Last news in Fakti

27 Юли, 2018 09:59 3 303 32

Русия се връща към духа на ГУЛАГ

  • гулаг-
  • гулаг-
  • русия-
  • репресии

Най-страшното в тази история е това, че тя не е изненада за никого

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Русия духът на ГУЛАГ още е жив. Онези, които попадат в руски затвори, престават да бъдат личности, превръщат се в роби, с които надзирателите правят каквото си поискат. А най-страшното е, че това не шокира руснаците, посочва Константин Егерт в коментар за „Дойче веле“.

Най-страшното в тази история е това, че тя не е изненада за никого. Преди няколко дни "Новая газета" публикува видеозапис на жестокия побой над арестанта Евгений Макаров, извършен от служители в Ярославската изправителна колония. Малко след това заподозрените в побоя бяха задържани и по случая беше образувано дело. А адвокатката на правозащитния фонд "Обществена поръчка" Ирина Бирюкова, която е предала видеозаписа на журналистите, е заминала със семейството си в чужбина - заради заплахите, които е започнала да получава.

Това не е изключение

Германия и редица други страни, в които историята на Евгений Макаров попадна в медиите, са шокирани. Хората в Русия - ни най-малко. Всъщност побоят над Макаров е нанесен още през 2017 година. Арестантът подава скоро след това жалба срещу мъчителите си, но местната прокуратура упорито отказва да заведе дело - твърди се, че зам.-началникът на затвора има роднински връзки с един от прокурорите. Едва сега публикацията в "Новая газета" и подписаната от 50 000 души петиция, в която те настояват за наказание на въпросните служители, накараха властите да действат. Става дума за властите в Москва, т.е. няма да се наложи скандалът да бъде разследван в Ярославъл.

Това, че адвокатката Бирюкова бе принудена да се укрие и да поиска прием в програма за защита на свидетели, също не шокира руската публика. Защото случилото се в изправителната колония номер едно в Ярославска област е правило, а не изключение. Ако виновните бъдат наказани (при условие, че делото не бъде прекратено), това ще бъде изключение, а не правило.

Духът на ГУЛАГ е жив

Видеозаписът на жестокия побой, нанесен над затворника Макаров, в който участват десетина служители на колонията, е направен със служебната видеокамера на един от тях. Това ясно показва, че въпросният служител дори не се е опитал да потули следите от случая. Явно защото е бил сигурен, че записът никога няма да излезе извън стените на затвора. Само че записът все пак видя бял свят. Как точно - по обясними причини адвокат Бирюкова не дава обяснения по този въпрос.

Този видеозапис повдига завесата над онова, което се върши в наказателната система в цяла Русия. Защото за всеки, който живее в тази страна, е ясно, че това не е извънреден случай, а обичайна практика.

Според официалните данни, броят на затворниците в Русия понастоящем е толкова нисък, колкото не е бил от времето, когато е започнало да се води подобна статистика. Става дума за 600 000 затворници - и все пак процентно това е малко повече в сравнение със страните от ЕС и със страните от бившия Съветски съюз. Същевременно издръжката на самите затвори е по-висока, отколкото тази в САЩ. Освен това в наказателната система се шири жестока корупция, вследствие на което условията в затворите са незадоволителни, макар броят на затворниците да намалява. Ето защо непрестанно се закриват стари и се строят нови.

Основният проблем не са парите. А този: въпреки че системата на ГУЛАГ е ликвидирана, нейният дух живее и процъфтява. Младежите, издевателствали над Макаров, са наследили от своите предшественици от НКВД презрението към поверения им "човешки материал". Попадналият в изправителна колония престава да бъде личност, той става роб, с когото могат да правят каквото си поискат. А ако това не е възможно, то е, както се казва, по "обективни причини" - защото натрапчиви правозащитници искат проверка; затворникът се оказва човек с връзки или пък началникът на наказателната институция се бои от скандал, тъй като очаква повишение.

Там насилието е норма

Не идеализирам затворниците. Въпросният Макаров излежава присъда за "умишлено причиняване на тежка телесна повреда". Само че първо: знаем колко често руските съдилища издават несправедливи присъди. И второ: определеното наказание по принцип би трябвало да способства за превъзпитаването на онзи, който се е оказал зад решетките. По думите на Макаров, служителите се нахвърлили върху него, след като възразил, че подритнали на пода Библията му, между страниците на която пазел писмо от майка си. Ако това отговаря на истината, излиза, че човекът се е застъпил не за имуществото си, а за нещо, което му е ценно - и е заплатил за това с нанесен му побой и чудовищно унижение. За какво превъзпитание може да става дума тук?

