Last news in Fakti

27 Юли, 2018 19:00 6 295 28

Детството през 90-те и днес

  • деца-
  • детство-
  • престъпност-
  • компютри

Липсата на сигурност принуди възрастните да намират нови занимания за децата

Детството през 90-те и днес - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Някога имахме простора да играем пред блоковете или пред къщите, по улиците, където нямаше толкова автомобили. Където въздухът все още ставаше за дишане.

В градове, в които имаше много забавления за децата: лунапарк, зоопарк, планетариум, музеи, детски кръжоци към различни държавни институции. И в детските градини беше спокойно и не толкова чудовищно откъм толерантност между децата и от персонала. Детството беше хубаво!

Днес децата живеят с изнервени родители, изнервени учители, изнервени психолози, амбициозни директори и безскрупулни управници. Затова стават раздразнителни, нахални, нахакани и дори някои от тях се превръщат в престъпници и насилници още в детска възраст.

А през 90-те още бяха наченките на демокрацията, която превърнахме в псевдодемокрация. Затова нямаше толкова престъпления, имаше все още сигурност, лошите ученици ги изключваха, а за талантливите и даровити имаше детски кръжоци и спортни занимания в клубовете за тренировки. От училищата излизаха футболисти, певци, художници, хореографи, лауреати на конкурси, медалисти от олимпиади за наука.

Носталгията тегли всички ни към онова сигурно и безопасно детство в миналото, което много от нас са имали или са мечтаели покрай другите да имат.
Ще се изненадате, но и днес има деца, които играят пред блока. Къде отлетя безгрижното детство на 90-те и предходните, още по-добри за България: 80-те и 70-те? Причината да нямат днешните деца хубаво детство се корени в три основни проблема, пред които обществото ни е изправено: лошата икономика, престъпността, компютризацията.

Родителите днес са безработни или с ниски заплати и не успяват да покрият минималните изисквания за добър живот. В най-добрият случай единият родител докарва добри пари и има скандали вкъщи, защо само единият печели повече. Хармоничните бракове в това изнервено време са рядкост. Почти няма стабилни семейства, като едно време, в които да няма караници и злоба, ревност, яд, разочарование, безсилие и мъка от битието в днешния ден.

Вярна е поговорката, че където парите не стигат, любовта излита. Затова днешните деца са озлобени, нервни, капризни. Нямат левчета в джоба, а най-често дребни стотинки и това ги угнетява. Искат скъпи маратонки, а не могат да ги имат. Искат домашен любимец, а родителите нямат пари за храната на котето или кучето.

Другата причина е престъпността. Днес почти не може да си оставиш детето да играе навън, защото има много опасности. Всеки ден или през ден бягат от затвора или затворническите общежития престъпници. Как да оставиш детето си навън, когато наоколо има безцеремонни изроди, готови да убиват, насилват и грабят? Това всъщност принуди родителите да купуват компютри и да дават пари за интернет зали на децата си.

Липсата на сигурност принуди възрастните да намират нови занимания за децата. За всичко са виновни компютрите! Компютризацията направи децата малки роботизирани създания, които натискат клавишите на компютрите или екраните на смартфоните, подражавайки ни. Компютърните игри, които разказват древни истории, оживяват легенди и дори представят света в приказките на Братя Грим са истинско изкушение за децата. Другото е, че децата, като всички от 3 до 12 години, са любопитни и чрез компютрите и смартфоните научават за света.

Родителите често са бездуховни или бедни и не записват децата си на библиотека. Затова компютрите са единственият прозорец към света за децата. Спомням си Варненската библиотека, Детски отдел през 90-те. Всяка минута по едно дете влизаше с родителите си, за да си избере книжки, които да чете. Наскоро ми се наложи да взема учебник от детски отдел и видях залата празна. Читалнята беше без един читател. Това говори много за днешното отношение към книгите.

Децата не искат да четат книги. В техният свят всичко е бързо, безплатно и достъпно без усилия. Днешните деца не искат да полагат усилия. Предпочитат да прочетат статия от 500 думи за някоя книга, вместо да прочетат самата книга. Никой не ги е научил да четат, да мислят, да анализират, мечтаят и творят. Те са консуматори на информация, стоки, услуги и политика, бъдещи заемащи работни места, като своите родители.

Родителите са изнервени, учителите са изнервени, управниците са безскрупулни. Това изражда детския свят. Детството през 90-те беше по-спокойно. Все още родители и учители удържаха ситуацията, преди да се изнервят безвъзвратно. Играехме на ластик, скачахме в полето за дама, имаше клубове по шах, ДЮШ за баскетбол, волейбол и футбол.

