30 Юли, 2018 19:40 3 288 17

Гранична кочина

  • гкпп "калотина"-
  • сръбска граница
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За първи път минах през ГКПП „Калотина“ като студент, по време на ембаргото срещу Югославия и на път за лятно училище в Полша. Тогавашната картинка няма как да бъде забравена, особено ако човек преминаваше в тъмните часове на деня. Сумрак, мизерия, притичващи хора, които влачат контрабандни туби и сакове, контрольорът от влака, който ни посъветва да си стоим по купетата и много, много да не гледаме и питаме и т.н. Който е минавал БГ границите в онези брутално контрабандни години няма как да е забравил картинката. Същото се повтаряше и при преминаването с автобус, няма как, студентски години! Висене с часове, гавра с хората, липса на тоалетни, изпочупени стъкла и ръждясали железа. Човек просто нямаше как да сбърка „милата родна картинка“!

Контрастът със сръбската граница в тези времена бе приятен за окото и неприятен за националното чувство. Първоначалното ми обяснение за отликата между нашата, нека си го кажа директно, кочинка и чистата и спретната сръбска граница бе, като студент по социални науки, от разликата в системите. Тежък соц, с дълбоко вкоренена безстопанственост, разбита ценностна система и липса на отношение към публични пространства и прочее. Все пак, при сърбите имаше повече свобода, повече чувство на ангажимент и отношение към собственост, някакви такива неща си мислех. Обаче годините си минаваха и всяко преминаване през тази граница отново и отново предлагаше тъжния контраст. Когато влязохме в ЕС си казах, че вече просто няма начин, има и пари, има и натиск да пооправим поне външните граници, ще има модернизация на цялостната инфраструктура и т.н.

Разбира се, разликата си остана. Преди няколко седмици отново ми бе пред очите. Скромната, но спретната и боядисана инфраструктура от сръбската страна, градинката с цветята, по-стегнатите полицаи. Нашата картинка си бе до болка позната, макар че този път имаше и нов проблем. Трябва специално усилие, особено отношение, за да оставиш на самото КПП да се появяват дупки в асфалта. Дупки от поне една педя, в които колите просто пропадат, буквално на два метра от кабинките на самия пункт. В тясното пространство сбутаните коли се опитваха да ги заобикалят и се разминаваха буквално на един пръст разстояние. От моята позиция преброих поне четири дупки. Останалите елементи на граничната кочина няма да описвам, те са ви познати поне от телевизионните репортажи, които гледате от години. В случай, че не сте минавали скоро. Взрян в милата родна картинка и гледащ надолу към траповете за малко щях да пропусна да мерна знамето на ЕС, което се вееше гордо над нас.

Като карах към София се подсетих за сигурно десетките клоуни, които са били министри и са се заричали, че ще оправят всички КПП-та, възмущавали са се пред камера от тяхното състояние, обяснявали са как така повече не може. Сетих се и за милиардите, които се харчат за пътища. Замислих се за последния четвърт век колко служители и началници са ходили всяка сутрин на работа, тръгвали са си вечер в тази среда. И са били като цяло ОК с кочината, в която прекарват дните си, защото очевидно не са направили нищо, за да го променят. Опитах се да изчисля колко шефове и министри са се сменили от моите студентски години без да изпитат достатъчно мотивация и желание да решат управленски проблем за първокласници. Или пък просто ей така да си кажат, „абе, мама му стара, не мога да го гледам повече това така“ и да се захванат да го оправят.

И понеже през последните години сме особено шумни националисти се зачудих как пък толкова години на един не му стана неудобно от чистата градинка на комшиите. Ако няма остър естетически порив към публичната среда, поне да се мотивира на този основа. Но, не. Тъжната ежедневна реалност на нашия патриотизъм и национализъм е тази, някоя псувня по адрес на поробителите, някой шамар за чужденец, някое знаме по празниците. Колективното усилие за създаване на функциониращо общество и нормална среда не е достатъчно секси, не става и за селфи. Карайки към София се замислих и че системите вече малко ми обясняват. Явно просто където е текло, ще си тече, където не, не.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Морук

    39 4 Отговор
    Ами мн точно написано кочинка сме си,то от крадене не остава време за такива дреболии,чистота дисциплина образование

    Коментиран от #6

  • 2 Джуган

    34 4 Отговор
    Скоро минах и не остана никакво съмнение че влизаме във външния кенеф на ЕС.
  • 3 Гост

    26 8 Отговор
    Чудно ми е защо няма коментари под статията. Къде са така наречените патриоти,]защо не протестират,знамена да развяват и песни да пеят??? Тишина !!! Ако статията беше за Русия ,до сега щеше да има поне 100 коментара и щеше да бъде намесен и САЩ. Та питам всички така наречени патриоти, ационалиси и русофили,къде сте , в коя дупка сте се завряли??? Вье пак става дума за България,мнение нямате ли ???

    Коментиран от #7

  • 4 Калинка

    24 4 Отговор
    Не приемам, че е властвала безидейност и ценностната система по времето на социализма е била разбита! Ако е било така, авторът е нямало да забележи разликите от двете страни на границата! Напротив! ДНЕС НЯМА ЦЕННОСТИ, които да бъддат обединени в система! Духът е смазан, стъпкан и оплют! Всеки се е вторачил в собственото си оцеляване. Спешно се търсят БУДИТЕЛИ!
  • 5 Той

    19 6 Отговор
    Няма и да се оправи. При мажоритарна система - пишеш директно на избрания от теб депутат. Даваш му да разбере, че ако до 4 години не е оправил Калотина - на следващите избори няма да гласуваш за него.В крайна сметка от тук тръгва директната демокрация. Сега и да се оплачеш на някой депутат - полза няма. Той ти казва - това е партийна политика, не решавам аз. И какво остава - пак да ревеш на бат Бойко.
  • 6 В предишното време

    10 20 Отговор

    До коментар #1 от "Морук":

    Ти или вашите, тръгнахте на екскурзия! Обидиха ви! И сега като не те приеха в бленуваната родина, плюеш тази която отново те прие! Аде със здраве! Опитай в друга родина! Там може и да те приемат! Движи се вместо да плюеш! Може да излезеш по-кадърен от вашите!
  • 7 среднощен

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Знаете ли, че в началото на миналия век в Струпешкия манастир са произвеждали и с влакови композиции всяка седмица са транспортирали цветя /основно лалета/ за Холандия!? Знаете ли, че едни от най добрите градинари в Европа и света, са българските!? Пак става дума за годините до 1944-та!? В Унгария, Чехия, Австрия, Австралия, Аржентина българските градинари са едни от най-търсените аранжори на паркове иградини! В Австралия, дори, правят опит да създадат независима република!!? Така ...виновни за сегашното безхаберие и "занижен критерий" относно "красивото" около нас, сме си само и единствено ние! Виновни от великите сили също има! България след 1944г. е обект на непрекъснати "социални експерименти"! В последно време ни облъчват с "либерални" светоусещания!!! Дълбоката причина за това "отстъпление" на нашия род от "сапричастността" да твориш "красота" около себе си е отстъплението духовния мироглед на предците ни! "От препълнено сърце говори устата"! Така е и с любовта и хармонията и светоусещането!!!
  • 8 Забравихте ли?!

    9 0 Отговор
    Валерката откри нови тоалетни и се снима там?!!!!
  • 9 Бат Радко

    13 4 Отговор
    Всичко е добре написано, ОК, ама, ама, международен шофьор съм, всяка седмица минавам Калотина, сръбската граница е същата пумия, 1към1, никаква разлика, като цяло Сърбия е същата свинщина 1към1, а да не споменавам колко стотинки евро ми взимат по границата под претекст,, дай нещо за кафЕ батко,, , на, нати 1евро батко сърбин
  • 10 Сева

    12 1 Отговор
    Прав е човека до последната буква,и ако е само Калотина макар и трудно може да го преживееш,но като видиш турските ГКПП и контраста с нашите е такъв че и сляп човек може да го види и ти иде да хванеш тоягата и бой,бой докато не остане нито един политик.През ГКПП Градина преминавам почти всяка седмица и така от 20 години ,там са правени малки ремонти,смяна на асфалт,климатизиране на постовете за проверка и други дребни неща а пункта е от титово време просто е направен както трябва още тогава,поддържа се и няма нужда от ремонти,а от наша страна пълна скръб кабинки по-зле от спирки на градски транспорт,тесни коридори,архиектура никаква кабели висят отвякъде,има нещо като окачен таван които виси и липсва на много места,мърсотия а състоянието на пътната покривка е нещо страшно.като излезеш от Сърбия и влезеш в БГ има монтирани някъкви тръби които трябвало да следят за радиация,а чисто и е просто е поредната далавера за кражба на пари е точно там за всички които не са разбрали че влизат в БЪЛГАРИЯ им става ясно какво ги чака по родните ни пътища.Е бъди патриот като видиш няколко от тези неща.Друга тема са униформите на сръбските граничари и митничари и нашите подобия на униформи,на сръбските пише на кирилица,имат националният флаг с герб,на нашите пише на английски не съм длъжен в моята си страна да знам друг език освен български.

