30 Юли, 2018 13:30 3 743 27

Сирийците вече да се връщат? Абсурдна идея

  • сирийци-
  • ислямска държава-
  • ас сувайда

Русия поде дипломатическа офанзива за завръщането на сирийските бежанци. Но за това все още няма условия - нито войната е свършила, нито джихадитската опасност е преминала. Но най-голямата спънка е режимът на Асад

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Режисирана акция: четирима атентатори се самовзривяват рано сутринта в Ас Сувайда, а по същото време в близките села са извършени други самоубийствени атентати. След което бойци на "Ислямска държава" (ИД) нахлуват в селата и избиват десетки хора.

Терористичната организация ИД пое отговорността за нападенията, при които, по данни на "Сирийския център за наблюдение на човешките права", са убити 246 души, вкл. 135 цивилни граждани. Загинали са и най-малко 56 джихадисти.

Терористичните удари бяха извършени във време, когато Русия се опитва да търси възможности за завръщане на сирийските бежанци в родината им. В неделя руският външен министър Сергей Лавров обсъди по телефона темата с йорданския си колега Айман Сафади. Във вторник пък Лавров беше приет от германската канцлерка Меркел и външният ѝ министър Хайко Маас. С него в Берлин дойде и шефът на генералния щаб на руската армия Валери Герасимов. На тази среща също беше поставен въпросът за завръщането на сирийските бежанци.

"Трудно е да се мисли за връщане"

Обстановката в Сирия все още не позволява да се мисли за връщане на бежанците, посочва Елиас Перабо от свързаната със сирийската опозиция организация "Adopt a Revoltion". Само преди три месеца близо 150 хиляди души избягаха от предградията на Дамаск в други райони на Сирия, посочва той. Освен това има над 5 млн. вътрешносирийски бежанци. "При това положение е трудно да се мисли за завръщане на бежанците", посочва Перабо пред ДВ.

Сегашната ситуация в Сирия до голяма степен се дължи и на правителството на Асад. Преди няколко седмици то нареди да бъде щурмувана крепостта на бунтовниците Дараа. Само от този район междувременно избягаха над 50 000 души, съобщава Сирийският център. Повечето от тях са потърсили закрила край границите на Йордания и Израел. Двете страни обаче отказват да ги допуснат вътре в страните си. В крайна сметка Израел отвори границите си за активисти на сирийската гражданска защита, т.нар. "Бели каски", които правителството на Асад смята за "терористи". Те и техните семейства, общо към 400 души, са били пропуснати към Йордания, откъдето през есента ще бъдат разпределени в страни от Западна Европа. Германия също ще приеме някои от "Белите каски" и семействата им.

Сирия още е много далеч от ситуация, която би позволила бежанците да се завърнат в нея, посочва Перабо. Наистина краят на войната вече се вижда. Само че основната предпоставка за завръщане на бежанците е стабилната правова държава, а за това в момента и дума не може да става. "Режимът не гарантира никому свобода и човешки права. Хората продължават да бъдат преследвани. Мнозина продължават да бъдат хвърляни без съд и присъда в затворите. Хората изобщо не вярват в това правителство и в този режим", твърди Перабо.

Как правителството на Асад се отнася към противниците на режима, показва т.нар. "Закон номер 10", позволяващ конфискуването на имоти от собственици, които нямат документи за тях. Законът не дава никакъв шанс особено на избягали в чужбина противници на режима. Ако се завърнат, за да доказват, че са собственици на даден имот, ще бъдат арестувани. Това също показва колко рисковано е завръщането в Сирия в настоящата ситуация, посочва Перабо.

Режимът до голяма степен вече е спечелил войната. "Защо тогава да прави отстъпки? Вместо това той следва своята си логика: да държи надалеч онези, които бяха излезли на улицата с оръжие в ръка, и да им сигнализира, че не е желателно да се завръщат", казва още Перабо.

На фона на тази обстановка лансираната от Лавров идея за завръщане на сирийските бежанци има чисто пропаганден характер, казва правозащитникът Аднан ал-Наши за ДВ. Цялата кампания е чиста проба медийно шоу, което би трябвало да убеди САЩ и страните от ЕС, че ангажиментът на Русия в Сирия има положителен ефект.

Но това не е вярно. Русия не може да гарантира сигурността в Сирия - включително или тъкмо защото правителството на Асад остава на власт. "Как ли да се завърнат сирийците в страната си, където управлява един режим, който от осем години продължава да воюва със собствения си народ?", казва сирийският правозащитник.

От руското министерство на отбраната оповестиха, че Русия е изпратила работни групи в Йордания, Ливан и Турция, които да работят по въпроса за връщането на сирийските бежанци в родината им. Само че до този момент малцина са се решили на тази стъпка. Сирийците се страхуват най-вече от собственото си правителство, твърдят от Сирийския център за наблюдение на човешките права.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иванов

    36 1 Отговор
    Оставете сирийските бежанци, какво ще правим с българските бежанци, който бягат всеки ден от България, как ще ги върнем или просто в България няма да останат хора освен пенсионерите, безработните и ромите
  • 3 are be

    28 4 Отговор
    Ако Асад беше проблем да са се изнесли преди началото на войната. Тези които са избягали от войната пък са предали родината си .Остават страхливци и предатели + терористи . Европа такива човеченца ли иска ? На всичко отгоре и за работна сила не стават защото 90% от тях не са способни заради различията в световете и технолигиите. Я най-добре да си се връщат обратно там от където са изпълзели .
  • 4 Пак на метеното

    20 3 Отговор
    Пълни глупости от гнусните Доиче веле, нямат срам тези хора.
    Да точно днес може би все още има заплаха, но ДАЕШ са натикани в миша дупка на границата между Голан, Йордания и Сирия. Въпрос на дни е югът да бъде прочистен на 100% от тая гадост!!!
    Тогава хората ще започнат бавно да се връщат в часта около Дамаск и на юг.
    ДА Северът все още е опасен но хората които мислят за родината си са в часта под Турска закрила и чакат търпеливо офанзивата на Идлиб която ще започне щом Югът бъде прочистен напълно тоест най-късн Септември ще започне последната битка.
    Който е пропуснал Кюрдите от изтока вече сключиха споразумение с Асад, така че до края на 2020 всичко ще свърши.
    А който е ходил в Сирия преди войната той знае колко спокоино беше там.
  • 5 Санчо

    14 1 Отговор
    "За заврьщането ..бля бля ...правова дьржава...бля бля..без Асад...".
    Ирак е без Садам,Либия без Кадафи. Врьщайте тях тогава, в тази демонкратичен рай.
  • 6 vvvvv

    12 2 Отговор
    На немската хранилка. Да си ги държат в Германия, но да не пречат. А те пречат да има мир.
  • 7 мнение

    18 2 Отговор
    Асад ви е основния проблем, г-да евро-либерасти! Но, Асад е законно избраният президент! Не е назначен в нечие посолство.

    Коментиран от #26

  • 8 марш подлоги

    21 1 Отговор
    DW пак се изходи...
  • 9 JPower

    28 1 Отговор
    От статията излиза,че сирийците са избягали от Асад , а не от даеш....ъъъъ, афганистанци,иракчани и др. и ти ли от Асад бягат??? Много жалка пропаганда имат дойчовците сега... да се учат от Гьобелс!!!
  • 10 слави

    18 2 Отговор
    Тия пропагандни лъжи са толкова некадърно съчинени че може би и тъпите малоумни немци с промити мозъци и дебилно държание и реакции няма да им повярват. В това дойче веле работят кръгли идиоти които наричат главорезите от ИД -опозиция и противници на режима на Асад. Помияри долни
  • 11 Пак на метеното

    15 1 Отговор
    Хора никъде няма да го прочетете но последната крепост на юг Ash Shajarah падна!!!!!
    ДАЕШ вече са в историята, предстои няколко седмици пълно замитане и прелокиране на силите в Идлиб.

    Коментиран от #13

  • 12 стоян георгиев

    1 19 Отговор
    сирииците трябва да се върнат в сирия ,но те няма как да го сторят докато там управлява асад.хората в сирия бягаха основно от него.и днес в зони владяни от опозицията има милиони сириици ,които нещат да са управялвани от асад.при всяко негово окупиране на дадена територия хиляди тръгват панически да бягат.за да има някакво бъдеще сирия асад трябва да бъде свален и да се установи демократично управление под егидата на нато ,подчертавам под егидата на нато не на оон!

    Коментиран от #14

  • 13 Трол

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "Пак на метеното":

    Държат още 67 кв.км. И градовете-Шажарах, Бейт арах, Кусайър, Маарбах и Куваях.

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 стоян георгиев

    1 16 Отговор

    До коментар #14 от "Трол":

    става точно на моето троле.идва края на асад.тръмп позабави ситуацията,но денги нет и няма да има в скоро време,та ситуацията въпреки четиримата диктатори върви в очакваната посока.има ли свободни избори ,което дори и путин няма как да спре асад е чао.сега асад има само един ход и тои е да скара ердоган с путин и да предизвика нов конфликт в идлиб,което ще се реши в близките дни,но дори и тва да стане финала на ситуацията в сирия е ясен.

    Коментиран от #16, #19

  • 16 Трол

    16 1 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Ама живей си в паралелна Вселена, сънувай розови слонове, никой не ти пречи да си тра ла ла!
  • 17 Пак на метеното

    14 2 Отговор

    До коментар #13 от "Трол":

    Нали ти казвам че Шажарах падна!!!!
    Другите са малки селища където почти няма цивилни и САА няма как да се спре това е краят.

    Коментиран от #18

  • 18 Трол

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "Пак на метеното":

    Възможно е информацията да ми е стара. В някои специализирани сайтове Шажарах и днес го дават идилски. Няма да споря :)
  • 19 Пак на метеното

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Стояне забрави че SDF започнаха преговори с кого ??????
    Да с АСАД, именно тези които са подкрепяни от УСА сега преговарят с Асад. Американците никой не ги ще вече, всички преговарят без тях дори Турците ги предупреждават да не се месят в преговорите, явно ще се договорят за някаква автономия под шапката на Сирия.
    Остава Идлиб където ще е масово клане няма спор ама там отиде най-голямата измет на света. Най големият град е Идлиб със 120 000 души така че няма да е като Алепо или Хомс.

