Last news in Fakti

27 Юли, 2018 08:02 2 959 7

Волен Сидеров защити националния интерес

  • димитър байрактаров-
  • волен сидеров-
  • валери симеонов

Според Димитър Байрактаров за България ще е добре коалицията на патриотите да се разпадне

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В спора с Валери Симеонов не знам дали той самия го осъзнава, но Волен Сидеров защити националния интерес.

Не знам дали си спомняте, но на 29-ти април 2015 г., по един доста странен начин беше отменен Параграф 8 от Закона по приватизация и следприватизационен контрол. По този начин държавата беше ощетена със стотици милиони левове. Тогава Валери Симеонов мълчеше. Ако си направите справка ще видите, че освен мен и още един или двама колеги, тогава никой от НФСБ не присъства в залата, за да защити интереса.

А дали бизнесът на Валери Симеонов е коректен? По всяко едно време е възможно тази коалиция да се разтури и ако трябва да бъда честен, ако това се случи, ще е добре за България.

Това заяви в специално интервю за Факти журналистът и бивш депутат от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров.

Той коментира последните спорове между Валери Симеонов и Волен Сидеров. Байрактаров отправи въпроси относно спорни моменти с бизнеса на Симеонов.

Можем ли да кажем, че последните спорове между Волен Сидеров и Валери Симеонов могат да доведат до края на коалицията между патриотите?

Ако подходим по-принципно към този въпрос и трябва да се концентрираме между този, както вие го нарекохте спор между Волен Сидеров и Валери Симеонов, не знам дали той го осъзнава, но Сидеров защити държавния интерес. Много малко хора са наясно с материята.

Този казус обаче е още от април 2015 г. Не знам дали си спомняте, но на 29-ти април 2015 г., по един доста странен начин беше отменен Параграф 8 от Закона по приватизация и следприватизационен контрол. По този начин държавата беше ощетена със стотици милиони левове. Тогава Валери Симеонов мълчеше. Ако си направите справка ще видите, че освен мен и още един или двама колеги, тогава никой от НФСБ не присъства в залата, за да защити интереса.

Важно е да се знае за какво ставаше въпрос. Ставаше въпрос за това, че Агенцията по приватизация налагаше ипотеки и запор на неизправните купувачи, които нарушаваха приватизационните договори и по този начин държавата държеше един сериозен инструмент, с който да бъде обезпечен нейният интерес. Естествено, с лобистки интереси в Европейската комисия беше създадена предпоставка, според която по този начин се нарушавали интереси на инвеститори от ЕС. Тоест по презумция инвеститор от ЕС може да бъде некоректен, да не си изпълнява договора, да не осигурява задължителните работни места по приватизационен договор, защото така щели да му бъдат нарушени интересите. За огромно съжаление правителство Борисов 2, заедно с реформаторите, обслужиха интереси, които струваха много, като и към този момент мисля, че сме заплашени да плащаме неустойки за близо 60 млн. лева.

Може ли някой днес да отговори на въпроса кой в момента представлява държавата в нейните 30% собственост в Български морски флот? Аз съм поставял този въпрос през 2015 и 2016 г., като отговор и досега не е получен.

Как така държавата допусна да бъде променен уставът на това предприятие, в което тя има сериозен капитал, а освен това тя предоставила това предприятие на изгодни условия на купувача, без значение кой е той?

Така че от тази гледна точка Волен Сидеров защити държавния интерес точно в тази посока. Той зададе въпроса кой представлява държавата в нейните 300 млн, тъй като капиталът по различни оценки към днешна дата е 1 млрд. Това хората не го разбраха. Не го разбраха, защото материята е много особена и тънка. Смея да твърдя, че промените, които бяха направени, не водиха до преференции за купувача. Причината е, че Народното събрание е приело стратегия, която е неизменна част от договора. Тоест, каквото и да бъде променено, трябва да бъде променена и стратегията, тоест тези поправки нямаше как да обслужат купувача или както се твърдеше, той да придобие 58 млн. лева. Тоест да не ги плати.

Това могат да го кажат хора, които са се занимавали с тази материя. Аз претендирам, че съм от тези, които се занимават с тази материя.

