Last news in Fakti

30 Юли, 2018 10:35 8 726 23

Без наказание за полицаите, пребили до смърт Чората

  • чората-
  • ангел димитров

Причината - изтекла давност на делото, стартирало през 2005-а

Без наказание за полицаите, пребили до смърт Чората - 1
Снимка: Е-79

Петимата полицаи, подсъдими за убийството на Ангел Димитров-Чората, няма да изтърпят наказание, въпреки че Военно-апелативният съд прие, че те са причинили смъртта му по непредпазливост. Причината за решението - давността за престъплението е изтекла отдавна.

При четвъртото решение на инстанцията по делото, започнало преди 11 години, бяха четени тежки осъдителни присъди за подсъдимите, после те бяха окончателно оправдани, а след това процесът беше възобновен заради осъждането на България в Страсбург.

Ангел Димитров-Чората загина на 10 ноември 2005 г. в Благоевград при полицейската операция „Респект“, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. След това беше съобщено, че Димитров е бил пребит от полицаите, участвали в акцията по задържането му, а обвинени и дадени на съда бяха петима униформени – Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Борис Механджийски и Иво Иванов.

Софийският военен съд призна за виновни и петимата за това, че са убили Димитров умишлено и с особена жестокост, като Писов беше осъден на 19 години затвор, а останалите на по 18 години. Последва дълго лутане между инстанциите. Апелативният съд първо върна делото, след това потвърди присъдите, но решението му беше отменено от Върховния касационен съд и накрая намали наказанията на подсъдимите наполовина, а ВКС окончателно ги оправда през 2011 г.

Основният спор по делото остана между заключенията на различните експерти. Първоначалните изводи на лекарите бяха, че Чората е починал от причинена му тежка черепно-мозъчна травма и разкъсване на аортата, след като е бил бит и ритан от полицаите около 10 минути. След това обаче нова експертиза заключи, че Димитров се е задушил, докато е бил притиснат на земята с белезници. Според вещите лица мъжът се задушил фатално и заради хронични заболявания, поет кокаин и по-къс врат.

Процесът беше съпътстван и от явна политическа подкрепа за полицаите от страна на тогавашното правителство на ГЕРБ, като и премиерът Бойко Борисов, и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов коментираха, че униформените са невинни, като призоваваха за "правилно решение".

През 2014 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург прие, че българските власти са нарушили правото на живот и забраната за нехуманно и унизително отношение, както и правото на справедлив процес, поради което държавата беше осъдена да плати 50 000 евро обезщетение на близките и близо 35 000 евро разноски.

Заради решението на съда в Страсбург, главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото, което ВКС уважи през 2016 г. и посочи, че Военно-апелативният съд е бил длъжен да назначи нова експертиза, която да преодолее различията в предходните заключения на вещите лица.

Процесът във Военно-апелативният съд се проточи още две години, като още в началото беше назначена седморна съдебно-медицинска експертиза. Делото беше обявено за решаване преди половин година, а от решението, което е постановено на 6 юли, не става ясно какво е заключението на експертизата, тъй като мотивите на съда не са публикувани.

За убийство по непредпазливост Наказателният кодекс (НК) предвижда вече до 5 години затвор, но през 2005 г., когато почина Ангел Димитров, това престъпление се наказваше с до 3 години затвор и съдът е длъжен да приложи по-благоприятното за подсъдимите законодателство. Затова военните съдии пишат в решението си, че прекратяват делото поради изтекла абсолютна давност.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВКС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 WTF

    42 3 Отговор
    Като изключим фактите,че изпълнителната и съдебна власти вършат поръчки на мафията и че нито едните са цвете за мирисане, е направо шокиращо как за убийство има давност??? Че убития след тази давност да не би да възкръсва???

    Коментиран от #3

  • 2 Крадец

    42 22 Отговор
    Глупости!трябва да ги наградят ,не да ги наказват!
  • 3 Тодор

    8 9 Отговор

    До коментар #1 от "WTF":

    Нашето законодателство е стиковано с това ,на ЕС !Сърди се на европейските ценности!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Инкогнито

    21 15 Отговор
    Специално в този случай ,,Чора" държавата нарочно протака нещата и правилно! Няма да лежат в затвора че са претрепали един отявлен бо....
  • 8 azko

    27 4 Отговор
    Хубаво е да се изтребват тези с такива прякори.Лошото е че са поръчани от други с такива прякори.

    Коментиран от #9

  • 9 Винету

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "azko":

    Аааа, не така! Чора идва от циганското чоря-крада, и няма нищо общо с зеленчукови и плодни прякори, като крушата, сливата, тиквата или зелката!
  • 10 Телевизионен съд

    26 11 Отговор
    Това са си най-обикновенни престъоници с униформи,които са взели пари да убият друг престъпник.А тука чета БРАВО,САМО ТАКА....Та тия са най-опасните бандити облечени с власт нямам думи за тъпия народ.Пък и се радват егати и тъпанарите има тука.

    Коментиран от #15, #20

  • 11 Будалата

    12 10 Отговор
    Един БОКЛУК по малко. Едва ли липсва на някого.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Браво на съда и прокуратурата

    11 8 Отговор
    За пръв път да се случи нещо нормално в тая Държава, няма само престъпниците да убиват и да ги оправадават, трябва повече такива случеи и ще си помислят преди да извършат някво престъпление боклуците:-)
  • 14 Townboy

    9 0 Отговор
    Боко трябва да свормира таен отряд и да ликвидира всички от криминалния контингент. Но нали е един от тях няма как да стане.
  • 15 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Телевизионен съд":

    Браво, разбира се. На зло куче зъл прът. Когато беззаконието беше на негова страна на него му беше добре.
  • 16 МВР и БАН в едно

    4 0 Отговор
    Тия само като ги гледам и съм готов да им помогна с пари от терасата за да се борят с престъпниците...
  • 17 и ТЕ ТАКА

    1 1 Отговор
    Е като не платят тия ще платиме НИЕ В СТРАСБУРГ.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 стоян георгиев

    4 1 Отговор
    тия само да питам по кво се различават от чората?може би по това че са извършили много повече престъпления използваики полицеиска протекция.срамното е обаче как реагира българския съд.как е възможно да оправдаеш хора сложели белезници на човек и прибили го до смърт!!!!щом тва е възможно за тая бандитска шаика ,значи е възможно и за всеки друг насилник,което и реално се случва у нас!
  • 23 vasik atanasova

    4 1 Отговор
    САМО ИМ ВИЖТЕ ФИЗИОНОМИИТЕ НА ТЕЗИ ПОЛИЦАИ