Милиони бивши и настоящи длъжностни лица в наказателни учреждения изглежда не уважават себе си, а това означава, че и никога няма да могат да уважават истински другите. За тях насилието е норма. Те неизбежно и с редки изключения възприемат безчовечните правила на играта от съветската и постсъветската система.

Затвори, подобни на Ярославската изправителна колония номер едно, са неразделна и, уви, органична част от руския живот. И точно затова рейтингът на радио "Шансон" още дълги години ще си остане космически висок. Хитовете на Михаил Круг от рода на "Владимирский централ" не от едно десетилетие звучат из цяла Русия. И както надзиратели, така и затворници ги приемат за "своята" музика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ристе

    17 26 Отговор
    Русоробите родни да си налягат парцалите и да ближат по усърдно, че иначе гулаг и сибир са винаги отворени.

    Коментиран от #25

  • 2 Рубладжийче

    22 16 Отговор
    Духът на ГУЛАГ и мракобесието никога не са напускали "Тюрмата на народите", за какво завръщане говорите?

    Коментиран от #28

  • 3 793

    28 6 Отговор
    Ами и Белене трябва да се възобнови, за политически престъпници и рецидивисти, защото гледайте какво става в новините:" Убийството в Благоевград - от упор!"; "Ето го Мирослав, който изтезава момиче"; "намушкано момче в "Надежда""....

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Тъмничар

    24 5 Отговор
    За да бъде превъзпитан един престъпник, първо трябва да му се направи главата мека. При някои отнема малко повече време и усилия.
  • 5 Ристе

    23 27 Отговор

    До коментар #3 от "793":

    В белене е изпратен цветът на нацията мухльо, на теб обаче друго са ти говорили.

    Коментиран от #14, #27, #29

  • 6 Toielud

    24 3 Отговор
    Интересно ми е ако автора на статията има детенце и то е изнасилено от такъв "мил "затворник дали щеше да го оправдава него и цялата система.В днешно време прекалено много ги галят престъпниците.Затова никой няма страх от нищо.Има една стара приказка : Бой и Е.ане не се връщат.....защо ли
  • 7 123

    19 15 Отговор

    До коментар #3 от "793":

    И по времето на соца е имало убийства, но се е мълчало за тях.
    А е имало и едни други убийци и рецидивисти - в униформи или с костюмчета и червени значки.
  • 8 куку руку ку

    22 3 Отговор
    Що пък да не си припомним и Гуантамо? В съвсем близкото минало.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 среднощен

    17 8 Отговор
    Нормално е DW да коментира руската правозащитна система, когато бяга от неудобните въпроси около случаите на насилие в Германия на "битово социално" ниво! Бяха скрити едни "видеозаписи" качени в Ютюб!? "Нападението е най-добрата защита"!? За Голаг: с революцията от 19017г. приключи династията на Романови, т.е. "немските" владетели!? Преминаването на управлениеето в руски ръце мина през "еврейската" доминация във властта и по-късно, през вътрешното "почистване" от Сталин! Сега властта в Русия е много повече в ръцете на руснаците, отколкото преди 1925г! За жалост и сега "олигархията" обслужва не само руски интереси...!? Не оправдавам Голаг, но силна суверенна държава винаги минава през "трагедия"! Бог е допуснал "безумието на комунизма", но сега Православна Русия е по-силна от всякога! Старозаветна премъдрост: " ... бой се от велможата, защото не случайно Бог му е дал власт да носи меч на бедрото си...!?"

    Коментиран от #12

  • 11 Справедлив

    22 7 Отговор
    Дамммм...каква красноречива снимка в статията на ДВ...Но-тази снимка е от лагера във Беларус в който немците са избивали основно мирни жители---каква ирония е тази статия-немци да пишат за Гулаг-а се сложили снимка на лагер-правен от дедите им-ужас или цинизъм??? За написаното въобще не го коментирам-приказки за наивници и балъци...Осъждат станалото преди 80-90 години-а си мълчът за тайните затвори на ЦРУ,за избитите половин милион иракски деца от американците,за избитите сърби с обеднен уран-а днес масово се раждат там раково болни деца..--И ТОВА В НАШИ ДНИ....Лицемерие ли е това-или просто промиване на мозъци по най-грубият и отвратителен начин???
  • 12 Геров

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "среднощен":

    Адмирации за мнението ви-но едва ли някой тук ще осъзнае написаното от вас.Днешните форумци са на ниво-"аз го знам-нали ви го казах"....Пишете повече по форумите та поне някой да се замисли и осъзнае реалито на историята.Лек Ден.