    Коментиран от #16

  • 11 Обяснение

    8 3 Отговор
    Мръсотията я правят предимно преминаващите. Ама като глобят някой за хвърлен фас веднага почва неистов рев. Няма как и двете неща да се случват.
  • 12 Жеко

    3 5 Отговор
    Не са виновни нито политици, нито хората, виновна е системата, да системата наречена сега демокрация. И да иска некои политик да направи
    нещо, другите няма да му дадат.
  • 13 един

    4 3 Отговор
    Точно описано. Аз за пръв път бях в Югославия през 1985 г.Брутални и прости митничари,ровещи се в багажите.Сега чакахме 3 часа десетина автобуса. Проверки на 2 места,слизане,минаване през гишета,после пак качване ,слизане и т.н. Белград същия сив и скучен град. Сърбиет навремето живееха добре като имаха 5 колонии. Тогава там за пръв път видях цветни чаршафи и киносалон,в който прожектираха порнофилми.Сега най-голямата църква Св. Сава вътре е празна,само бетон и чакат 20 млн евро от русначата да я завършат.Ще ги дочакат на Мукавей.Това заявих на екскурзовода и това го ядоса.Пред църквата паметник на хърватина Тесла. Този,когото сърбите мразеха,че бил родоотстъпник.В ресторанта-запушен канал и липса на тоалетна.Помолих за 2 отделни сметки-не можело. Нови Сад-прекрасен ,личи си докъде е била Австро-Унгария. Там чаках един час за сувенири,защото им търсели опаковката.В Ниш-в магазина една продавачка ,една касиерка и опашка от 100 души. Прословутите им плескавици никакви ги няма само колбаси. Абе жив комунизъм ги тресе сърбите и скоро ЕС няма да видят.
  • 14 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Когато управниците НЕ ИСКАТ да Управят нещо -- няма как, от само -себе си то да стане ! От междупартийни и вътрешнопартийни ежби, от денонощни мисли за далавери и присвоявания и т.н. не им остава време да си гледат работата !! И като се знае, че всяка митница е една "дойна крава", никой пък не знае, на къде и към кого се отича "млякото". Не искам да гледам ГПП -тата на съседите. Гледам и завиждам на унгарци , чехи и немци - чистота, ред, дисциплина, акуратност! Кога ли ще ги стигнем, европейците ?? Тъй като нашата "демокрация" е тотално сбъркана,/ пълна безотговорност и ненаказуемост на "партийната листа" / не виждам кога и как партийната каста ще се накраде и ояде до толкова, че да почне да мисли и работи за държавата , за народа си. До тогава ще ни имат за тоалетната на Европа и не е нужно някой "патриоти" да се "изхвърлят" излишно. Тръгнете да излизате от който си искате град, в каквато си искате посока, пообиколете китните гори и друга растителност, долове и дерета, около който искате морски или планински курорт.........Ще затънете в смет ......Китна България ли? Ядец ! Какво искате да е на границата ????
  • 15 Боби Лоби

    3 1 Отговор
    Така наречените обеднели патриоти от лобистки закони не могат да вдигнат глави милите а като ги вдигнат гледат само на изток но не към Япония
  • 16 ЛЙИ

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сева":

    Същото дередже и ГКПП " Капитан Петко" за Гърция дупка до дупка няма ленти, полицаите се разжождат без шапки, опашки, пълна проверка, чакане. Европейско ГКПП .
  • 17 МJД

    2 0 Отговор
    Е като си пишем тук нещо дали ще се оправи. Със сигурност не. Нали трябва да сме кочина, бедни , ограбени за да сме послушни да ни обещават и замаяват, да се хвалят и да им верваме , да ги избираме и пр.