31 Юли, 2018 06:32 3 502 15

Докога ТЕЦ-ът ще събира такса "сграда"?

  • сградна инсталация-
  • парно-
  • вас-
  • съд

ВАС я отмени, но пък работната група мъдри формулата за плащане

Изработването на новата формула за изчисляване на сметките за парното ще се забави и няма да е готова в края на юли. По този повод министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви за в. "Монитор", че работната група в министерството на енергетиката, която обсъжда промените в енергийното законодателство за формулата за изчисляване на такса "сградна инсталация" ще работи още време и няма да е готова с доклада си в предварително планирания срок.

Тя добави, че не може да уточни веднага с колко ще бъде удължен срокът.

"Очаквам доклада за направеното до този момент, за да преценим колко време ще е необходимо още на работната група, за да изготви промените така, както трябва да бъдат подготвени и в максимална степен да защитават интересите на всички", обясни тя.

Относно обжалването на решението на Върховния административен съд (ВАС) от април за отмяна на формулата, по която се изчислява такса "сградна инсталация", Петкова обясни, че става въпрос за отделна процедура, засягаща въпроса.

Казусът със сградната инсталация се заплете на 13 април, когато тричленен състав на ВАС отмени формулата за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради - етажна собственост и осъди министъра на енергетиката да заплати общо 870 лева разноски на страната – физическо лице, подало жалбата, както и на още четири физически лица, чиито жалби са били присъединени към делото.

Съдът прие, че Методиката (Приложение 1 към Наредба 16-334 от 6 април 2007) за дялово разпределение е приета в резултат на допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила, неясна е по отношение на част от параметрите в нея.

Съдът е приел твърденията на жалбоподателите, че е допуснато противоречие между Директивата за енергийната ефективност № 2012/27 на ЕС и разпоредби от Закона за енергетиката.

Конкретните възражения са, че чл. 9 и 10 от директивата изисква фактуриране на действителното потребление на енергията. Това задължава държавите - членки да въведат прозрачни правила за разпределение на разходите за потребление на топлинна енергия или топла вода в сгради. Целта е да се осигури прозрачност и точност при отчитането на индивидуалното потребление, което да даде възможност на потребителите да регулират потреблението си на енергия.

Според енергийни експерти в София е най-голям проблемът с изчисляването на общите дялове, където много хора са си свалили радиаторите и на практика през зимата се топлят от преминаващите през имотите им тръби, захранващи техните съседи.

При евентуална отмяна на сградната инсталация има риск сметките на ползващите отоплението да скочат много и на практика те да започнат да плащат и излъчената топлина от тръбите през имотите на отказалите се от парното. Това от своя страна може да доведе до масов отказ от услугите на топлофикация.

В такъв случай столицата ще бъде изправена пред енергиен колапс, защото електромрежата няма да може да замести стотиците мегавати топлинна мощност, консумирана от сградите, имащи парно. Така много хора ще бъдат принудени да минат на дърва или въглища с всички последствия от това за въздуха в София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОБО

    28 1 Отговор
    Как Ви не е срам. Топлофикация - МОШЕННИЦИ и ГРАБИТЕЛИ. Как може еди апартамент да се топли от преминаваща тръба?????? Я даите материалите и исковата молба на тези национални герои дето са осъдили министърката и ВСЕКИ един ползовател на топлофикация да вземе и да заведе дело стещу тях. ТОПЛОФИКАЦИЯ да плаща наем за това че ползва апартаментите на хората, и да се приеме да може несъгласните с топлофикация да им изнесат за своя сметка тръбите извън апартаментите си

    Коментиран от #10

  • 2 ежко бежко

    9 0 Отговор
    Отъървах се от тези инквизитори!
  • 3 Вонави

    20 1 Отговор
    Да дойдат от Топлофикация и да изолират тръбите,които "отопляват" жилището ми.В противен случай те трябва да ми плащат за преноса на тяхната стока през моя имот.

