Last news in Fakti

27 Юли, 2018 21:00 9 948 40

Ако между САЩ и Иран избухне война?

  • война-
  • иран-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • близкия изток-
  • петрол-
  • хасан рохани

Една война в Близкия изток би имала катастрофални последици

Ако между САЩ и Иран избухне война? - 1
Снимка: БТА/ AP

Страната се променя - при това толкова много, че с нея може би дори ще може да се сключи споразумение. В речта си пред най-голямото американско сдружение на ветераните VFW Доналд Тръмп заяви неочаквано: "Иран вече не е същата страна, каквато беше преди. Готови сме да сключим с нея сделка - но не като тази на предишното правителство, защото тя беше катастрофа."

Сделка с Иран - със страна, която се променяла? Тръмп не каза какво точно има предвид. Прилича на оправдание за досегашната му политика спрямо Иран, написа политическото списание "Политико". Посланието вероятно е, че твърдият курс, който Тръмп демонстрира с изваждането на САЩ от споразумението с Иран, постига резултати - накарал е Техеран да се замисли. Очевидно Тръмп е убеден, че неговата непреклонност се отплаща. И ако нещата продължат да се развиват благоприятно, той дори може да сключи нова сделка.

Така погледнато новото прозрение на Тръмп релативира собствените му думи, изречени от него само ден преди това: в Туитър той предупреди Иран за ужасните последици, ако страната остане заплаха за САЩ. Хасамодин Ашна, съветник на президента Хасан Рохани, отвърна на свой ред в Туитър, че не Иран, а самият Тръмп е опасност за САЩ. "Този човек е най-голямата заплаха - както за страната си, така и за цялата международна общност", написа Ашна.

Загриженост у съседите

"Съмнявам се, че двете страни искат война. Никой няма интерес от започването на война", написа в "Ню Йорк Таймс" Барбара Славин, експертка за Иран към мозъчния тръст Atlantic Council.

В същото време размяната на остри реплики става на фона на крайно напрегната ситуация в Близкия изток: войната в Сирия допълнително изостри съществуващите конфликти в района. Израел разглежда милициите на Хизбула в Сирия като военен авангард на Иран. Много израелци споделят тревогите на премиера Бенямин Нетаняху от това, че Иран се доближава все повече до израелските граници.

"Израел се чувства реално застрашен и не може да си позволи никаква грешка", посочва за ДВ историкът Даниел Мала от университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен.

Загрижено е и правителството на Саудитска Арабия. "Отношенията между Иран и Саудитска Арабия са по-лоши от когато и да било. Външната политика на престолонаследника Мохамед бин Салман е насочена срещу Иран и фронтовете се втвърдяват", изтъква в разговор за ДВ Себастиан Зонс, експерт за Саудитска Арабия в Германското дружество за външна политика.

Една война, три лагера

Една война само ще изостри напреженията в региона, смята публицистът и издател на електронен вестник Абдел Бари Атван. Според него, при евентуална война арабският свят може да се раздели на три лагера. В първия ще попаднат страните, които биха одобрили едно американско нападение срещу Иран - Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Катар и Йордания. Тази група би се съгласила Израел да участва в съюза, макар отдавна да минава за общ враг на всички арабски държави. Във втория лагер ще се обединят онези държави, които отхвърлят както американски удар, така и общ съюз с Израел - Ирак, Алжир, Ливан, Сирия и палестинските автономни територии. В третата група ще попаднат неутралните държави като Мароко и Тунис, уточнява публицистът.

В една евентуална война лесно биха се намесили и религиозни мотиви, опасява се Атван. Тук разделението би минавало по шиитско-сунитския фронт с водещи сили Иран и Саудитска Арабия. Трудно би било обаче да се спечелят за войната арабските граждани. "Войната между Иран и Ирак през 1980-те години причини щети, съизмерими с тези в Европа по време на Втората световна война", посочва още Атван.

Стратегическият Ормузки проток

В случай на конфронтация със САЩ е много вероятно да бъде затворен Ормузкият проток - тесният пролив между Персийския и Оманския залив, през който минава един от най-важните търговски пътища, вкл. за износа на петрол от Саудитска Арабия. Това би се отразило пагубно на световната търговия с петрол. Но също и за Иран затварянето на протока не би било много желателно, защото и той няма да може да изнася петрол.

Преди всичко обаче САЩ биха разглеждали затварянето на Ормузкия проток като обявяване на война и съответно биха реагирали на това. Последиците от едно военно нападение, вкл. екологичните, обаче биха накарали САЩ сериозно да се замислят дали да прибегнат до подобна стъпка.

САЩ многократно превъзхождат Иран във военно отношение. Но пък, както много добре се видя през 2003 г. във войната в Ирак, проблемите започват, след като оръжията са замлъкнали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грантаджийче

    45 12 Отговор
    Дойче Зеле да си гледа кочинката.
    Война НЯМА ДА ИМА.
  • 2 Borislav Popov

    50 14 Отговор
    По вероятно изглежда че след твърдият отговор на Иранците си е подвил опашката.

    Коментиран от #21

  • 3 Kcaniba

    19 66 Отговор
    Тоягата има два края, след С.корея ще го усетят Иран и ментора им в Кремъл!

    Коментиран от #40

  • 4 Отворено Отзад Общество

    47 15 Отговор
    К. за "израел" и еврейската прпститутка Доналд Тръмп. К. за Иван Костов и евреина Сороз и Истанбулската му Конвенция.
  • 5 Bahti

    15 2 Отговор
    Абе кво се цаните за Ядрена Война, Яко невменяеми на тоя свет!
  • 6 СссереМ

    15 36 Отговор
    И наистина е така,когато САЩ разпердушинят Иран,оттам ще се появят терористични движения,няма да казвам кой ще е спонсора да не се разсърдят рушмените.

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Weee

    18 6 Отговор
    И ще ги нападнем изведнъж и ще ги разбием и ще ги окупираме и ще работят за нас с един куршум два заека.Те ще се изтощят като воюват помежду си и нашата непобедима армия ще ги победи.Слава на БГ армията
  • 8 ватерло

    31 6 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Какво се пениш, бе? Толкова не разбра, че едно е да нападнеш Иран и да изстреляш няколко ракети, друго е да я окупираш и завладееш. Иран е 70 милиона и огромна територия. Трябва логистика и половин Америка да се завладее и задържи завладяна.
    Жива сила трябва, не само фойерверки и самолетчета

    Коментиран от #25

  • 9 Марони

    7 51 Отговор
    Със или без тояга,Тръмп ще вкара в пътя всеки диктаторски анахронизъм,който все още се осмилява да трови света!
    Рейгън се справи с комунизма,Клинтън с Милошевич,Буш с Кадафи и Саддам.Щатите са якото момче в махалата,който пази от гамените причакващи за стотинките на слабите деца!

    Коментиран от #13, #23, #27

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ха де

    23 2 Отговор
    Споко, няма да има никаква война, Тръмп явно на заплахите в Туитър им вика Външна политика. Нали гледахме какво стана с Кореята, едно перчене от двата края няколко месеца и накрая снимки от Сингапур. Сега ще е същото, лаене малко кой е по-голям мъж и нова сделка.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 4тикилометър

    35 1 Отговор

    До коментар #9 от "Марони":

    Ти това сънува ли го? А нещо да кажеш за последиците от така нареченото "справяне"? Либия престана да бъде държава и се превърна е катун в който се търгуват роби и отворена врата за мигрантите, които акостират в Италия и заплашват да прекроят демографската карта на Европа, а в Ирак се роди Ислямска държава. И пламна целият Среден изток.
    Ако на това викаш справяне, здраве му кажи

    Коментиран от #16

  • 14 СссереМ

    7 22 Отговор

    До коментар #10 от "папуас":

    Ама те не бяха там да завладяват,а да унищожат ИДИЛ и успяха,въпреки подкрепата за терористите оказана от матюшка.

    Коментиран от #17, #34

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Марони

    5 18 Отговор

    До коментар #13 от "4тикилометър":

    Така е,защото демокрацията е като електричриството!По-добро е от живота на свещи,но не е за прости хора,които не знаят да боравят с него,драги!И в БГ още се учим-бавно,но се учим.Капиш?

    Коментиран от #18, #35

  • 17 папуас

    29 2 Отговор

    До коментар #14 от "СссереМ":

    Сигурно за това Америка изтегляше главатарите на ИДИЛ с хеликоптери и ги пазеше от руснаците, случайно да не попаднат в плен и да се разприказват кой ги финансира.
    Да, бе да, Америка нападна Сирия да унищожи ИДИЛ. Смях.
  • 18 4тикилометър

    25 5 Отговор

    До коментар #16 от "Марони":

    Не ми викай "капиш", умнико. Този вид "демокрация", която играе ролята на световния гамен може да си я навреш там където свещ не огрява

    Коментиран от #20

  • 19 Марони

    8 19 Отговор
    За тебе може и нещата да изглеждат така,но както е казал великият Чърчил"Демокрацията не е най-доброто нещо,но още не е измислено по-добра система!А и сигурно ще се съгласиш с мен,че няма абсолютна свобода!Защото това е вредно и анархистично...

    Коментиран от #22

  • 20 Марони

    6 18 Отговор

    До коментар #18 от "4тикилометър":

    Освен това познавам българи заселилисе при световните гамени!И знаеш ли какво ми казват?Тук си живеем чудесно!

    Коментиран от #24

  • 21 Борис

    16 4 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Тоя явно усети че плаши гаргите , и щом някой се опъне по сериозно оповестява че се е уплашил и се е поправил. Така стана и с Кимчо. Какво да очакваш от рус човек.
  • 22 4тикилометър

    21 2 Отговор

    До коментар #19 от "Марони":

    Така както разбирам, познанията ти за демокрация са от холивудските филми. Тази демокрация, която ти мислиш, че съществува, на мен ми се ще да я има, но за съжаление в момента демокрацията е просто по-изтънчен инструмент за контрол на масите от диктатурата или от комунизма. Точно толкова лош, но по-приятен на вид.
  • 23 Точно с тези свои

    22 2 Отговор

    До коментар #9 от "Марони":

    действия ФАЩ ни създадоха проблеми с бежанци и терористи. Трябва да си извратеняк за да подкрепяш подобно поведение.
  • 24 Хайде

    17 3 Отговор

    До коментар #20 от "Марони":

    заминавай да миеш чудесно чинии, докато ти се сплуят ръкавите. Слугинажа си е слугинаж! Чувства се отлично само когато е нечии гъзолизец и роб.

    Коментиран от #32

  • 25 Да да

    1 14 Отговор

    До коментар #8 от "ватерло":

    Защо трябва да я владееш!!! Нападаш, разбиваш, спираш приток на пари и стоки и чакаш да се молят за помощ.
  • 26 ЕХА

    5 2 Отговор
    давай вече да започнат, че е скука голяма , няма какво да се гледа по телевизия
  • 27 Хасан

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Марони":

    Хахаха...пазел децата???..причаква гамените и обира не само тях но и децата
  • 28 Размисли и страсти

    9 1 Отговор
    Къде е заровено кучето в целият този конфликт. За САЩ е смъртно опасно , ако малки и средни държави създават свои ядрени програми . Тези страни стават един път разпространители , като ефекта на доминото , отделно взимат други държави под крилото си и образуват съюзи , в които американската имперска политика вече не пее. А ако се стигне до война, щетите които би понесла една малка държава,са несъизмерими с щетите които би понесла САЩ от ядрено оръжие на своя територия. И когато тези държави са под крилото на другата световна тежест Русия и Китай става особено притеснително. Преди това прословуто споразумение Иран беше създал своя ядрена програма дълбоко под земята , и това до ядрено оръжие е една малка крачка. Тоест имаш вече "барут" да напълниш патроните. Война срещу Иран не може да има защото я охраняват Русия и особено Китай - където заминава иранският петрол. Руснаците тогава помогнаха за споразумението с Иран , и на преговорите със Северна Корея , но по всичко личи ,че на последната среща във Финландия не се е постигнало повече от това , и е сложен край на отстъпките. А това е нещо като последно предупреждение.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Шаран БГ

    5 0 Отговор
    Немските колеги са изперкали - едно заглавие не могат да напишат като хората...... Правилното е : " АКО С А Щ НАХЛУЯТ В ИРАН И ЗАПОЧНАТ ВОЙНА ?! "

    Коментиран от #33

  • 32 ganio

    9 4 Отговор

    До коментар #24 от "Хайде":

    Защо мислиш че всички българи в чужбина мият чинии?
    Аз познавам работещи в чужбина български лекари, фармацефти, инженери, програмисти, счетоводители, дори и учители по английски във Великобритания.
    Може би твоите умения се свеждат единствено до миене на чинии и слугинаж и за това не можеш да си представиш, че има хора работещи нещо друго.
  • 33 onq s konq

    1 7 Отговор

    До коментар #31 от "Шаран БГ":

    И защо си мислиш че САЩ ЩЕ НАХЛУЯТ в Иран?Да си забелязал амер. войници в Сърбия когато беше сразена от НАТО?Иран ще бъде ударен по въздух единствено ако се опита да блокира протока "Все му забравям името",и то вероятно дори с преобладаваща мощ на ИЗРАЕЛ.След което ако не се оправят нещата,ще се навлезе сухопътно от близки на САЩ държави като СА и ОАЕ!

    Коментиран от #38

  • 34 Bulba

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "СссереМ":

    Това да не тие Авганистан ,просто ще бъде началото на края за краварите
  • 35 no name no face no number

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Марони":

    Демокрацията е като комунизма всеки говори за нея но дефакто никъде не съществува
  • 36 До у4

    2 0 Отговор
    За емиграция в Раша ли става въпрос?
  • 37 Гостът

    0 0 Отговор
    36 е за 24!
  • 38 Питам

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "onq s konq":

    Това , коня ли ти каза , че така ще стане ?
  • 39 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    Иран съществува повече от 3 000 г.САЩ около 250...а своето съществуване САЩ са водили ПО-ВЕЧЕ ВОЙНИ ОТ Иран!!!Показ0ателно ,нали!!!Иран е И ОБРАЗЕЦ ЗА ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО С ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ /ИСТИНСКИ /ДЕМОКРАТИЧНИ ЕЛЕМЕНТИ...За ФИНАНСОВАТА СИСТЕМА ---да не говорим...Показателно е ,че по време на кризата ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ НАМЕРИХА ПРИСТАН И ...СПОКОИСТВИЕ В ...Иран!!!!!!А Тръмп знае това.....СДЕЛКА А!!!Е и двамата знаят какво означава това......
  • 40 един от всички

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Да не би пък С.Корея да е усетила нещо? Тръмп затова ли направи пътека с поклони,докато Ким склони да се срещне с него? Тръмпи отначало им се репчеше (от незнание) ,но след това от Пентагона му свиха перките и рязко омекна -явно му обясниха,че не могат и няма как да победят С.Корея в една истинска война...