Но, едно голямо, но днес, когато Григор Димитров си идва в Хасково, деца, трениращи тенис, го наобикалят и искат да поиграят с него. В едно варненско училище видях разчертана на двора дама. Деца чертаеха дама и пред един блок. Децата от моя блок играят до 20-22 ч. навън, когато са във ваканция. Във Варна има детска анимационна работилница към СФАФ.

На "Златен делфин" Варненският куклен театър е пълен с деца и родители. Варненци протестираха за закриването на делфинариума и зоопарка си и ги спасиха. Все още има надежда! Като че ли се наблюдава завръщане към добрите и сигурни години.

България председателства ЕС, заплатите бавно растат, цените, не с много. Децата играят навън понякога, когато се наситят на компютрите. Детство реюнион! Записвайте децата си на клубове по интереси, на спорт, работете на две работи, ако се налага, но им осигурете нормално детство! Ако чакаме на държавата, ще стоим само пред смартфона, чакайки добри новини, които все не идват от черните баладични медии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антон

    27 35 Отговор
    Пълни глупости, да има беднотия , да има много инзервени родители. Обаче всичко останало са щуротии. В статията пише че родителите били бедни и не могли да купят скъпи маратонки. В същото време обаче купили компютър за минимум 1500 лв, дават пари за цигари и пиячка, имат 2-3 коли нов внос, не слизат от колата , защото може да им падне реномето, с нея ходят на работа, до магазина, на кафе с приятели. Обаче били бедни. Бедни са тези които не могат да купят кви да е обувки на децата си. Тези първите не са бедни, бедна е душата им, защото искат да живеят като хората с по-висок от техния стандарт. Ама нормално, като София се напълни със селтаци, искащи висок стандарт по техните критерии, ама кинтите не стигат. По тази причина няма за детето. А и сега има достатъчно занимания за децата, стига родителите да искат, ама за тях е по-добре да оставят детето на бабата и да ходят да профукат некой лев на чалгата и после дс спят до обяд. Жалки провинциалисти!

    Коментиран от #3, #5, #6, #16

  • 2 еххх заблуден си

    46 0 Отговор
    ако предлагаш родителите да работят и на две места само за да може да купят на децата си скъпи маратонки,маркови дрехи или домашен любимец !! точно такова мислене както на автора разруши човещината в България !!! за да имаш хубаво детство не са важни материалните неща а просто да може да се наслаждават и на малкото което имат,на приятелите, на свободното време с което като деца имат . просто както и всички по-големи така и децата станаха материалисти а от това нищо хубаво не излиза
  • 3 Пламен

    33 0 Отговор

    До коментар #1 от "Антон":

    Прав си за селтаците. Ние се радваме, че ви станаха съграждани. Мрачни сме, че често се завръщат по родните места. Нямаме нужда, само всяват смут в отношенията ни. Ние сме си достатъчни, избрали сме да живеем в малките си градчета сравнително спокойно, не мрънкаме и хленчим. Ако не ни стигат парите, заминаваме за чужбина да ги печелим, след година-две прибираме и семействата си. Не, нямам нужда от София, със всичките и там "салтанати", правещи живота сложен и депресиращ, предпочитам Провинцията!
  • 4 Петър

    18 1 Отговор
    Тая статия се отнася за всички политически боклуци през последните 30 години
  • 5 ЗЕВС

    35 3 Отговор

    До коментар #1 от "Антон":

    Не знам къде живееш но бедността в България е факт! По жизнен стандарт през 1989 г. сме били на 25 място, сега сме на 88 място! Данни на министър Горанов за 2017г.
    Броя на работещите с доход между 250 и 600 лв. и хората с доходи 200 или под 200 лв. излиза на 1 840 000 човека! Това означава, че повече от половината работещи Българи живеят в бедност! Ако сложим в това число и пенсионерите от 2 172 185 човека със средна пенсия от 328,96 лв.- се получава, че две трети от Българите живеят в крайна бедност!

    Коментиран от #9

  • 6 а бе софе

    28 5 Отговор

    До коментар #1 от "Антон":

    живея от над 14 години на запад и съм живял в европейски градове от по 2 млн . жители и направо ме напушва смях като чета подобни съчинения от софиянци относно провинцията...излез малко на запад за да разбереш каква дупка е софия.....и като манталитет особено от кореняк софиянците говорещи развален български и като доходи и всичко останало. вай на кагаре ,вай !! фик дих ! надявам се да поназнайваш езици за да ме разбереш ..тротъл
  • 7 СссереМ

    8 32 Отговор
    След първите пет реда разбрах че става въпрос за СК или Русия,а че автора е върл комунист потомък на борец против фашизма е повече от ясно.Сега децата са стотици пъти по задоволени от преди казвам го като родител и дете от 80 -те.

    Коментиран от #8, #26

  • 8 ЗЕВС

    19 5 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Че са задоволени е вярно само, че с неграмотност, цигари наркотици, проституция, родилки на 12 г насилие, побои ща, убийства, кражби, изнасилвания и още куп неща, придобити от ценностната система на ДЕМОКРАЦИЯТА!
  • 9 Антон

    13 21 Отговор

    До коментар #5 от "ЗЕВС":

    В резултат на изкуствения жизнен стандарт България през 1989 год, завършва с външен дълг от порядъка на 6-8 млрд. Добре че е било СИВ, та да има кой да ни купува боклуците по заповед на партията. Как виждаш телевизор велико Търново да се конкурира със Сони примерно, гуми вида с Мишлен или никополските батерии с варта. Напушва ме смях смях смях

    Коментиран от #12, #17, #18, #19

  • 10 стоян георгиев

    5 25 Отговор
    сега соцносталгиците веднага да ревнат!!!всичко е черно истава все по черно и по черно.единствената светлина е била през времето на другаря тодор живков когато е имало хубав въздух и градинки,които вече ги няма щото доиде капитализъма!!!!смях!

    Коментиран от #27

  • 11 Инженера

    5 23 Отговор
    Антон е много прав. Някои тук са все още промити мозъци.Шоколадче "Кума Лиса" vs " Milka" . ... и примери безброй.

    Коментиран от #13

  • 12 БНБ

    22 0 Отговор

    До коментар #9 от "Антон":

    Щом с 8-9 млрд сме били на 25 място, сега с 32,7 млрд евро, според отчета на БНБ, защо сме 88.

    Коментиран от #14

  • 13 БНБ

    24 1 Отговор

    До коментар #11 от "Инженера":

    "Кума Лиса", ама шоколад, а не имитация.
  • 14 Антон

    6 15 Отговор

    До коментар #12 от "БНБ":

    Значи няма няма никаква промяна!
    8 млрд - 25 място, 32 млрд /4 пъти повече/ 88 място.
    По съвсем груба сметка е същото, дори сега е по-добре.
    Скрийте се с промитите си спомени за онова време, дали си умен, глупав, работлив или мързелив все тая. Държавата ти плаща нещо колко да съществуваш и то казва че работливия Иван е равен на мързела Пешо. Защо един способен човек ще бъде приравняван на некадърния мързеливец. Ето сега ако си мързел зле, ако бачкаш може да се оправяш. ЗАПЛАТАТА НЕ СЕ ДАВА А СЕ ИЗКАРВА! Така че глупостите за равенство си ги заврете нали знаете къде. Единствения проблем е че не можахме да се отървем от бкп, и техните наследници представени от тазлични креатури създадоха партии като сдс, бсп,герб, ндсв, дпс и подобия и вече 30 год. различните лобита и разклонения на бкп върлуват и гаврят народа.

    Коментиран от #15, #20, #25

  • 15 Знаещ

    21 2 Отговор

    До коментар #14 от "Антон":

    Не си съвсем прав. За онова време сме били добре. Не случайно станахме 9 млн и то с много по-малко цигани. Тогава просто ни трябваше още време за да минем по китайския комунистически модел. Запазване на промишлеността и лека полека разрешаване първо на дребния, а след години и на средния и едрия частен бизнес. Указ 56 беше първата лястовичка в тази насока. Китайския модел просто е идеален за нас. Разстрел на крадците и твърда ръка при управлението. А не както е сега, който купи циганите той да ни такова майката. И преди да ме обявиш за комунист ще ти кажа, че преди 89 година бях ученик и родителите ми никога не са членували в БКП.
  • 16 00359

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Антон":

    Видимо нямаш представа какво е било преди. От думите ти става ясно, че всичко това само си го чувал но не и преживял! Иначе нека да ти обясня нещо за тъпата София чиито жител явно си и ти. -Това е най-. тъпото място в страната от големите градове. Това е град, който зависи от обществените поръчки и преференциалното разпределение на Републиканският Бюджет основно за този град. Без този капитал въпросният град ще се върне в същото положение, което беше до преди 15на години. Тъп, грозен и разбира се пълен със селяни какъвто е бил и преди. Причината да има много приходящи, политиката на София като столица да съсипва поминъкът на останалите градове и да харчи данъците основно в градът на държавните чиновници. Този град не може да съществува без харченето на държавни пари. Не ми излизай с тезата за БВП и умните и красивите, щото ми писна да обяснявам елементарни икономически постановки. Изхарчи парите на София например в Лом и след година пак ще си говорим! София връща на останалите общини само 5% от внесените приходи. А полза от София никаква! На никой от градовете не му трябват Софийски чиновници, които да издържа с данъците си.