По-рано Валери Симеонов заговори, че със споровете се поставят предпоставки за създаването на нова коалиция. Може ли „Воля“ да измести патриотичната коалиция като основен коалиционен партньор?

Това са несериозни твърдения. Едва ли има системна партия, която да си позволи в управлението да заложи на подкрепата на партия „Воля“, за която вероятно това е първото и последно участие в българския парламент. Това е изключително несериозно твърдение, да не кажа смешно.

Освен това, щом Валери Симеонов е такъв борец за правди как така не е сезирал прокуратурата и да се поинтересува как държавата е проспала това арбитражно дело, по което забележете, агенцията по приватизации е дефакто печеливша. Пак говоря за Български морски флот, защото той е в основата на скандала. Българската агенция по приватизации печели това дело практически с едно единствено условие, което дава възможност на арбитражния съд да начисли едни огромни разходи на фирмата на ищеца и то под формата на адвокатски хонорари, които са над 3 млн. лева.

Питам къде е сигналът на Валери Симеонов? Как така държавата не е защитила своя интерес и е проспала едномесечен срок за преговори, в които се е стигнало до този разрив. За да се стигне до арбитражно дело трябва да се стигне до нетърпимост между купувача и продавача.

В някои медии Волен Сидеров говореше за „патриотичен“ бизнес, визирайки български бизнесмени. Може ли да има съмнения за бизнес подкрепа в някоя от частите на патриотите?

В интерес на истината не съм чул това твърдение на Волен Сидеров и не бих си позволил да го коментирам. Всеки бизнес, който е на светло, плаща данъци, осигурява работни места и дава възможности да се развива икономиката на България и аз бих го определил като патриотичен. Няма значение кой е собственикът на бизнеса. Ако си коректен, въртиш бизнес и спазваш законите, можеш да го определиш като патриотичен. Патриотизмът е да си коректен и да спазваш законите.

А дали бизнесът на Валери Симеонов е коректен? Как така незаконно строителство, потвърдено от Върховен административен съд за една от неговите фирми, имам в предвид фирмата „Скат ТВ ООД“, вместо да бъде премахнато, то бива достроено. За справка – официалният сайт за справка за влезли в сила заповеди за незаконно строителство на Дирекция за национален строителен контрол. Как така едни хора, представящи се за патриоти, техните фирми са нарушители на закона?

Ако сега кажа, че Валери Симеонов е нарушител на закона, той ще каже, че това не е вярно и че той е собственик на фирмата и че самата фирма е отделно юридическо лице. Той формално е прав. За това казвам името на самата фирма.

Може ли патриотите да последват пътят на реформаторите преди години. Тоест Валери Симеонов или Волен Сидеров да се оттеглят като опозиция, която обаче всъщност остава във властта?

Ако се върнете година и няколко месеца назад във времето, ще намерите мои изказвания и прогнози, в които се казва, че тази предизборна коалиция никога не е била едно цяло. Нещо което не е цяло, няма как да продължи да функционира като хомогенен организъм. Тоест по всяко едно време е възможно тази коалиция да се разтури и ако трябва да бъда честен, ако това се случи, ще е добре за България. Ние вече ставаме за смях пред целия свят. Това е поведение, което наистина сваля на много ниско ниво управлението на страната. Ние сме свидетели на тези скандали вече една година, като те свалиха на много ниско ниво политиката в България. Те дадоха възможност да се развие един огромен корупционен потенциал в държавата, което е основният въпрос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 oqo

    10 11 Отговор
    Бялата златка или Волен Сидеров никога по никакъв повод не е защитавал националния интерес на България! Той е служител на Путин.

    Коментиран от #2, #3, #4, #6

  • 2 психолог

    5 9 Отговор

    До коментар #1 от "oqo":

    Зле си с мозъка "приятел"

    Коментиран от #5

  • 3 троянския кон

    8 10 Отговор

    До коментар #1 от "oqo":

    Напълно вярно, както и другите "патриоти", всички са слуги на Путин, за съжаление България си е все още руска губерния.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Преброяване на бесните язовци

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "oqo":

    Поправка на заглавието - Болен Лидеров защити националния интерес на прошшѝя.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.