    Коментиран от #15

  • 13 Ристе

    7 18 Отговор
    Всички русороби на амбразурата, че иначе виждате какво ви чака вашта мама недоклатена.

    Коментиран от #18

  • 14 Ядеитн

    14 7 Отговор

    До коментар #5 от "Ристе":

    Къф цвят на нацията бе, айде попрочети архивите. 90% криминал, 10% предатели. Отървали са разстрела на косъм. Това , ако не знаеш е било работнически лагер за ПРЕВЪЗПИТАНИЕ - демек - разбойник ли си или враг на родината, кво било - било, дава ти са втори шанс.
  • 15 среднощен

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Геров":

    Благодаря, утеха е поне един да те разбира! Лек и на вас!
  • 16 Да го кажем направо

    14 5 Отговор
    Съвременен Гулаг и до ден днешен съществува-и е американска превилегия-факт!!! Да не говорим,че първите измислили такива лагери са англичаните. И DW да не се правят на много хуманни за това което е ставало преди 90 години-ами да погледнат сега какво става.Еталона за демокрацията САЩ даже сега има такива лагери-Гуантаномо,военната база Диего Гарсия където има такъв логер,тайните затвори на ЦРУ-където поляците изпищяха.....напишете в гугъла "тайните затвори на цру" и ще ви се изправи косата....

    Коментиран от #17, #23

  • 17 Българин

    4 15 Отговор

    До коментар #16 от "Да го кажем направо":

    Само сдухани и малоумни руски лакеи може да пишат подобни скодоумия.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Пешака

    11 1 Отговор
    за хора, които са убили или измъчвали други хора нека има такива затвори. за каква милост да говорим за боклуците в обществото причинили мъка и страдания на цели семейства.
  • 20 Доктор Охболи

    13 0 Отговор
    Снимката в началото не е от съветски, а от немски концентрационен лагер, затова срамежливо е отрязана отгоре. Щом като снимката е лъжа, защо трябва да се чете текста?

    Коментиран от #22

  • 21 Тъп

    8 1 Отговор
    Дойче зеле язи ви вервам.Правда само думате.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 плевен

    7 1 Отговор
    Хайде стига. Няма нищо лошо нито в Гуантамо, нито в Ярославл. Лошото е промивката която ни прилага тази негерманска медия. Между двете крайности:да му осигуря телевизор, и да му строшат бандитската кратуна, избирам второто.Гнус ме е да гледам как всеки боклук, съди държавата.Той няма граждански права, няма и човешки. Ние сме извратеняци, а не САЩ и Русия.
  • 25 За ГУЛАГ и Сибир

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ристе":

    соросоидите, джендарите, гейовете и краваропоклонниците са с предимство. Прав им път!

    Коментиран от #26

  • 26 Пилат Софийски

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "За ГУЛАГ и Сибир":

    Не забравяйте, че много хора в историята са затворени, бити и убити само, защото са неприятни, неудобни на някого с пост и власт! Хубаво е да се наказват рецидивите и мошенниците, но няма смисъл от лагери, а както в Китай - разстрел на площада! Само след неоспорими доказателства, а не по улики - те се и подставят, липса на алиби - може този ден да не си бил сред хора и да нямаш? и по клевета - може някой да иска да ти навреди без да си виновен! Строенето на такива лагери е отвратително защото погребва общественн труд, пари, издръжка охрана.... Или е виновен и наказан, ако се докаже неоспоримо или е невинен и се пуска! Излишно е да затвориш и мъчиш някого, не е човешко. Но не е човешко и да оставиш живи рецидив - той е смазал невинен живот и може да повтори.
  • 27 Помнещ

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ристе":

    Гледай ,,Бандитската Одеса ,, и тогава плямпай
  • 28 Нбу

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Рубладжийче":

    А,какво ще кажеш за ,,лова на вещици,, в Америка през 50 - те години?Защо великия ЧАРЛИ ЧАПЛИН бе прокуден в Швеейцария ? А до коя година USA съществуваше сагрегацията?!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 да да

    3 0 Отговор
    Ристе, Ристе казваш цвета на нацията бил в Белене, ай кажи имената на някой цветенца а знаеш ли?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Матю Ц

    1 0 Отговор
    Георги Раковски, написани в брошурата :

    „Послушайте, братя Българе, русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част.”