    Коментиран от #21

  • 20 Непромит все още

    11 2 Отговор
    Хем Асад се бори против собствения си народ,, хем тоя „собствен народ” нападнал едно село и го изклал без остатък!!!

    По вашата логика Ислямска Държава е народа?

    Я се уточнете....
  • 21 стоян георгиев

    0 10 Отговор

    До коментар #19 от "Пак на метеното":

    пак не си в час.асад преговаря с сдф ,но за всичко се консултира с американците.американците готвят четвъртития за ердоган и сега ще се съгласят техните съюзници да атакуват идлиб демек протурските бунтовници.сега путин е на ход.тои трябва да реши с кого ще играе дали с асад дали с ердоган.тва обаче за нас няма никакво значение.европа и сащ са на далавера и при двата сценария и затова се съгласиха кюрдите да се договорят с асад,без обаче да се позволява смяна на концепцията.основната драма ще стане ако путин предпочете асад и се сринат отношенията му с ердоган.ердоган ще доиде да реве за помощ в нато и ще ни плаши отново че ще пусне сирииските бежанци в сирия,които ще се удвоят ако асад и кюрдите навлязат в идлиб.та при втория сценарии трябва да се готвим за нова бежанска криза с размерите на тази преди няколко години.
  • 22 Пак на метеното

    9 0 Отговор
    Ех Стояне пак не четеш.
    След победата на юг САА вече започна релокиране на силите си в базата в Абу ад Духар на границата с Идлиб. От своя страна Русия пак там отвори коридор за цивилните граждани да излязат от Идлиб, това напомня ли ти на нещо???Вече не е въпрос ДАЛИ а КОГА!!!
    Също град Идлиб е 120 000 души а цялата провинция е не повече от половин милион!!!!
    Само град Алепо беше 1,6М тоест 12 пъти по-голям от цялата провинция!!!!
    Тоест бежанци ще има обаче много по-малко и няма да са в Турция а ще са в Африн която провинция е в Сирия, но контролирана от Турция.
    В заключение Европа не може да се избръсне дори сама, а УСА си пази само рафинериите в момента, да си ги ползва със здраве.

    Коментиран от #23

  • 23 стоян георгиев

    0 8 Отговор

    До коментар #22 от "Пак на метеното":

    чета даже много чета.тук и аз съм на твоето мнение че асад ще нападне идлиб с руска подкрепа.в момента асад и руснаците изграждат пво защита по границата с идлиб,което говори много лошо за руско -турските отношения,а ердоган скоростно почна да организира срещи с германци и французи,които до вчера псуваше!!!!кюрдите обявиха че групите в идлиб са същите които воюваха срещу кюрдите в африн така че кюрдите са готови да ги атакуват.така че сега путин е на ход.ако осигури въздушна подкрепа идлиб ще падне,макар че тва дето пишеш за лесното му превземане не е вярно.идлиб е пълен с боици и оръжие ,а и с огромен брои избягали от режима араби и туркмени,които логистично ще ги подкрепят.турция също ще ги подкрепя с оръжие и хора.на всичко отгоре региона е планински и лесен за защита и труден за нападение.така че няма да е хич лесно да бъде превзет.ще бъде свързано с огромен брои жертви ,както военни така и цивилни,а и с огромен брои бежанци.

    Коментиран от #24

  • 24 Пак на метеното

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Не съм казал че ще е лесно.
    Обаче на всеки трябва да е ясно че руснаците от бойци не се пашат!!!!
    Най-трудно е в градовете заради прикритието на цивилните, това беше и проблемът в Алепо.Плюс това БОВ нова серия със сигурност ще има.
    Жертви ще има много, бежанци не чак толкова много, колкото преди.

    Коментиран от #27

  • 25 Dorian

    6 0 Отговор
    Асад, та, Асад... Щом видя мръсните Дойче веле и ми прилошава. Такава пропаганда не може и да бъде. Сирия беше светска държава преди гражданската война. Ако някой бягаше от Асад, щеше да се случи по рано. Сирия през това време е била светска държава, за разлика от Турция. Турция е кандидат за ЕС и част от НАТО. Е, защо никой не каже какво се случва в Турция? Асад е бил винаги много по прогресивен от Ердоган.
    Още по комично е немци да дават компетентно мнение за ситуацията със Сирия и бежанците. Тяхната власт осра положението в цяла Европа, а сега имат наглостта да дават мнение. Нека се скрият в някоя Миша дупка и без коментари. Да се надяваме все пак час по скоро ЗАКОННАТА власт в Сирия да възстанови контрола над цялата страна
  • 26 ЗайоБайо

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "мнение":

    Да, това е проблема на западните елити,Асад не е назначен, а избран.
  • 27 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #24 от "Пак на метеното":

    днес обаче путин даде задна в астана,като обяви че операцията в идлиб не била на дневен ред,въпреки че асадиския представител яростно нападаше турците.