    Коментиран от #23

  • 17 ЗЕВС

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Антон":

    Да беше цитирал МАГ Христо Христов, според него външния дълг на България е над 10 млрд. Същия пророк още преди Хlll конгрес на БКП подпечатваше архивни документни с печата Висш съвет на БСП.
    Ето и една справка за плащания на БНБ от сайта на Х. Христов:
    "Справка за разчетните плащания на страната в несоциалистическа валута за погашения на кредити от чужбина и за лихви през 1988, 1989 и 1990 г.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ЗЕВС

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "Антон":

    Нещо повече за измисления дълг. Запитване на следствието по Дело N 4 от 1990 г. към Иван Костов, тогавашният министър на финансите, за анализ на икономическата катастрофа на България, той отговаря с писмо, че от 1960 до 1989 г. през целия период бюджетът е бил приеман с превишение на приходите над разходите, тоест без дефицит!
    Това според Костов поражда "юридически проблем" за търсенето на отговорност, тъй като липсват "вредите", камо ли в "особено големите" размери.

    В края на 1989 г. оценката на предоставените от Република България правителствени кредити на развиващите се страни възлиза на 2,8 млрд. щатски долара. Отделно задълженията на СССР.
    към България възлизат на $ 132 милиона долара.
    Като сложим и 2 млрд. долара резерв на България в Швейцарска банка, излиза, че икономическата катастрофа е била в главите на шепа хора.
  • 20 БНБ

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Антон":

    И тогава имаше диференция в заплатите. Лекари и инженери взимаха повече от продавач и дребен чиновник. Основното е, че минималната заплата имаше повече сила от сегашната.
  • 21 ЗЕВС

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "ЗЕВС":

    Написаното: Разчетените плащания на страната по лихвите от Чужбина за същия период са: -1983 година 440 млн. вал. лева; -1959 година 440 млн. вал. лева; -1990 година 420 млн. вал. лева; , да се чете: Чужбина за същия период са: -1988 година 440 млн. вал. лева; -1989 година 440 млн. вал. лева; -1990 година 420 млн. вал. лева;
  • 22 Ефтини сензации

    3 11 Отговор
    Пак комунистическа пропаганда.
    Нищо ново, отдавна сте скучни и на кварталните кучета дори.
  • 23 Антон

    2 11 Отговор

    До коментар #16 от "00359":

    Понеже е тъп града и всички провинциалисти от онова време са драпали за жителство. Махнаха го и рай за тях - напълниха града с измет. Интересно що така, никой не се натиска да ходи на лошо, а всеки исла на хубаво....

    Коментиран от #24

  • 24 Готин ама не съвсем

    8 2 Отговор

    До коментар #23 от "Антон":

    Ми да направим друг град столица на България и ще видим, какво точно ще стане от София!
    Когато цялата култура и цивилизация в България са влизали през дунавските градове Видин, Свищов, Силистра и най-вече Русе, то тогава София е било едно кално и миризливо село, с 10-15 хиляди души население! Русе тогава е бил град с население 50-60 хиляди души!
    Та за какви кореняци софиянци иде реч???
    Единственото, което се доказа за 130 годишното управление на София е, че софиянци са прости, некадърни и алчни егоисти и освен 4 национални катастрофи, с последното управление на царчето, друго не можаха да сътворят!
    Да направим примерно Пловдив столица и след едни 10-15 години, София ще си стане същото просто и кално село, каквото е било преди 130 години!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 no name no face no number

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Сомнамбул
  • 27 любопитен

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Нали знаеш кои се смеят самички?

    Коментиран от #28

  • 28 стоян георгиев

    0 8 Отговор

    До коментар #27 от "любопитен":

    кои се смеят сами ,я ме светни?може да ми обясниш и кво толкова било преди по-добре за децата от сега?аз твърдя че сега е много по-безопасно за тях от 90 те.сега имат много повече възможности за реализация от тогава .и няма как да не ми е смешно като чета щуротиите и откровенните лъжи писани тук.