    Коментиран от #13

  • 4 goost

    4 6 Отговор
    тръбите затоплят равномерно сградата. Проблема може да се реши с елемнтарна изолация на тръбите. Но тогава ще стане по-несправедливо - крайните студени апартаменти ше започнат да плащат повече докато вътрените - по-топли може и нищо да не плащат , което не е справедливо. Но хорат ане го разбират това и си мислят че парното е като крушка - свети само у тях и си плащат за това. Ама топлината преминава през всички материали и се разпределя между всички. Ако у вас е топло, на съсдеда над вас пода също е топъл от вашата сметка.....

    Коментиран от #6, #11, #12, #15

  • 5 До goost

    10 1 Отговор
    То по твоята логика да вземем да осъдим и съседите че го топлим зимата и охлаждаме лятото. То утре и ВИК ще почнат да събират сградна такса за охлаждане през лятото, защото през тръбите тече студена вода.
  • 6 Вонави

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "goost":

    Това е тезата на управляващите.А не може ли да е обратното-хората,отопляващи се с алтернативи да затоплят съседите си с парно?По-комунистическо мислене от това за "разпределението" на парното няма-частната собственост,според Топлофикация всъшност е...колективна-аз не плащам за потребена стока или услуга,а за "дялово разпределение" в комуната.
    Пълен абсурд!
  • 7 Той

    1 7 Отговор
    Тия мучащитв за тръбите на Топлофикация, като не дават да минават тръбите на парното през имотите им, ще им резна тръбите на ВиК, щото мене не ме кефи да минават тръби на ВиК през моя имот. Да ги видя умниците после как ще карат без вода и канал!

    Коментиран от #9

  • 8 777

    9 0 Отговор
    Абе хора,когато сте си купили имота,сте го купили с тръбите,т.е те са ваша собственост???Монопола ТОПЛОФИКАЦИЯ неправомерно си присвоява вашите тръби????
  • 9 Браво бе умен си

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Той":

    Ти да не си от помощното във Вършец?Тръбите на ВиК минават през шахти,които са обща част,а не през хол,кухня,спалня и т.н.Как може такива неуместни сравнения.
    Замислял ли си се кой на кого плаща когато през една държава минава,да речем газопровод?
  • 10 гост

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "БОБО":

    На село няма тръби и "сградна" , иди си там! Много са тези които се топлят на тръбите и най вече във високите сгради, където през ниските етажи минават тръбите за високата зона които са по 1 цол.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Готин ама не съвсем

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "goost":

    Знам че звучи невероятно, но хората с по-добра изолация и топли апартаменти плащат много повече от тези с неизолирани апартаменти, макар че потребяват с пъти по-малко енергия от неизолираните и по- студени апартаменти! Мога и да го докажа!
    За да бъде справедливо, трябва топлофикация да си изнесе тръбопроводите от апартаментите. По стълбището или долепени до сградата! Който иска отопление, топлофикация да му пусне щрангове за хоризонтално захранване и да има температура на входяща вода, на изходяща и дебит, за да има справедливо отчитане на реално консумираната топлинна енергия!
    Сегашната система за отчитане на потребената енергия е смехотворна и неприложима към българските условия. Тя не отчита реалното потребление, а е просто узаконен начин за събиране на пари. Абсолютно несправедлив начин!
  • 13 Кукуригу

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Вонави":

    Дайте ги под съд,няма печелят на ваш гръб я,аз си имам кюмбенце и съм на дърва и съчки
  • 14 ерст

    1 1 Отговор
    Ако тази откровена подигравка с народа се случи на някоя друга нация ще има запалени коли, пребити полицаи, гражданско неподчинение и накрая решение на проблема в полза на хората. Но тук отново никон няма претенции. :) Освен в интернет пространстовто де.
  • 15 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "goost":

    ами да вземем и да плащаме половината сметки за ток на тея дето се топлат с климатик или печка по твоята логика.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове