. Юбари е много сладък, съвършено кръгъл и с изключително интересен релеф върху кората. Два от пъпешите Юбари са продадени на търг на обща стойност 27000 долара, което прави по 13 500 долара за бройка.

10-те най-редки и скъпи плодове в света (ВИДЕО)


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаххаааааааа

    107 13 Отговор
    Това е нищо...нашата Тиква ни струва милиарди...седнали японците да ни се перчат с пъпешите си-айде бе...
  • 2 Митничер

    13 4 Отговор
    Редки са после, на митницата плодовете.
  • 3 БГ фермер

    24 3 Отговор
    Нормално е в Япония да са най-скъпи и екзотични.
    Фукушимска му работа!
  • 4 Гост

    31 3 Отговор
    Отиват бай ганьо българина и един американец в градината на бай ганьо.Българина решава да се похвали с доматите и вика:
    -Е американче виж в България кви сочни доматки имаме.
    А американеца с лека усмивка казва:
    Е ний в America кии домати иаме такива модифицирани колкото една баскетболна топка.Решава бай Ганьо да се изфука с крастевицата.
    -е виж в България кви хубави крастевици имаме.....ма сочни, а как хрупкатт.
    Американеца захилен отговорил:
    -Ние ин America кви крастев'ци имаме по 20 метра дълги цялата рода хранят.Ядосан българина продължил разходката.Когато стигнали до дините американеца попитал какво е това (В америка няма дини)
    Слд леко кимане с глава бай Ганьо:
    -Грах майка ти деба
  • 5 Шаран БГ

    14 0 Отговор
    Достатъчно боклуци ни пробутват и сега! А някой "уникални" плодове са толкова добре натъпкани с химикали, че "новичок" не ни трябва. Впрочем от къде и как така раковите и други специфични заболявания се увеличават ???!!! Само като чуя "отгледано и култивирано с много грижи" .... и корема ме присвива.......
  • 6 AndreshkO

    18 1 Отговор
    Г-жо Трачева, малко сте в грешка, на снимката пъпешите са по 26,250 JPY, което се равнява на 236,30 USD, по днешния курс. Не че е евтино, но все пак 13,500 долара за пъпеш, айде малко по-сериозно.
  • 7 nik

    7 3 Отговор
    В Япония , много често опрашват дървета ръчно, нямат достатъчно пчели.
  • 8 Jack Bauer

    0 1 Отговор
    Защо нищо не се казва за Копакалабос, това си е наистина скъп плод :D