Last news in Fakti

30 Юли, 2018 14:18 2 735 5

Протест на дете с увреждания. Премиерът го приема

  • протест-
  • дете с увреждания-
  • бойко борисов-
  • петър мавродиев-
  • емил мавродиев
Протест на дете с увреждания. Премиерът го приема - 1
Снимка: Пресслужба на правителството

Премиерът прие 18-годишният Петър, който днес беше оставен в приемната на премиера от родителите си.

"Проблемът не е във вас, а е в нежеланието на медицинските служители да си гледат работата. Бил съм и на частни рехабилитатори, където има коренно различно отношение", казало момчето на Бойко Борисов.

Днес момчето, което страда от церебрална парализа, беше оставено пред кабинета на премиера от своите родители.

Родителите му го откараха там сутринта, заедно със сак с дрехи и писмо с указания: Какви грижи трябва да се положат и какви лекарства се дават.

Премиерът прие момчето и баща му по обяд.

Промените в законодателството, по които работим, ще гарантират по-голяма финансова подкрепа за хората с увреждания и по-добри услуги за тях. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в приемната на Министерския съвет със семейството на Петър Мавродиев от Пловдив във връзка с проблемите на хората с увреждания.

Премиерът покани Емил Мавродиев, бащата на 18-годишното момче, да участва в предстоящата среща по проблемите на хората с увреждания. На нея бащата ще може да даде своите конкретни предложения за по-ефективното разходване на средствата в тази сфера.

Бащата благодари на премиера за срещата и отбеляза, че след разговора с него е с по-голям оптимизъм. По думите му проблемът на хората с увреждания е свързан не само с отпусканите средства, но и с рехабилитацията у нас. „Не съм с нагласата, че вие сте човекът който може да даде пари. Искаме тези рехабилитационни центрове да работят нормално“, допълни синът Петър, като се обърна към министър-председателя. Семейството поиска още да се работи бързо по промените в законодателството, които касаят хората с увреждания.

„Зарадвах се, че премиерът реално се поинтересува за моите потребности и какво може да се промени, за да се чувствам добре не само аз, но и хората с увреждания. Проведохме нормален, човешки разговор“, отбеляза след срещата Петър Мавродиев. По думите му има напредък и се вижда, че министър-председателят Борисов не неглижира проблема, а се интересува какво може да се направи за хората, които имат проблем, така че да се чувстват максимално добре.

"Много трудно ми е да осигуря всичко необходимо, от което има нужда моя син като рехабилитация - плуване, езда и много различен тип грижи, затова ще го оставя на премиера да му осигури това. Няма такива центрове в България, не мога да си позволя финансово да покрия всички тези нужди", обяви пред медиите бащата на момчето Емил Мавродиев.

Той посочи, че няма и професионалисти, които да работят с децата с увреждания. По думите му всичко необходимо има в чужбина, но за него трябва да се плащат хиляди евро.

Синът му - Петър Мавродиев, също посочи, че подкрепя инициативата, защото по думите му само така могат да бъдат чути исканията на хората с увреждания и обществото да разбере, че това са хора, които имат и личностен, и професионален потенциал и искат да го реализират в България.

Мавродиев е навършил пълнолетие, приет е да следва специална педагогика.

Родителите на деца с увреждания призовава премиера Бойко Борисов да слезе при тях на протеста тази вечер пред сградата на правителството. Това каза Вера Иванова, която е една от протестиращите майки.

Тя посочи, че до този момент нямат официална покана за среща от страна на министър-председателя, но така или иначе днес те ще имат инициатива в защита на децата си и той би могъл да дойде при тях.

Този следобед е националното шествие с надслов "Системата ни убива".

Той ще започне в 17:00 ч. пред сградата на Народното събрание, след което ще се премести под прозорците на Министерския съвет.

Мярката е в знак на несъгласие срещу поправките в Закона за личната помощ.

По-рано този месец майките на деца с увреждания отказаха да участват в работната група заедно със социалния министър Бисер Петков, тъй като получиха проект на закон, в който не са включени техните предложения.

Протестиращите настояват държавата да приложи справедлив, диференциран подход към нуждите на самите деца и потребностите на техните семейства.

В края на месец юни омбудсманът Мая Манолова и протестиращите майки внесоха в парламента законопроект за личната помощ, който изработиха съвместно. С него се предвижда 77 000 души да получат лична помощ.

"Няма да се откажем от настояването да бъде приет Законът за личната помощ и да се изпълни конвенцията на ООН. Шест години ни бяха напълно достатъчни да чакаме", посочиха пред Bulgaria ON AIR демонстрантите.

Малко по-късно днес предстои обсъждане на двата варианта на Закон за личната помощ и на хората с увреждания, на който са поканени всички заинтересовани организации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 магистрали

    10 2 Отговор
    Банкянския ше си го премести у другио крачол.
  • 2 гост

    6 2 Отговор
    Театро е тва. Па ни баламосва нещо.
  • 3 Шоо

    2 4 Отговор
    То най-лесно всеки да отиде и да си остави проблема при премиера.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Аниесгайдите

    0 1 Отговор
    А ние с жените с увреждания кога ще протестираме пред Бойко и ще му ги оставим да ги гледа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове