28 Юли, 2018 07:30 5 963 5

28 юли 1794 г. Екзекутират Робеспиер

  • робеспиер-
  • франция-
  • революция

На 28 юли 1794 г. на Площада на Революцията в Париж е гилотиниран Максимилиан Робеспиер.

Само ден по-рано той е арестуван заради призивите му да бъдат екзекутирани 17 000 „врагове на Революцията”.

През 1789 г. Робеспиер започва политическа борба във връзка с изборите за Генералните щати. Вотът е свикан от краля в опит да се намери изход от банкрута.

Робеспиер обнародва две брошури, в които доказва неправомерността на абсолютната монархия като форма на управление и отхвърля цялата система на стария режим. Третото съсловие в Арас го избира за депутат на Генералните щати, с дълбокото убеждение, че той ще отстоява последователно неговите интереси. Действително той често взима думата за най-важните политически въпроси - за характера на властта, за дворянските привилегии, за народните права. Появата му на трибуната винаги се предшества от грижлива подготовка: както неговата външност, така и словото му са безупречни.

Заедно с неколцина депутати като Сен Жюст, Кутон, Льо Ба той образува крайната левица на Събранието. Благодарение на постоянството и последователността си се налага като водач на тази малка групичка. Араският юрист има ясна безкомпромисна позиция по големия въпрос за прерогативите на кралската власт, което се обсъжда дълго в Събранието във връзка с подготовката на Конституцията. За него суверенитетът на нацията е суверенитет на народа.

Робеспиер е между депутатите, които отказват да признаят правото на краля на вето. При разглеждане на „Декларацията за права на човека и гражданина” той отстоява принципите на буржоазната демокрация, противопоставя се на делението на гражданите на „активни” и „пасивни” според имотното състояние, застъпва се за всемирното разширяване на политическите свободи за въвеждане на всеобщо избирателно право.

Две години след началото на революцията Робеспиер е вече всепризнат лидер на революционно-демократично крило на буржоазията.

През 1792 г. след събарянето на монархията, в центъра на вниманието на Робеспиер застава опасната за бъдещето на революцията съглашателска политика на жирондистите, които се стремят да разгромят левите сили. Непримиримият революционер разобличава намерението им чрез разпалването на революционна война против европейските феодално-монархически държави. Той предупреждава, че ще бъде предателство, ако се тръгне по пътя на военна колизия с другите държави преди да се укрепи революцията. Заедно с Марат и други революционери от „Планината”.

Робеспиер води борба срещу жирондинците по въпроса за съдбата на краля и макар да се отнася отрицателно към социалните идеи на „бесните” през 1793 г. той се сближава с тях в името на разгрома на вътрешната контрареволюция.

След народните въстания от 31 май и 2 юни 1793 г., които слагат край на властта на жиродинската буржоазия, във Франция се установява якобинската диктатура с това настъпва и часът на Максимилиян Робеспиер за осъществяване на неговите политически и социални идеали. Заставайки начело на Комитета за обществено спасение и приемайки ръководството на страната той блясва като теоретик, но и като безспорен вожд на революцията.

Дребнобуржоазната идеология на Робеспиер обаче е причина той да се лиши от подкрепата на народните маси, а това се оказва фатално за якобинците и техният водач. Той се оказва неспособен да разбере, че като премахне “бесните” се лишава от най-масовата опора на якобинската власт. В тази обстановка става заговор на реакционната десница и на крайната левица в Конвента против Робеспиер и неговите привърженици, който завършва с арестуването му на 27 юни 1794 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПринцътНаХаритата

    16 2 Отговор
    Единственният резултат от т.нар. " революции " според мен е избиването на образованите хора в дадено общество и замяната им с дебили .Кой има полза от това осакатяване ? Че ще убият хиляди и ще поправят предишна неправда ? Сериозно ли ?

    Коментиран от #2

  • 2 Али Бабата

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "ПринцътНаХаритата":

    Ето кой има полза от това осакатяване---------

    Бернар Лазар ,френски евреин.Изключителен писател и общественик, роден в Ним през 1865 г., син на богат търговец , който стриктно спазва еврейските обичаи...

    ---------------https://en.wikipedia.org/wiki/Bernard_Lazare-------------

    Ето какво пише Бернар Лазар за Френската революция в книгата си „Причини и история на антисемитизма“: ... това нещо, което най-много изненадва, е със сигурност положението на евреина. Вчера евреинът беше нищо, нямаше никакви права, никаква власт, докато днес блести на върха... тъкмо той, най-много от всеки друг, е облагодетелстван от настъпилите социални промени... Представителите на старите традиции гледат на събитията сякаш тронът е съборен, а войните се отприщват единствено за да може евреинът да стане пълноправен гражданин, а Декларацията за правата на човека е по-скоро декларация за правата на евреина."

    От Лазар узнаваме как коренно се променя юридическото положение на еврейската общност във френската държава, която съвсем основателно отдава на Френската революция голяма заслуга за това, че е изкоренила остарелите, недостойни и срамни предразсъдъци от религиозен характер. Междувременно става ясно, че най-богатата и сплотена международна каста от капиталисти има най сетне пряк достъп до политическата власт.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 плевен

    2 0 Отговор
    Революциите стават когато образованите и овластените, забравят какво дължат на обществото и го докарат до мизерия.Точно за това плана Маршал бързо вдигна Европа на крака, и не позволи икономическа криза. Няколкото монархии на континента оцеляха само защото навреме се оттеглиха от управлението.
  • 5 Варналиев

    4 1 Отговор
    Колкото и да не е човек антисимит, не може да ни си спомним, че мнозинството от социалните теоретици в Европа и Русия, през 19-ти и 20-ти век са евреи. Еманацията на идеите им е евреиско-болшевишкия преврат в Русия и износа на соцзараза в целия свят. Милиони умряха заради тези идеи, но света ме стана по-добър. Холокостът е бил отмъщение, за загиналите милиони неевреи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове